Main menu

header

de Carmen Ciripoiu

Cunoscută de peste 2.000 de ani în China pentru proprietăţile sale terapeutice incredibile, schizandra combină toate cele cinci gusturi, dulce, sărat, iute, acru şi amar, ce stau la baza medicinei tradiţionale asiatice.

Calmează mintea şi îndepărtează stresul
Specialiştii spun că această plantă, cunoscută şi sub denumirea de „substanţa fericirii”, aduce sănătăţii beneficii extraordinare datorită compoziţiei sale bogate în uleiuri esenţiale, acizi, dar şi peste 30 de tipuri de lignani, substanţe cu puternice efecte antioxidante. Dacă în trecut schizandra era folosită împotriva stresului fizic, psihic şi imunitar, fructele acesteia fiind consumate pentru efectul lor calmant, ultimele studii au scos la iveală faptul că minunata plantă este de un real ajutor în protejarea, dar şi în detoxificarea ficatului.
De asemenea, medicina chineză ne arată că schizandra este un excelent remediu în creşterea performanţelor sexuale atât la bărbaţi, cât şi la femei, fiind folosită drept tonic sexual, îmbunătăţeşte activitatea renală, detoxifică limfa, îmbunătăţeşte acuitatea vizuală şi respiraţia în astm.
Nu în ultimul rând, planta este utilizată pentru protejarea pielii de arsurile solare, acţionând direct şi în unele tipuri de alergii, eczeme sau urticarii.

Doze recomandate
Bolnavilor de hepatită li se recomandă extract standard de schizandră cu un conţinut de 20 mg lignani (echivalentul a 1,5 g schizandră crudă). Administrarea se va face zilnic. Pentru îmbunătăţirea performanţelor fizice şi intelectuale se vor folosi 500 mg - 2 g extract de schizandră/zi, 1,5-6 g schizandră crudă/zi sau 5-15 g ceai de schizandră crudă. În fitoterapie sunt utilizate fructele cu seminţe. Acestea sunt bogate în peste 30 de tipuri de lignani (schizandrin, deoxischizandrin, gomisin, pregomisin etc.), schizoandroli, fitosteroli, vitaminele C şi E, dar şi uleiuri volatile.

• Schizandra este interzisă femeilor însărcinate, celor care alăptează sau persoanelor bolnave de epilepsie. De asemenea, supradozajul poate duce la hiperactivitate, agitaţie şi dificultăţi de respiraţie.