Main menu

header

de Daniela Anton

Prezentaţi simptome de oboseală, slăbiciune şi nu reuşiţi să vă odihniţi noaptea? Este foarte posibil să aveţi o carenţă de fier. Acesta fiind absolut necesar în organism în procesul de formare a globulelor roşii din sânge şi a mioglobinei din muşchi.

Unghii fragile şi stări de nervozitate
Atunci când nu aveţi suficient fier, organismul nu mai poate să producă hemoglobină. Lipsa de fier afectează producţia de globule roşii (hemoglobină). Hemoglobina este o proteină aflată în celulele roşii ale sângelui, care răspunde de transportul oxigenului către celulele şi ţesuturile organismului. Pentru a fabrica această proteină, organismul are nevoie de fier. În lipsa lui, globulele roşii vor fi puţine şi mici, iar celulele nu vor primi suficient oxigen. Atunci când suferiţi de anemie feriprivă (carenţă de fier) puteţi avea deseori următoarele simptome: oboseală, slăbiciune, unghii fragile, stări de nervozitate, probleme cu somnul sau tonus muscular scăzut.

Mâncatul nesănătos duce la anemie feriprivă
Cei care riscă să facă anemie feriprivă sunt persoanele care mănâncă nesănătos şi au o dietă săracă în fier, vitamina B12 şi acid folic. De asemenea, persoanele cu tulburări intestinale şi boli cronice: există boli cronice sau acute care îngreunează absorbţia fierului şi a vitaminelor, cum e boala Crohn sau boala celiacă. Şi femeile după ciclul menstrual pot fi afectate, deoarece pierd o cantitate de sânge destul de mare, care micşorează cantitatea de fier din organism. De asemenea, femeile însărcinate care trebuie să dubleze cantitatea de fier, pentru că fătul are nevoie de fierul din organism pentru a se dezvolta. Consumatorii de alcool pot fi şi ei afectaţi, deoarece vitaminele şi mineralele nu se mai absorb corespunzător. Şi vegetarienii pot fi în pericol dacă nu acordă o importanţă majoră alimentelor care conţin fier. Iată câteva remedii naturiste care vă pot scăpa de lipsa fierului din organism.

Cura cu ceaiuri
Un remediu excelent este cura cu ceaiuri. Beţi ceaiuri din: 30 g schinduf, 10 g muşchi-de-piatră, 20 g iarbă mare, 20 g ţintaură, 10 g pelin, 20 g coada-şoricelului, 20 g creţişoară sau 20 g urzică, 20 g roiniţă, 20 g soc, 20 g vâsc, 20 g păducel, 20 g tătăneasă, 20 g angelică (ceaiurile se beau alternativ). Şi curele cu sucuri de fructe şi zarzavaturi sunt extrem de benefice în tratarea anemiei feriprive.

Mierea este de real folos
Un alt remediu e ca timp de cinci-şapte zile să mâncaţi tije de păpădie sau să beţi suc de păpădie, o cană după masa de prânz, sau să ţineţi o cură cu boabe de ienupăr. De asemenea, mierea şi polenul fac minuni. Ţineţi o cură cu polen timp de minimum trei săptămâni şi consumaţi miere de albine, este de preferat cea închisă la culoare. Beţi suc de orz verde de trei ori pe zi câte 50 ml şi veţi scăpa de lipsa de fier din organism. În plus, puteţi consuma suc din frunze proaspete de viţă-de-vie, care sunt şi ele extrem de benefice şi conţin fier. Rădăcina de ştevie este şi ea foarte bună împotriva anemiei, deoarece conţine mult fier. Se prepară un decoct dintr-o linguriţă cu rădăcină de ştevie, care se fierbe într-o cană cu apă timp de cinci minute. Se strecoară, se beau două căni pe zi înainte de masă, una dimineaţa şi alta seara înainte de culcare.

Mărar la fiecare masă
Un alt remediu excelent este hreanul. Se pun la fiert 10-15 g rădăcină de hrean tăiată mărunt în jumătate de litru de apă, şi se fierbe 10 minute. Se beau două-trei căni pe zi. O altă reţetă mai gustoasă este să tăiaţi rădăcina de hrean în rondele, care se pun într-un borcan şi se pudrează cu zahăr. Se închide borcanul şi se pune conţinutul la macerat. Din siropul format se administrează o lingură pe zi. Schinduful este o altă plantă indicată. Seminţele sunt folosite de cei care au anemie feriprivă, după ce sunt lăsate 24 de ore la macerat, pentru conţinutul important de fier. Se administrează câte o linguriţă zilnic dimineaţa. Mărarul şi pătrunjelul sunt şi ele remedii naturiste pentru combaterea eficientă a anemiei. Se consumă zilnic, la fiecare masă, pentru a putea fi asimilate eficient de organism.

Nu uitaţi! Mişcarea şi plimbările în aer liber şi odihna ajută organismul să se refacă mai uşor după o perioadă de anemie.

Necesarul zilnic

Acesta este necesarul zilnic de fier: femeile la menopauză: 15-18 mg/zi; bărbaţii: 8 mg/zi; copiii: 7-10 mg/zi; adolescentele: 15-18 mg/zi; adolescenţii: 8-11 mg/zi; femeile însărcinate: 27 mg/zi; persoanele de vârsta a treia: 8 mg/zi.

Alimente indicate
Iată în ce alimente găsiţi cel mai mult fier: scoici în conservă - 23,8 mg; stridii în conservă - 5,7 mg; sardine - 2,5 mg; ton în conservă - 1,3 mg; ton proaspăt - 0,8 mg; crabi - 0,7 mg; creveţi - 0,3 mg; ficat de pui - 11 mg; carne de curcan - 1,2-2 mg; carne de pui - 0,9-1,1 mg; cereale - 18 mg; boabe de soia - 8,8 mg; fasolea neagră - 3,6 mg; linte - 6,6 mg; spanac proaspăt - 3,2 mg; spanac în conservă - 2,5 mg; stafide - 1,9 mg; prune uscate - 1 mg.