Main menu

header

de Cristina Cristache

Părul este recunoscut ca o podoabă, o expresie a feminităţii, dar şi un element al personalităţii, iar popoarele lumii i-au acordat, indiferent de timpuri, o atenţie specială, pentru a-l menţine frumos, strălucitor, mătăsos, dar mai ales sănătos. Părul are însă nevoie de o îngrijire complexă, mai ales când acesta sau scalpul se îmbolnăveşte. Fie că discutăm despre mătreaţă, scuame, fragilitate sau lipsă a strălucirii, natura ne-a pus la îndemână soluţia optimă pentru a ne transforma podoaba capilară într-o comoară.

Trihologia, ştiinţa podoabei capilare
V-aţi gândit vreodată că medicina i-a acordat părului o ramură specială? Ei bine, da. Aceasta se numeşte trihologie, anexa dermatologiei. Orice problemă a părului se tratează de un medic specialist în păr şi scalp, căci, dincolo de problemele estetice evidente, bolile părului sunt determinate de carenţe de minerale sau de vitamine, infecţii, stres, tulburări psihice sau chiar dereglări hormonale. Şi, deşi în mod normal cunoaştem doar câteva tipuri de afectări, cea mai răspândită fiind alopecia sau calviţia, părul poate suferi de diverse boli, printre care dermatita seboreică, trichomicozele, psoriazisul, diferite tipuri de alopecie, mătreaţă, distrofii ale firului sau chiar trichotilomania, care înseamnă un tic nervos din cauza căruia pacientul îşi răsuceşte părul până când acesta se rupe sau chiar îşi smulge din reflex părul.

Uleiul de măsline este benefic în dermatită seboreică
Pielea grasă, care determină apariţia roşeţii, inflamării sau dilataţiei porilor, poate afecta şi pielea scalpului. Bebeluşii, dar şi circa 5% din populaţia globului se confruntă cu această boală, care poate fi uşor controlată cu o hidratare corespunzătoare a scalpului şi prin sporirea măsurilor de igienă. Indiferent că are o cauză micotică sau inflamatorie, uleiul de măsline poate ajuta la însănătoşire şi este recomandat înainte de spălarea părului, pentru a înmuia scuamele sau chiar plăcile ce acoperă pielea. Acesta are efect hidratant şi hrănitor şi desprinde formaţiunile de pe scalp printr-o acţiune emolientă. După aplicarea uleiului de măsline, pe care îl putem lăsa să acţioneze chiar şi o noapte întreagă, se pot aplica antimicotice sau antiinflamatoare, după care se trece la igienizare.

Usturoiul combate afecţiunile fungice
Trichomicozele reprezintă o categorie de boli ale scalpului cauzate de ciuperci şi paraziţi. Acestea pot fi contagioase sau se pot dezvolta în cazul igienei deficitare, care favorizează înmulţirea paraziţilor deja existenţi. Boala determină căderea părului prin distrugerea rădăcinii de procesul infecţios, nefiind exclusă apariţia pustulelor sau nodozităţilor pline cu puroi. Cel mai simplu tratament este săpunul natural, după reţeta bătrânilor, care conţinea seu animal, vrecie, pelin şi alte plante antiinflamatoare, precum muşeţelul sau gălbenelele, badijonajul cu acid salicilic sau chiar spirt şi alcool alimentar. Această variantă ajută la diminuarea înmulţirii fungice, însă usturoiul este şi mai eficient, fiind un bun antiinflamator extern şi intern. Efectul se datorează cantităţilor mari de vitamine A, B1, B2, C, potasiu, sulf, fosfor, calciu, siliciu, iod. Poate fi aplicat simplu, direct pe scalp, sau se poate combina cu ulei de ricin, de măsline sau cu gălbenuş.

Alopeciile se tratează cu brusture şi urzică
Alopeciile reprezintă căderea părului şi pot fi de diverse tipuri, printre care alopecia androgenetică, ce are cauze hormonale sau genetice, alopecia câştigată, care constă în căderea difuză a părului şi determină rărirea lui generală, alopecia totală, care determină căderea părului de pe cap, alopecia universală, manifestată prin căderea în totalitate a firelor de păr de pe corp, inclusiv a genelor şi sprâncenelor, şi alopecia aerată, boală reversibilă considerată autoimună. Pentru tratarea acestui tip de boală a părului şi scalpului ideală este rădăcina de brusture, care poate fi folosită atât ca tratament intern, cât şi extern. Pentru prepararea remediului aveţi nevoie de doar două linguriţe cu rădăcină de plantă, fiartă timp de cinci minute în două căni cu apă. Ceaiul se bea în întregime pe parcursul zilei, dar se poate folosi şi pentru masajul zilnic al scalpului, de două sau de trei ori, după care se unge cu ulei natural de brusture. Un alt remediu eficient poate fi obţinut şi din 50 g urzică, amestecată cu aceeaşi cantitate de mesteacăn, care se fierb în jumătate de litru de apă şi cu care se masează scalpul de mai multe ori pe parcursul unei zile.

Curcuma opreşte sângerările de la nivelul scalpului
Psoriazisul reprezintă reînnoirea celulară accelerată, din care rezultă apariţia unor plăci alb-argintii la suprafaţa pielii. Deşi nu conduce la căderea părului şi nu dă mâncărimi, boala are răsunet la nivel estetic prin deshidratarea pielii şi a firului de păr. Ca şi alternative naturiste pentru tratamentul afecţiunii poate fi folosită curcuma, care reduce leziunile pielii şi opreşte sângerările de la nivelul scalpului, avocado, cu care se poate fricţiona pielea, pe care o calmează şi reduce durerile, diverse preparate pe bază de aloe vera, renumită pentru efectele de ameliorare a bolii, la fel ca şi agrişele. Muşeţelul, lavanda, eucaliptul sau produsele ce conţin sare din Marea Moartă au şi ele rezultate spectaculoase. Acestea din urmă sunt benefice şi în cazul foliculitelor.

• Soarele şi şampoanele cu gudron vindecă dermatita seboreică.

Scăpaţi de obiceiurile nesănătoase

De cele mai multe ori nici nu ne dăm seama că ne distrugem singuri părul, de aceea este bine să ştim ce obiceiuri nesănătoase îi fac rău. În primul rând folosirea excesivă a feonului, bigudiurilor calde, apei foarte fierbinţi şi expunerea prelungită la soare. Toate aceste şocuri termice determină ruperea firului de păr prin pierderea rezistenţei. De asemenea, rădăcina poate fi slăbită prin acţiunea mecanică a unor meşe sau extensii prea grele sau chiar prin prinderea foarte strânsă a părului în coadă sau în coc. În urma unui astfel de tratament nesănătos se poate dobândi cu uşurinţă alopecia de tracţiune, care este de cele mai multe ori ireversibilă. Produsele de coafat, precum fixativul foarte puternic, spuma de păr şi vopselele, slăbesc rezistenţa firului şi a rădăcinilor, favorizând căderea acestuia. Există şi o serie de medicamente care au efecte adverse, cele mai agresive pentru păr fiind chimioterapiile, antidepresivele, betablocantele şi antihipertensivele, însă alimentaţia bogată în fier, acizi graşi Omega 3, zinc şi vitamine vă poate fi aliată, de aceea este bine să nu lipsească din dieta zilnică.