Main menu

header

de Liliana Simidon

Când starea de oboseală durează mai mult de şase luni este, cu siguranţă, vorba despre boală. Ritmul trepidant al vieţii îi face pe unii să clacheze, de multe ori psihic. Astfel, persoanele care muncesc într-un mediu alert e bine să mai pună şi frână, să descopere cauza acestei oboseli şi să încerce să o elimine.

Depresia, una dintre cauzele surprinzătoare
Printre posibilele cauze ale sindromului oboselii cronice se numără: depresia, anemia feriprivă (lipsa fierului din organism), anumite infecţii virale, stările hipoglicemice frecvente, un sistem imunitar precar, diverse episoade alergice şi anumite disfuncţii ale nivelului hormonal. Dar acest sindrom al oboselii cronice poate avea drept cauză şi anumite boli hepatice grave, boli cardiovasculare grave, boli pulmonare ori boli ale aparatului reno-urinar.

Insomniile şi pierderea echilibrului se numără printre simptome
Scăderea puterii de concentrare şi de memorare, uitarea diverselor lucruri, insomnia, starea de epuizare, erupţii la nivelul pielii, stare de mâncărime accentuată, intoleranţă la anumite mâncăruri, pierderea echilibrului, zgomote în urechi, depresie şi anxietate. Toate acestea fac parte dintre simptomele oboselii cronice. De asemenea, pot apărea atacuri de panică, vederea se înceţoşează şi parcă nu mai există puterea de a supravieţui. Dacă aţi ajuns în acest punct trebuie să luaţi urgent legătura cu medicul, care va trebui să vă ajute să vă puteţi recupera.

Înlocuiţi zahărul cu mierea
Este important să se dozeze mai bine efortul fizic, dar în special pe cel intelectual, trebuie să acceptaţi că aveţi nişte limite pe care nu e bine să le depăşiţi. Ritmul de viaţă şi de muncă e bine să fie unul relativ constant. În plus, nu încercaţi să rămâneţi „în priză” cu ajutorul cafelelor, al băuturilor energizante ce conţin cofeină ori cu ajutorul tutunului, care nu lasă creierul să se oxigeneze. Va fi şi mai rău.
Pentru a pune punct oboselii trebuie să învăţaţi să vă hrăniţi bine şi să consumaţi alimente care dau energie: cerealele să fie prezente la fiecare mic dejun, crudităţile să fie zilnic consumate fie sub formă de salate, fie sub formă de sucuri, oleaginoasele (alune, nuci, susan, arahide). Nu vă atingeţi de mâncăruri grase, mezeluri, şuncă, foietaje, alcool (fie vin sau bere), deoarece acestea nu fac decât să vă fure energia, iar pe deasupra, dacă aveţi obiceiul să mâncaţi seara târziu, cu siguranţă acestea vor contribui la „câştigarea” a câtorva kilograme în plus. Consumaţi mai multe lichide: ceaiuri calde, sucuri, dar numai preparate în casă, apă plată şi este neapărat nevoie să se înlocuiască zahărul cu mierea.

Adormiţi la ora 22:00
Aveţi o grijă specială în ceea ce priveşte somnul - mergeţi la aceeaşi oră seara la culcare şi dimineaţa treziţi-vă la aceeaşi oră. Somnul cel mai bun, un somn de calitate, începe la ora 22:00.
Mişcarea este un mijloc eficient de luptă cu acest sindrom al oboselii cronice. Cu cât face mai mult parte din viaţa dumneavoastră, cu atât vă va fi mai bine. În acest sezon, mersul pe jos şi înotul la piscină pot fi de mare folos.

Luaţi 50 g de cătină pe zi
Cătina, această „bombă de vitamine”, poate furniza organismului epuizat energie. Preferabil să se consume zilnic 50 g de două ori pe zi, în combinaţie cu miere, dar numai până la ora 14:00. Atenţie! Dacă aveţi valoarea glicemiei crescută, nu consumaţi miere.
Cura cu lăptişor de matcă temporizează procesul firesc de îmbătrânire. Aceasta este hrana reginei stupului şi ea trăieşte de 50 de ori mai mult decât o albină lucrătoare. Se consumă zilnic 2-4 g timp de trei săptămâni, cu două luni pauză, după care se reia.
Ţineţi cură cu germeni de grâu obţinuţi în casă. Aceştia conţin vitamine din grupa B-urilor, dar şi alte vitamine, precum şi enzime. Se lasă la încolţit 100 g de grâu într-un loc cald şi, după 24 de ore, când apar colţişori de 1 mm, aceştia se spală şi se dau prin râşniţa de cafea sau prin maşina de tocat. Ce rezultă se amestecă bine cu lapte fiert sau cu un alt suc de fructe şi miere. Cura durează patru săptămâni, iar în acest sezon este binevenită, pentru că revigorează.

• Un tratament cu polen este de ajutor în acest sezon, pentru a înlătura oboseala accentuată - se consumă zilnic până la 40 g timp de o lună, cu pauză de o lună.