Main menu

header

de Daniela Anton

Sunteţi răcită, aveţi nasul înfundat şi nu mai puteţi respira sau tuşiţi? Inhalaţiile cu cimbru, muşeţel sau rozmarin vin de hac virozelor, în timp ce pentru dureri în gât sunt recomandate cele cu ulei esenţial de eucalipt. Vaporii eliberaţi trebuie inhalaţi cel puţin zece minute, pentru a avea efect.

Procedeul se bazează pe inspirarea aburilor încărcaţi cu substanţe active
Inhalaţiile sunt soluţii eficiente de tratament în cazul multor afecţiuni respiratorii, datorită faptului că substanţele din plante se eliberează şi ajung în organism mult mai repede decât dacă am înghiţi medicamente. Procedeul se bazează pe inspirarea aburilor încărcaţi cu substanţe active. Se utilizează o infuzie sau un ceai fierbinte din plante, un vas şi un prosop cu care se acoperă capul. Este recomandată inhalarea aburului cald timp de cel puţin zece minute.
Pentru eliberarea căilor respiratorii sunt recomandate inhalaţiile cu ceai de muşeţel, de mentă, cimbru şi cimbrişor, busuioc, soc, tei sau cu uleiuri esenţiale de lavandă, eucalipt, brad, pin, cedru, lămâie, arbore de ceai ori de smirnă. Pot fi folosite şi sub formă de combinaţii de plante, pentru a creşte efectele benefice pentru organism. Inhalaţiile cu ulei esenţial de cuişoare sunt utile în caz de infecţii respiratorii însoţite de tuse. Au proprietatea de a calma tusea şi durerile de cap.

Coada-şoricelului, eficace în sinuzite
Simptomele astmului bronşic, ale rinitelor, ale bronşitelor cronice şi ale rinosinuzitelor pot fi ameliorate cu ajutorul inhalaţiilor cu coada-şoricelului. Se face o infuzie din două-trei linguri cu flori la o jumătate de litru de apă clocotită. Inhalaţia se poate face şi ţinând timp de un minut vasul pe foc. După ce se mai răceşte puţin se fac aspiraţii nazale, care sunt recomandate în tratamentul sinuzitelor.

Bronşita trece cu rozmarin
Dacă suferiţi de bronşită, laringită sau amigdalită trebuie să ştiţi că există un leac care vă va ajuta să scăpaţi uşor şi repede de aceste neplăceri. Aveţi nevoie de o linguriţă cu lavandă, o linguriţă cu rozmarin, o lingură cu miere şi doi litri de apă fierbinte. Inhalaţia se face seara, înainte de culcare. În caz de amigdalită acută, este bine să ştiţi că poate fi vindecată şi cu ajutorul băilor de abur cu ulei de busuioc (antiinflamator, analgezic şi antiinfecţios). Mai mult, inhalaţiile făcute seara, înainte de culcare, cu ceai de mentă sau cu ulei esenţial de mentă sau de lavandă relaxează şi favorizează somnul.

Guturaiul, vindecat cu busuioc
Dacă aveţi gripă sau guturai, vă este de ajutor inhalaţia cu busuioc şi chimen. Într-un vas cu apă clocotită se pun două linguriţe cu amestec de plante şi se stă cu capul deasupra vasului, până se evaporă aburul. Este indicat să se facă două inhalaţii pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de culcare. Şi aburii de la cartofii fierţi fără coajă vă pot scăpa de afecţiunile căilor respiratorii.

Oţet mentolat contra gripei
Un alt remediu pentru gripă este şi oţetul mentolat. Acesta se prepară din 200 ml oţet în care s-au ţinut la macerat două linguri cu mentă uscată, apoi se fac inhalaţii timp de zece minute.
Dacă suferiţi de migrene, faceţi inhalaţii cu oţet de mere în amestec cu apă sau cu infuzie de busuioc, în părţi egale. Trebuie să staţi cel puţin cinci minute cu capul deasupra vasului şi să inspiraţi cât mai mult abur cald pe nas. Dacă migrenele sunt extrem de puternice, puneţi din nou vasul pe foc şi repetaţi operaţiunea.

Eucaliptul, bun când vă doare gâtul
Durerile de gât care apar când sunteţi răciţi pot fi calmate dacă recurgeţi la o baie de aburi cu ulei de eucalipt. Uleiul din frunze de eucalipt face adevărate minuni pentru gât, căci are proprietăţi antiseptice, expectorante şi reduce inflamaţia. Puneţi cinci-şase picături de ulei la un litru de apă fierbinte. Tot contra răcelilor puteţi face şi inhalaţii cu levănţică şi cu busuioc. Puneţi o lingură cu busuioc uscat mărunţit şi o lingură cu flori de levănţică uscată la doi litri de apă clocotită. Iar pentru durerile de cap faceţi o baie de abur cu ulei de cuişoare.

Muşeţel şi cimbru împotriva tusei
Nimic nu poate fi mai supărător decât un puseu de tuse. În aceste momente, soluţia cea mai bună este o baie cu aburi de muşeţel şi de cimbru. Turnaţi doi litri de apă clocotită într-un recipient şi adăugaţi o lingură cu flori de muşeţel uscate şi una cu cimbru. Apoi aşezaţi-vă deasupra vasului şi acoperiţi-vă capul cu un prosop. Este indicat să inhalaţi aburii timp de 10-15 minute.

Atenţie! Inhalaţiile nu sunt indicate persoanelor care suferă de astm, femeilor gravide şi copiilor foarte mici.

Durează câteva minute şi constă în respiraţii uşoare şi adânci

Modul în care se poate face o inhalaţie este extrem de simplu, însă ea trebuie realizată corect. Se toarnă apa clocotită într-un vas. Acesta trebuie să fie smălţuit sau din lut, pentru că anumiţi compuşi ai uleiurilor esenţiale sau ai plantelor infuzate se descompun în contact cu metalul. Dacă aveţi de făcut inhalaţii cu plante, acestea se adaugă peste apa fiartă. Dacă e vorba despre aromoterapie, adăugaţi în apa clocotită aproximativ cinci picături de ulei pur sau un amestec de mai multe uleiuri pure. Imediat după ce aţi pregătit cele necesare, vă acoperiţi capul cu un prosop şi îl aduceţi deasupra vasului, acoperind vasul astfel încât să nu se piardă nimic din vaporii rezultaţi. De asemenea, este important să nu pătrundă deloc aer rece, care, nefiind la temperatura aburului, poate afecta căile respiratorii. Distanţa faţă de vas va fi mai mare la început, până vă acomodaţi cu temperatura aburului, apoi puteţi micşora gradat distanţa, apropiindu-vă mai mult de vas. Procesul de inhalare durează câteva minute şi constă în respiraţii uşoare şi adânci.
Pentru ca acţiunea unei băi de abur să fie cât mai eficientă, există câteva reguli pe care trebuie să le urmaţi cu stricteţe. Astfel, după fiecare inhalaţie, ţineţi un prosop moale peste faţă, timp de 20-30 de minute, în timp ce staţi întins(ă) pe pat. Totodată, este bine să faceţi câte o inhalaţie în fiecare seară, timp de o săptămână. În cazul bronşitei sunt indicate chiar două reprize pe zi.