Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Când vine vorba de trifoi, toată lumea se gândeşte la animale, fiind o hrană „fină” şi delicioasă pentru acestea. Puţine persoane ştiu însă că trifoiul este extrem de util chiar şi oamenilor, este un tonic pentru întregul organism şi are indicaţii pentru afecţiuni diverse, de la boli ginecologice până la reumatism şi spondiloze.

Efect revitalizant
Există două specii de trifoi: alb (Trifolium repens) şi roşu (Trifolium pratense), iar dintre substanţele pe care le conţin cele mai importante sunt: cromul (care ţine la distanţă pofta de dulce), calciul, fosforul, magneziul, potasiul şi vitaminele C, B1 şi B3. Indiferent de specia aleasă: de trifoi alb sau roşu, infuziile preparate din această plantă au un efect revitalizant asupra organismului. Şi totuşi, pentru a trata probleme specifice, fiecare specie are propriile indicaţii terapeutice.

Activează apariţia fluxului menstrual
Trifoiul roşu este aliatul fertilităţii feminine. Odată introdusă în organism, substanţa numită izoflavone, pe care acesta o conţine, ajunge să imite acţiunea estrogenului, hormon sexual feminin. În aceste condiţii, este indicat în combaterea tulburărilor date de menopauză, mai ales că nu prezintă efecte secundare, comparativ cu tratamentele de substituţie. Însă şi femeile aflate în plină fertilitate pot beneficia de calităţile trifoiului, deoarece acesta poate fi folosit ca adjuvant în tratarea unor afecţiuni ginecologice, dar previne şi riscul de infertilitate asociat infecţiilor sexuale. Trifoiul roşu mai stimulează apariţia fluxului menstrual în caz de amenoree şi reglează ciclurile neregulate şi dureroase.
În cazul bărbaţilor, trifoiul previne formarea tumorilor maligne, infuzia consumată zilnic fiind indicată pentru prevenirea cancerului de prostată.

Reduce junghiurile
Conţinutul de fitoestrogeni din compoziţie protejează integritatea oaselor, prevenind demineralizarea acestora odată cu înaintarea în vârstă, iar acidul salicilic şi fenolii au şi ei acţiune antiinflamatoare asupra articulaţiilor, planta fiind recomandată şi în atenuarea durerilor reumatice date de gută sau de spondilită. Trifoiul roşu mai are efect diuretic (fiind util pentru eliminarea excesului de apă din organism) şi proprietăţi anticoagulante.
Cum mai poate fi folosit? Sub formă de cataplasme împiedică dezvoltarea negilor, dar hidratează şi pielea, reglează secreţia de sebum şi combate acneea. În caz de arsuri solare e bine să se pună 100 de grame de flori în cada în care se face baie.

Cel alb tratează răceala
Infuzia de trifoi alb este indicată în special în caz de gripă şi răceală, întrucât ajută la reechilibrarea organismului. Aceasta se prepară dintr-o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă şi e bine să se bea câte două-trei căni cu infuzie pe zi, pe toată durata bolii, dar şi în perioada de refacere.

• Femeile însărcinate şi cele care alăptează nu au voie să consume infuzie de trifoi, întrucât aceasta poate declanşa contracţii uterine sau chiar avort. De asemenea, nu au voie să consume această plantă nici persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui sau cele cu tendinţa de a sângera cu uşurinţă.