Main menu

header

de Gabriela Bunea

Pentru că suntem în plin sezon al prunelor, trebuie să ştiţi că specialiştii recomandă o cură de opt-zece prune proaspete dimineaţa, înainte de micul dejun, mai ales persoanelor care suferă de constipaţie.

Scad riscul de tromboflebite
Datorită acestui conţinut complex, prunele sunt considerate atât de medicina clasică şi modernă, cât şi de cea alternativă un real medicament profilactic şi curativ pentru multe afecţiuni: gută, ateroscleroză, hepatite, diabet, intoxicaţii alimentare, reumatism sau stări toxice cauzate de poluare. Aceste fructe au un efect pozitiv asupra hipertensivilor, datorită potasiului şi a unor acizi organici care fluidizează sângele. Totodată, compuşii prezenţi în prună scad colesterolul sangvin şi depunerile acestuia pe vasele de sânge, iar cuprul împiedică formarea de cheaguri sangvine, scăzând riscul de tromboflebite. Prunele au în compoziţia lor vitaminele A, B şi C, sulf, fosfor, mangan, magneziu, sodiu şi mai ales potasiu, 300 mg la 100 g fructe proaspete.
Prunele proaspete stimulează şi reglează tranzitul intestinal, având proprietăţi laxative şi depurative. Ele reglează digestia în mod natural şi vă scapă de balonarea apărută în urma unui exces culinar. De asemenea, stimulează ficatul şi ajută la detoxificarea organismului, fiind foarte indicate şi împotriva stărilor febrile şi a inflamaţiilor.

Ideale în dietă
Fiind foarte sărace în calorii, prunele sunt foarte benefice persoanelor care doresc să ţină dietă. Fiecare prună conţine 30 de calorii, adică 1,5% din caloriile recomandate pentru fiecare zi, în cadrul unei diete bazate pe un consum de 2.000 de calorii pe zi. Fiind foarte sărace în grăsimi (fiecare fruct conţinând mai puţin de 0,2 g), prunele ajută inima să funcţioneze corect şi întăresc pereţii vaselor sangvine. În plus, prunele nu conţin grăsimi saturate care pot creşte riscul de formare a cheagurilor de sânge, a aterosclerozei, emboliilor pulmonare sau a atacului de cord prin creşterea colesterolului.

Reglează glicemia
Deşi au un conţinut moderat de glucide, prunele proaspete prezintă proprietăţi de reglare a glicemiei şi previn astfel apariţia diabetului prin stimularea metabolismului glucid. Totodată, acestea au capacitatea de a curăţa intestinul şi de a stimula secreţia, contribuind la scăderea acidităţii gastrice, fiind utile în gastrite şi ulcere stomacale.
Sedentarismul, alimentaţia săracă în legume şi fructe proaspete sau consumul predominant de carne sunt factori care duc la apariţia constipaţiei. Consumul de prune ajută în prevenirea şi tratarea constipaţiei, o porţie de prune la două-trei zile fiind recomandată, deoarece conţinutul crescut de celuloză are acţiune benefică asupra intestinului, conferind astfel un efect laxativ.

Întăresc oasele
O singură prună de dimensiune medie conţine 113 mg potasiu, mineral care ţine sub control tensiunea arterială şi reduce riscul apariţiei accidentelor vasculare cerebrale. În plus, pigmentul roşiatic-albăstrui al prunelor, numit antocianină, poate ajuta la prevenirea diverselor forme de cancer.
Studiile recente au arătat că aceste fructe sunt foarte bune şi pentru sănătatea oaselor, datorită faptului că sunt o bună sursă de bor, potasiu şi vitamina K, toate esenţiale pentru a avea oase puternice. Specialiştii le recomandă mai ales în cazul persoanelor cu risc crescut de osteoporoză.

Combat anemia
Consumul de prune proaspete combate şi previne apariţia anemiei prin conţinutul bogat de vitamina C, şi nu prin conţinutul ridicat de fier al acestor fructe. Vitamina C intervine în absorbţia fierului la nivelul organelor digestive, având astfel un rol indirect în prevenirea şi tratarea anemiei.

Pont! Consumul a cel puţin trei prune pe zi ajută la stimularea memoriei. Alungă oboseala şi stările de nervozitate, crescând capacitatea de concentrare

Atenţie la contraindicaţii!

Prunele uscate nu sunt recomandate persoanelor care suferă deja de diabet zaharat, pentru că au un conţinut bogat de glucide. De asemenea, consumul acestor fructe este contraindicat în cazurile de diaree acută sau cronică ori persoanelor care prezintă suferinţe renale, precum pietrele la rinichi.

• Prunele menţin ochii sănătoşi, prevenind apariţia cataractei şi a glaucomului