Main menu

header

  Alcoolul este un produs nociv mai ales asupra psihicului uman, afectând echilibrul interior al individului, însă nici fumatul nu se dezminte din categoria viciilor grele, nicotina fiind implicată în provocarea bolilor cardiovasculare, cu acţiune directă asupra vaselor sangvine şi a celulelor nervoase din creier. Fumatul creşte tensiunea arterială şi colesterolul din sânge, marind riscurile de congestie cerebrală şi de tromboze vasculare.

  Cură de durată
 În ajutorul tratării acestor dependenţe se recomandă infuzia de pedicuţă, numită şi brădişor. Aceasta se prepară din cinci grame de pulbere uscată şi măcinată la 200 ml apă clocotită. Se infuzează cinci minute, se strecoară şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol, cu o oră înainte de micul dejun, într-o cură de durată, până la abandonarea fumatului. Licoarea modifică gustul nicotinei sau acţionează împotriva tulburărilor provocate de lipsa acestui drog, provocând o senzaţie de vomă la aprinderea ţigării.


  O comoară pentru bolnavii de ciroză
  Scleroza  ficatului este provocată cel mai adesea de un consum abuziv de alcool, dar la originea bolii se află şi alţi factori (unele medicamente luate abuziv). Această afecţiune teribilă nu are simptome vizibile imediat şi pot trece mai mulţi ani până să-şi facă apariţia primele semne tipice, printre care amintim lipsa poftei de mâncare, pierderea în greutate, greaţa, voma, indispoziţia fizică, amorţeala extremităţilor, paloarea. Prin substanţele conţinute, brădişorul are un rol remarcabil de protecţie la nivelul celulei hepatice, blocând pătrunderea şi transportul substanţelor toxice în celula hepatică. Pedicuţa stimulează regenerarea, vindecarea hepatocitului agresionat. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă rasă cu pedicuţă, ce se opăreşte cu 250 ml de apă, apoi se lasă să stea puţin. Se beau două căni pe zi, înghiţitură cu înghiţitură.

  Soluţie în cazul crampelor musculare
  Un efect tămăduitor îl are perna cu pedicuţă: se ia o faţă mai mică de pernă, se umple cu două mâini de pedicuţă proaspătă (sau 200 g de pedicuţă uscată), se însăilează pe margini şi se aplică pe locul dureros (sciatică), pe rinichi, la hipertensiune arterială sau pe locurile dureroase (cârcei, luxaţii, entorse) şi se poate folosi de mai multe ori.

Claudia Stan

  Un păr frumos şi sănătos
  Spălarea capului cu decoct de pedicuţă ajută la creşterea podoabei capilare, iar pentru întărirea firului de păr, la finalul spălării, se clăteşte părul cu o linguriţă cu tinctură de pedicuţă diluată într-o cană cu apă caldă.  Decoctul se prepară astfel: o linguriţă cu plantă  se va pune în 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru zece minute, după care se strecoară. Se fac spălături de două ori pe săptămână.