Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

În trecut, multe dintre medicamentele din farmacii aveau, şi încă au, corespondent în farmacia „verde”. De exemplu, în loc de somnifere sau alte pastile ce asigură un somn liniştit, femeile de la ţară fie făceau baie în apă cu flori de salcâm copiilor agitaţi şi care nu dormeau bine, fie le aduceau în cameră un buchet cu flori proaspete sau le puneau un săculeţ cu flori uscate sub pernă, acesta având efect sedativ asupra sistemului nervos pe termen îndelungat şi asigurând un somn odihnitor.

Acţionează asupra sistemului nervos
Florile de salcâm conţin flavonoide, glucozide, tanin şi uleiuri esenţiale, substanţe care au efect benefic asupra organismului. Pentru insomnie e necesar să se bea o cană cu ceai de salcâm cu o oră-două înainte de a merge la culcare. Florile de salcâm acţionează asupra sistemului nervos, având capacitatea de a calma. De aceea, ele se recomandă şi împotriva durerilor puternice de cap sau stărilor de greaţă, caz în care infuzia poate fi îndulcită cu miere.

Adio dureri de cap!
Infuzia simplă din flori de salcâm se prepară în felul următor: se pun 200 ml apă fiartă peste o linguriţă cu plantă uscată, se acoperă vasul pentru zece minute, apoi se strecoară, iar lichidul obţinut se bea în trei reprize, după mesele principale. Infuzia combinată, care se recomandă în special în caz de dureri de cap foarte puternice, tuse, durere în piept sau chiar febră, se prepară astfel: se pun trei-patru linguriţe cu flori mărunţite la macerat într-un litru cu apă, timp de 10 ore, de seara până dimineaţa. Se filtrează plantele, lichidul se pune deoparte, iar ele se fierb, separat, în jumătate de litru de apă. După răcire se filtrează din nou şi se amestecă cele două lichide, obţinându-se cam un litru de ceai, ce se bea în decursul zilei.

Estompează cicatricele!
Salcâmul este folosit însă şi pentru tratarea altor probleme de sănătate, de la leucoree până la tratarea unor răni, a tusei sau a stărilor de astenie. În plus, e un bun emolient, antinevralgic, calmant şi sedativ. Peste rănile provocate de arsuri se presară pulbere de flori de salcâm, iar rana se vindecă fără a lăsa cicatrice. Contra leucoreei, florile se fierb în apă sau vin şi se bea infuzia.

„Pansament” intern
Persoanele care suferă de afecţiuni digestive e bine să bea zilnic o cană cu macerat din flori de salcâm, care se prepară astfel: se pune o linguriţă şi jumătate cu plantă la 200 ml apă şi se lasă la macerat de seara până dimineaţa, când se bea pe stomacul gol. Lichidul are capacitatea de a diminua simptomele provocate de ulcer, gastrită, reflux gastro-esofagian, crampe abdominale şi indigestii după mesele copioase cu alimente grase, întrucât acţionează ca un adevărat pansament. Cui îi este greu să prepare maceratul în fiecare zi poate lua câte o linguriţă cu pulbere de flori înainte de fiecare masă. Pentru a obţine pulberea se usucă bine florile, care se râşnesc apoi şi se păstrează la rece, în borcane închise ermetic. Pudra trebuie consumată în cel mult două săptămâni, deoarece după această perioadă îşi pierde din proprietăţi.
ATENŢIE! Cura pentru afecţiunile stomacului trebuie ţinută timp de o lună.

Îndepărtează stresul
Pentru a scăpa de stres se face o cură de trei săptămâni cu extract din flori proaspete de salcâm, care se prepară în felul următor: într-un borcan cu capac se pun flori tocate mărunt şi miere (o parte flori şi trei părţi miere) şi se lasă la macerat 20 de zile. Se iau câte două linguriţe de trei ori pe zi.

• Persoanele anxioase e bine să facă o cură de una-două săptămâni de plimbări în aer liber în zone cu plantaţii de salcâm. Terapeuţii au dovedit că, după aceste plimbări, stările de anxietate sunt mai bine controlate.
• Şi mierea de salcâm are recomandări la fel de bune ca florile, ea având efecte calmante şi cicatrizante (în gastrită şi în ulcer). În plus, este benefică pentru sistemul nervos şi creşte imunitatea.