Main menu

header

 

de Dana Purgaru

Problemele de sănătate la inimă sunt, din păcate, din ce în ce mai întâlnite în ziua de azi. Acestea pot fi ameliorate sau prevenite cu ajutorul unor remedii din plante.

Mâncaţi rădăcină de sfeclă
În caz de insuficienţă cardiacă este recomandat consumul de ceai de sfeclă - o sfeclă mare se spală, se curăţă şi se fierbe în 500 ml apă până devine moale. Acest ceai se consumă pe durata întregii zile, împreună cu sfecla.
Un efect benefic pentru activitatea inimii îl are şi consumul amestecului din un pahar cu suc de sfeclă, o jumătate de pahar cu miere şi sucul unei lămâi. Se păstrează la frigider şi se consumă câte 50 ml la o oră după fiecare masă.

Combinaţie de fructe uscate, lămâie şi nuci
Pentru prevenirea durerilor de inimă şi întărirea întregului organism se prepară un amestec din 200 g stafide, 200 g miez de nucă, 200 g prune uscate fără sâmburi, 200 g caise uscate şi trei lămâi. Totul se dă prin maşina de tocat şi se combină cu 300 g miere. Din acest amestec delicios se consumă câte o lingură dimineaţa, înainte de masă, şi seara înainte de culcare.
Durerile de inimă se mai calmează şi dacă mâncaţi zilnic una-două linguri cu miez de seminţe de dovleac proaspăt.
În caz de palpitaţii puternice este indicat ceaiul de levănţică, ce se prepară astfel: două linguriţe cu plantă, la 250 ml apă clocotită, se ţin la foc mic zece minute. Apoi se infuzează timp de 30 de minute, de preferat în termos, se strecoară şi se bea de trei ori pe zi câte un sfert de pahar, cu 15 minute înainte de masă. Bolnavilor cu palpitaţii puternice li se recomandă consumul zilnic de smochine.

Un căţel de usturoi previne stopul cardiac
În caz de angină pectorală se fac frecţii cu cinci-şase picături de ulei de brad alb în zona de sub sânul stâng.
Pentru prevenirea stopurilor cardiace, în lipsă de medicamente, se înghite un căţel de usturoi. De asemenea, un tampon de vată se înmoaie dimineaţa în tinctură de valeriană şi se poartă pe toată perioada zilei într-o punguţă specială, în zona inimii.

Păducelul vine de hac tulburărilor de ritm
Una dintre cele mai eficiente plante folosite pentru întărirea sănătăţii inimii este păducelul. Extractul din fructe, care se găseşte la magazinele naturiste, se foloseşte pentru a trata atât hipertensiunea, cât şi hipotensiunea şi tulburările de ritm cardiac. Şi infuzia din fructe de păducel poate fi folosită pentru tratarea unei game variate de afecţiuni, printre care aritmiile, insuficienţa coronariană, ateroscleroza şi bolile valvelor cardiace. Aceasta se prepară din două linguriţe cu fructe, ce se infuzează timp de zece minute într-o cană cu apă clocotită. Se consumă trei căni cu ceai pe zi. Ultima se bea seara, înainte de culcare.

• În primele zile de după un infarct, bolnavul e bine să bea câte o jumătate de pahar cu suc de morcov proaspăt