Main menu

header

de Gabriela Bunea

Cunoscută şi sub denumirea de ciulin fără coadă, turta (Carlina acaulis L.) e o plantă medicinală ce creşte prin păşuni şi pe coastele aride din zona montană. Are tulpina foarte scurtă, frunzele spinoase şi florile sunt mari, de culoare albă. În compoziţia sa se găsesc substanţe active, precum: săruri minerale, substanţe amare, ulei volatil, tanin, rezine, inulină şi carlinină. Pentru uz medicinal, din plantă se prepară infuzie, decoct, macerat din vin, oţet, pulbere, salate, extracte sau tincturi.

Are proprietăţi antibacteriene
Turta este considerată, mai ales în Occident, o plantă miraculoasă. Rădăcinile şi rizomul acestei plante sunt deosebit de aromate, iar preparatele obţinute din acestea au proprietăţi diuretice, laxative, sudorifice, antibacteriene şi antiinflamatoare. Planta este deosebit de eficientă în tratarea afecţiunilor gastrointestinale, a bolilor renale şi ale căilor urinare, fiind un excelent remediu în afecţiuni ale ficatului şi mai ales în disfuncţionalităţi ale bilei. Totodată, preparatele din turtă sunt recomandate şi în tratamentul parazitozelor intestinale, în blocajele musculare, colici abdominale, febră, tuse, acnee, eczeme, herpes, răni şi alte afecţiuni ale pielii.

Decoctul curăţă căile urinare
Intern, decoctul de turtă este recomandat pentru tratarea afecţiunilor căilor urinare, iar extern este utilizat pentru vindecarea prin spălare a oricărei răni greu vindecabile. Mod de preparare: se fierbe o linguriţă sau două cu pulbere de rădăcină de plantă timp de cinci minute în 250 ml de apă. Ceaiul se va bea călduţ, cu înghiţituri mici.

Praful, eficace în ascită
Persoanele care suferă de diverse afecţiuni, ca boli de stomac, ascită, de afecţiuni ale ficatului, ale bilei sau pentru tratarea viermilor intestinali pot folosi pulberea de plantă. Se va lua câte un vârf de cuţit cu pulbere de două sau de trei ori pe zi.

Maceratul în vin, tonic stomahic
Un foarte bun tonic stomahic este maceratul în vin. Se prepară astfel: se pun la macerat două mâini cu pulbere de rădăcină într-un litru de vin. Se lasă opt sau zece zile, având grijă să agitaţi conţinutul din recipient zilnic, iar la sfârşit se strecoară şi se bea câte un păhărel pe zi.

Oţetul e cicatrizant
Oţetul obţinut din această plantă este foarte eficient pentru spălături în cazul bolilor de piele. Oţetul se obţine în felul următor: se pune la macerat pulbere de rădăcină în oţet de vin timp de cinci sau şapte zile.

• Femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să evite tratamentul cu această plantă.
• În scop fitoterapeutic, de la turtă se folosesc rizomul şi rădăcinile, iar recoltarea se face primăvara sau toamna, când planta nu se află în perioada de vegetaţie.

Ponturi!
- Planta are şi proprietatea de a stimula sucurile gastrice şi de a creşte pofta de mâncare;
- În unele ţări, turta se găseşte în culturi, iar rizomul este folosit şi în alimentaţie;
- Pulberea de turtă în combinaţie cu brânca-ursului tratează impotenţa sau sterilitatea.