Main menu

header

de Dana Purgaru

Ceaiul negru, obţinut din frunzele plantei Camellia sinensis, are un conţinut bogat în aminoacizi, uleiuri volatile, iod, potasiu, vitamine din complexul B şi face minuni pentru tensiunea arterială.

Trei căni pe zi
Un studiu efectuat recent în Australia şi publicat în revista „Archives of Internal Medicine” a relevat că un consum pe termen lung de ceai negru reduce tensiunea cu două până la trei unităţi. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de 95 de bărbaţi şi femei cu tensiune normală. Jumătate dintre subiecţi au băut şase luni câte trei ceşti cu ceai negru pe zi, în timp ce jumătatea cealaltă a primit o băutură placebo, similară la gust. Tensiunea arterială sistolică (maximă) a grupurilor, care aveau aceeaşi vârstă şi greutate, oscila între 115 mm col Hg şi 150 mm col Hg la începutul studiului. Se consideră că o presiune arterială este normală atunci când valoarea sistolică afişată de tensiometru este sub 120 mm col Hg, iar cea diastolică (minimă) sub 80 mm col Hg.
La sfârşitul studiului, subiecţii care consumaseră ceai negru aveau valori reduse cu doi sau trei indici la măsurarea tensiunii sistolice.

Menţine integritatea vaselor sangvine
Oamenii de ştiinţă au studiat procesul în care ceaiul negru a contribuit la scăderea tensiunii şi au aflat că acesta ajută la menţinerea sănătăţii celulelor endoteliale, ce acoperă pereţii vaselor sangvine. Disfuncţionalităţile endoteliului constituie unul dintre semnalele ce prevestesc oscilaţii ale presiunii sangvine. Fenomenul ar putea avea efect considerabil asupra populaţiei din ce în ce mai afectate de hipertensiune.

• Prin consumul frecvent de ceai negru s-ar putea înregistra o scădere cu 10% a riscurilor hipertensiunii şi cu 7%-10% a celor legate de bolile cardiace.