Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Rozaceea sau acneea rozacee este o boală cronică a pielii. Principalele simptome ale acestei afecţiuni sunt înroşirea obrajilor, nasului, frunţii şi a bărbiei şi apariţia unor mici bubiţe, asemănătoare acneei. Această problemă afectează în special femeile cu ten foarte deschis, dar nu numai, şi trebuie tratată rapid, întrucât, dacă nu se iau măsuri, starea pacientului se poate înrăutăţi.

Nu este contagioasă
Din păcate, încă nu se ştie exact ce declanşează apariţia bolii. Totuşi, printre factorii de risc am putea enumera, de exemplu: băuturile şi alimentele fierbinţi, condimentele, alcoolul, cofeina, bacteriile, acarienii, ciupercile, expunerea la condiţii climatice extreme, tulburări ale circulaţiei venoase cutanate, lumina soarelui, stresul sau efortul fizic mare. Aşadar, e ideal să evităm toate aceste lucruri, cu atât mai mult cu cât avem un pigment al pielii mai deschis.
Rozaceea, care apare în trei faze, nu este contagioasă sau infecţioasă şi nici nu se transmite prin contact direct cu pielea sau prin inhalaţie. Prima fază este prerozaceea (caracterizată de o roşeaţă permanentă în zona centrală a feţei, în special la nivelul nasului), etapa a doua e cunoscută sub numele de rozacee vasculară sau cuperoză (acum vasele de sânge se dilată şi devin vizibile, iar pielea devine mai sensibilă şi mai grasă), iar cea de-a treia fază, numită şi rozacee inflamatorie, se manifestă prin mărirea glandelor sebacee şi nasul uşor mărit şi deformat. Cum observăm că au apărut primele semne e ideal să apelăm la medic sau, cel puţin, la cămara bunicii, unde vom găsi ceva remedii care pot fi de ajutor.

Uleiul de seminţe de in poate fi de ajutor
Aşadar, pe lângă creme şi antibiotice mai puteţi încerca să apelaţi la produse naturiste cum ar fi: aloe, muşeţel, ceai verde, măceşe sau oţet de mere. Spre exemplu, aloe vera are acţiune cicatrizantă, aşa că e indicat să tamponaţi zona direct cu sucul de la plantă de minimum două ori pe zi. Însă şi consumul de suc natural de aloe poate fi de ajutor. De asemenea, uleiul de primula reduce inflamaţiile şi stimulează sinteza proteinelor, iar cel de limba-mielului este recunoscut pentru acţiunea sa de reducere a iritaţiilor şi uscăciunii pielii. Bine ar fi să consumaţi şi ulei de seminţe de in, care îmbunătăţeşte aspectul pielii, conţine de două ori mai mulţi acizi graşi Omega 3 decât uleiul de peşte şi un amestec de Omega 3 şi Omega 9, ce are un rol primordial în refacerea celulară. Aşadar, înlocuiţi uleiul de floarea-soarelui cu cel din seminţe de in, cel puţin la prepararea salatelor.

• Acneea rozacee afectează aproximativ 10% din populaţie, boala fiind mai frecvent întâlnită în rândul femeilor.

Interzis la produse lactate în timpul bolii
E bine de ştiut că persoanele afectate de rozacee trebuie să stea pe cât posibil departe de soare şi de temperaturile extreme, iar dacă nu au de ales şi trebuie să iasă afară pe vreme rea e bine să folosească produse cu factor de protecţie solară. Dintre alimentele interzise în această perioadă amintim: produsele lactate (iaurt, smântână sau brânză), sosul de soia, vinetele, spanacul, avocado, bananele şi stafidele, dar şi citricele, vinul roşu, ciocolata şi chiar roşiile. În plus, persoanele cu rozacee nu au voie să ia medicamente cu steroizi, cortizon sau vasodilatatoare şi e obligatoriu să evite produsele cosmetice exfoliante.

Pont! Rozaceea mai poate fi tratată şi cu creme pe bază de zinc, seleniu şi vitamina B. Înainte de a începe un tratament cu astfel de produse este indicat să consultaţi însă un medic de specialitate.