Main menu

header

de Liliana Simidon

Părul gras este un rezultat al producţiei excesive de sebum, la nivelul pielii capului. În general, există două categorii de păr gras: de la rădăcină până la vârf sau doar la rădăcină.

Una dintre cauze este hiperactivitatea glandelor sebacee din scalp
Printre cauzele majore care determină îngrăşarea părului se numără: cauzele genetice (o activitate excesivă a glandelor sebacee de la nivelul scalpului), lipsa îngrijirii adecvate (părul acesta nu este spălat la timp, fapt ce predispune la acumularea murdăriei la nivelul rădăcinilor; în timp, acestea se infiltrează în straturile mai profunde ale pielii sub formă de toxine, efectul fiind un aspect uleios al părului pe termen lung, care este mai dificil de îndepărtat). De asemenea, este foarte important mediul în care vă petreceţi o mare parte din timp. Fumul de ţigară, căldura sau umiditatea excesivă cauzează îngrăşarea scalpului. Şi lipsa unui tratament corespunzător poate fi una dintre cauze - deşi părul este îngrijit, îi sunt aplicate tratamente agresive în mod repetat, de genul vopsirilor, utilizarea excesivă a fixativului, îndreptarea cu placa, ondularea sau folosirea foenului la temperaturi ridicate de mai multe ori pe săptămână. Astfel, supraproducţia de sebum poate fi şi un mecanism de apărare împotriva tratamentelor cosmetice excesive.

Firele ondulate sunt cele mai „fericite”
Există şi situaţia în care doar părul este gras, nu şi rădăcina. Atunci cauza o reprezintă folosirea unor substanţe ce nu sunt adecvate tipului de păr, de exemplu un balsam nepotrivit, care a fost aplicat într-o cantitate prea mare sau a fost concentrat într-o singură zonă.
Îngrăşarea părului este mult mai uşor de controlat atunci când părul este lung. Aceasta deoarece părul scurt acoperă o zonă adiacentă scalpului mai mică, prin urmare grăsimea se va depune mult mai repede. Părul ondulat se îngraşă mai greu, deoarece grăsimea coboară mult mai uşor pe lungimea firului atunci când acesta este drept.

Nu vă periaţi foarte des
Iată câteva recomandări pentru a controla îngrăşarea părului: evitaţi folosirea gelurilor, a fixativului, a spumei de păr, nu vă treceţi mâna prin păr, nu îl periaţi foarte des, ci numai atunci când este necesar şi nu vă udaţi şuviţele din vârful capului (acestea vor transfera grăsimea pe toată lungimea părului). După spălarea pe cap clătiţi-vă cu apă mai rece, care favorizează diminuarea activităţii glandelor sebacee. O dată pe săptămână aplicaţi o mască de păr cu argilă, gălbenuş de ou şi ceai de cimbru. Luaţi suplimente de zinc şi capsule cu drojdie de bere, ce ajută la echilibrarea activităţii glandelor sebacee.
După fiecare spălare clătiţi părul cu oţet de mere sau suc de lămâie diluat în apă.
O dată pe săptămână, aplicaţi o mască din pulpă de roşii, pe care o menţineţi timp de 30 de minute.

Recomandări

HAIR WASH - şampon uscat: întăreşte şi hrăneşte rădăcina firelor de păr, stimulând circulaţia la nivelul pielii capului. Lasă părul curat, mătăsos, strălucitor şi hidratat. Previne formarea sebumului în exces, a mătreţii şi a afecţiunilor scalpului.

• Dacă vreţi să evitaţi fixativul, puteţi folosi berea după spălare şi limpezire.