Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Hemoroizii sunt vene dilatate, ce pot să apară în interiorul, exteriorul sau în jurul canalului anal. Cauzele acestora sunt diverse: fumatul, creşterea în greutate, stresul, sedentarismul, lipsa exerciţiilor fizice, alimentaţia necorespunzătoare ori constipaţia cronică şi eforturile de defecaţie.

E încurajat consumul de tărâţe
Orice tratament pentru hemoroizi trebuie să înceapă cu respectarea regulilor de igienă şi a consumului de legume, fructe, tărâţe ori iaurturi cu fibre. În plus, hidratarea e foarte importantă şi nu trebuie să se recurgă în niciun caz la laxative pentru a trata problema, întrucât acestea sunt iritante. Apoi, trebuie evitată încordarea musculaturii abdominale la defecaţie. Toate aceste sfaturi sunt indicate atât ca tratament, cât şi pentru prevenţie.

Se pun comprese sau se fac spălături locale
Hemoroizii nu se vindecă de la sine. Şansele de reuşită cele mai mari le are intervenţia chirurgicală, însă în crizele dureroase sunt indicate şi remedii naturiste, ce pot îmbunătăţi starea pe moment şi se împiedică astfel agravarea. Iată un tratament naturist indicat în ameliorarea hemoroizilor: se fierb la foc mic 20 de frunze de stejar într-o cană cu apă, apoi se acoperă vasul şi se lasă la infuzat, după care se fac spălături de şezut sau se pun comprese, local, de mai multe ori pe zi, până la ameliorarea problemei.

Pont! În lupta cu hemoroizii pot fi de ajutor şi alte plante: angelica, afinul, brusturele, busuiocul, coada-şoricelului, creţişoara, muşeţelul, nalba, păpădia, pedicuţa sau tătăneasa.