Main menu

header

de Gabriela Bunea

Piperul-bălţii este o plantă medicinală specifică zonelor temperate din Africa şi America de Nord. În ţara noastră apare ca floră spontană în locurile umede sau pe marginea lacurilor. Creşte în tufe ce ating înălţimea maximă de 60 cm, are tulpina dreaptă, de culoare roşiatică, frunzele au un gust iute pregnant, iar florile sunt de culoare roz sau albe.

Conţine vitamine şi substanţe iuţi
Este o plantă acvatică, având gust piperat, de unde-i vine şi numele. Piperul-bălţii are în componenţă diverse substanţe, precum acizi, ulei volatil, tanin, rutină, vitamina K, glicozizi şi substanţe amare, ce-i conferă proprietăţile curative. În fitoterapie este utilizată partea aeriană a plantei, care se recomandă a fi recoltată în lunile iulie-septembrie. Principalele calităţi ale acestei plante sunt diuretice, antihemoroidale, hipotensive şi are efecte benefice în tratarea bolilor uterine, vezicale, intestinale, fiind foarte utilă împotriva edemelor la nivelul picioarelor. Planta este folosită atât pentru uz intern, cât şi extern.

Tratează fibromul uterin
Piperul-bălţii este eficient în tratarea fibromului uterin şi al ovarului. Tumoarea benignă, alcătuită din ţesut fibros care are o formă globulară ce se măreşte în timp, se poate trata printr-un tratament natural cu această plantă. Preparare: două linguriţe cu plantă mărunţită se pun în 250 ml de apă clocotită. Se acoperă vasul timp de 15 minute şi apoi se strecoară. Se consumă pe parcursul întregii zile, iar ca tratament extern se vor face două spălături vaginale pe zi. Tot pentru uz extern, infuzia din plantă mărunţită este benefică şi pentru tratarea edemelor, a hemoroizilor sau a rănilor sângerânde.

Elimină apa din organism
Infuzia din plantă măcinată şi tinctura sunt deosebit de eficiente pentru tratarea hemoragiilor gastrice şi intestinale, a hemoptiziilor, metroragiilor, dar şi pentru vindecarea afecţiunilor reumatismale şi renale. Totodată, ceaiul sau infuzia de piperul-bălţii sunt recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune arterială, planta având un foarte bun efect hipotensiv, prin eliminarea apei din organism.
La fel de eficientă pentru tratarea hemoragiilor şi metroragiilor este şi tinctura de plantă. Peste 50 de grame se adaugă în 250 ml alcool de 60 de grade, iar compoziţia se menţine într-un recipient închis ermetic timp de două săptămâni, agitându-se din când în când. Apoi se strecoară şi se păstrează în sticle bine închise, într-un loc răcoros. Se administrează câte 30-40 de picături de trei ori pe zi.

Înlocuieşte condimentul negru de pe masă

Datorită aromei înţepătoare, planta este folosită şi drept condiment, astfel că în bucătăria japoneză frunzele plantei sunt foarte des întrebuinţate. În schimb, în afara Japoniei, planta este puţin utilizată la gătit, deoarece piperul-bălţii nu are alt gust în afara iuţelii. În Germania, în anii de după cel de-Al Doilea Război Mondial, seminţele de piperul-bălţii erau folosite ca substituent pentru piperul negru.

Ponturi!
- Seva proaspătă a plantei sau tijele pisate se pot aplica pe rănile deschise, infectate, ajutând la vindecarea rapidă a acestora;
- Infuzia concentrată de plantă este un remediu natural pentru combaterea transpiraţiei excesive a picioarelor. Se vor face băi de picioare zilnic, timp de două săptămâni;
- Planta este considerată o vopsea ecologică, fiind folosită cu succes la colorarea textilelor în galben.