Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Plantele aromate sunt delicioase, dar şi preţioase pentru sănătate. „Micul dragon”, cum este numit tarhonul în limba latină, pentru că ajută la tratarea muşcăturilor veninoase de şarpe, reglează şi stimulează funcţia gastrică, ajută la asimilarea substanţelor nutritive şi este totodată o plantă-minune în cazul balonărilor, constipaţiei sau al insomniilor.

Folosit de greci la tratarea durerilor de dinţi
Condiment puternic aromat, cu origini în Mongolia şi Serbia, tarhonul a pătruns în Europa şi America de Nord în secolul al XVI-lea. În Evul Mediu, tarhonul era folosit drept remediu împotriva muşcăturilor de şarpe, dar era eficient şi în prevenirea oboselii, iar grecii mestecau frunzele de tarhon pentru a trata insuportabilele dureri de dinţi.
Calităţile sale deosebite îl recomandă ca un excelent ajutor în tratarea bolilor de ficat şi rinichi, fiind şi un foarte bun diuretic, expectorant, antiseptic şi viermifug.

Măreşte apetitul
Fiind extrem de bogat în iod, tarhonul se recomandă persoanelor care sunt la regim fără sare, aroma sa reuşind să îmbogăţească preparatele culinare, dându-le o savoare deosebită. O cană cu infuzie, băută seara, înainte de culcare, este un remediu bun în cazul insomniilor.
Nu în ultimul rând, tarhonul alină crampele stomacale, măreşte apetitul, este util pentru digestiile leneşe, ajută la calmarea nervilor, reglează menstruaţia şi înlătură stările de oboseală.

Infuzia susţine rinichii şi ficatul
Pentru bolile de ficat şi afecţiunile renale, specialiştii recomandă infuzia de tarhon, preparată din două linguriţe cu plantă la o cană cu apă clocotită.
Infuzia de tarhon se recomandă şi celor care suferă de anorexie, atonie digestivă, bronşită, insomnie, reumatism, dureri de cap, probleme digestive. Se vor bea două-trei căni pe zi.
Ceaiul de tarhon are rolul de a ajuta la eliminarea toxinelor, alungă oboseala, alină durerile de stomac. Cum se prepară: se toarnă o cană cu apă fiartă peste câteva frunze de tarhon şi se lasă zece minute la infuzat. Se recomandă consumul a cel puţin o cană cu ceai pe zi.

Înlătură paraziţii intestinali ai copiilor
Copiii care sunt predispuşi la paraziţi intestinali găsesc în tarhon o armă extrem de valoroasă în lupta împotriva acestora. În acest caz se recomandă ceaiul de tarhon preparat astfel: o cană cu apă fierbinte se toarnă peste câteva frunze de tarhon. Se lasă la infuzat zece minute, se strecoară şi se consumă două căni pe zi, dimineaţa şi seara. Pentru stimularea apetitului se recomandă vinul de tarhon. Mod de preparare: 30 frunze proaspete se acoperă cu un litru de vin alb şi se lasă la macerat opt zile, apoi se filtrează. Din acest vin se iau câte 25 ml de trei ori pe zi, înainte de mese.

• În aromoterapie, uleiul esenţial de tarhon este folosit pentru regăsirea calmului.
• Femeile însărcinate sau cele care alăptează nu trebuie să consume tarhon în cantităţi mai mari decât cele utilizate în scopuri culinare.
• Compresele cu infuzie de tarhon sunt utile pentru calmarea durerilor, pentru uz extern fiind recomandate patru linguriţe cu plantă la o cană cu apă.