Main menu

header

de Liliana Simidon

Senzaţia de arsură la stomac începe să se manifeste în epigastru (adâncitura de sub stern ce corespunde porţiunii superioare a stomacului) şi care se ridică până în spatele sternului, dar uneori se întâmplă să se ridice până la nivelul gâtului. Această senzaţie de arsură apare, de regulă, după o masă copioasă şi, de multe ori, conţinutul acid al stomacului se întoarce până în cavitatea bucală.

Laptele, soluţie de prim ajutor
Cauza cea mai frecventă a arsurilor la stomac o constituie refluxul gastro-esofagian, dar şi o hrană în care abundă grăsimile. De asemenea, consumul exagerat de alcool poate crea acest disconfort, dar şi faptul că nu se mestecă îndeajuns hrana sau consumul frecvent de dulciuri şi foietaje.
Ca prim ajutor se poate apela la lapte, care se bea cu înghiţituri mici, în linişte. Argila poate să atenueze şi ea rapid această problemă; astfel, se ia câte o granulă înainte de fiecare masă (se ţine mai mult în gură înainte de a o înghiţi).

Mestecaţi îndeajuns hrana
Pentru a scăpa de arsuri renunţaţi la alimentele grase, la prăjeli, la dulciuri „grele”, la „picanterii” (hrean, piper, ceapă, usturoi), la conserve şi la mâncăruri reîncălzite. Pentru ca rezultatele să apară mai rapid trebuie să mestecaţi foarte bine fiecare înghiţitură, şi mai ales să faceţi acest lucru în linişte. Feriţi-vă de oţet, de salate în care aţi adăugat oţet, de ciorbe acrite cu oţet şi de fructe acre (grepfrut şi portocale). Mesele trebuie să fie mai uşoare şi să fie minimum cinci-şapte la număr în fiecare zi.

Beţi infuzie de coada-şoricelului
Câteva remedii binevenite în această situaţie sunt: consumul unei căni cu ceai de coada-şoricelului după mesele principale, decoctul de ţelină (poate fi folosit în paralel cu ceaiul de busuioc, combinaţie de folos şi pentru eliminarea senzaţiei de balonare), decoct de rădăcină de lemn dulce (trei căni pe zi; contraindicat persoanelor hipertensive), infuzie de muşeţel - câte o ceaşcă înainte de fiecare masă principală, şi infuzie de mentă după mesele principale.

Ţineţi cură cu suc de varză crudă
Printre tratamentele pentru care puteţi opta ca să rezolvaţi neplăcuta senzaţie de arsură la stomac resimţită mai mult de o dată se numără: cura cu suc de varză crudă (se consumă înainte de fiecare masă, până la 50 ml de suc obţinut în casă), cura cu suc de cartofi cruzi (50 ml înainte de masă), cura cu suc de aloe (50 ml de două ori pe zi, cu o oră înainte de masă), cura cu macerat de obligeană (înainte de mesele principale; interzisă persoanelor supraponderale) şi cura cu ulei de cătină (înainte de fiecare masă, pus în miere sau într-o bucată de pâine şi apoi se mestecă bine).

• Extern aplicaţi pe zona abdominală comprese cu argilă sau cu foi de varză strivite.
• Unul dintre leacurile binecunoscute contra arsurilor la stomac este bicarbonatul de sodiu, dar nu trebuie folosit în exces, în special dacă suferiţi şi de ulcer gastric.