Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Un studiu elaborat recent de o echipă de microbiologi de la Universitatea din Manchester, SUA, condusă de profesorul Ian Roberts, reconfirmă o veche tradiţie transmisă de-a lungul generaţiilor, şi anume că sucul de cartofi are proprietăţi antibacteriene capabile să vindece un bolnav de ulcer gastric. Avantajele sucului de cartofi sunt multiple în faţa tratamentelor medicamentoase, acesta neavând reacţii adverse şi nedezvoltând rezistenţa microbilor în faţa curelor de vindecare, aşa cum se petrece în cazul antibioticelor.

Tratează, dar şi previne
În trecut, deşi proprietatea era cunoscută, aplicarea procedeului întâmpina dificultăţi în obţinerea sucului. Extragerea acestuia prin stoarcere era posibilă, dar foarte dificilă, şi se recurgea adesea la administrarea cartofului ca atare. Acest din urmă procedeu nu oferă efectul scontat din două motive. Primul se referă la faptul că bolnavul nu poate mânca suficienţi cartofi cruzi, raşi în prealabil, încât să ofere stomacului o cantitate suficientă de suc, adică două pahare. Al doilea motiv se referă la faptul că, prin folosirea cartofului crud ca aliment se ajunge la purgaţie, ceea ce compromite tratamentul. În condiţiile de astăzi, sucul de cartofi se obţine fără nicio dificultate într-o obişnuită centrifugă de stors fructe sau legume, obţinându-se exact cantitatea necesară. Specialiştii din Manchester au făcut numeroase teste, constatând că sucul de cartofi este util atât pentru vindecarea ulcerului deja declarat, cât şi pentru prevenire.

Combate arsurile intestinale
Testările făcute pe numeroşi bolnavi au arătat că, prin folosirea sucului de cartofi sunt stăpânite arsurile la stomac şi chiar durerile specifice bolii.
Mai mult decât atât, spre deosebire de tratamentul cu antibiotice, care la un moment dat se izbeşte de rezistenţa microorganismelor în faţa respectivului antibiotic, paraziţii tractului gastrointestinal nu prezintă rezistenţă la impacul cu sucul de cartofi.
Un alt avantaj observat de specialişti este acela că tratamentul nu produce reacţii adverse şi este perfect tolerat de organism, concomitent cu diferitele medicamente pe care bolnavul şi le administrează, în funcţie de sănătatea sa. Cu alte cuvinte, nu există reacţii adverse.
S-a mai observat că, folosind sucul de la un anumit soi de cartofi, în cazul când se schimbă soiul nu se modifică efectele asupra tractului gastrointestinal.

Pont! Tratamentul cu suc de cartofi este eficient numai în condiţiile respectării unui regim alimentar sănătos, altfel, efectele sale pot fi uşor compromise.

• Unii nutriţionişti recomandă amestecarea sucului de cartofi cu suc de morcovi, de varză, de ţelină, de sfeclă şi de alte legume sau fructe. Pentru organism, toate extrasele din vegetale conţin principii active, dar, prin diluare, ele diminuează efectele sucului de cartofi pe care le urmărim.
• Nu trebuie storşi cartofi încolţiţi sau a căror coajă are nuanţa verzuie. Aceştia produc o substanţă de apărare contra ciupercilor şi a insectelor, numită solanină, care este toxică.