Main menu

header

de Cristina Cristache

Kombucha este o ciupercă originară din China, folosită de peste 2.000 de ani în tratamentul celor mai grave afecţiuni, de la cancer la boli infecţioase fatale. Ceaiul de kombucha a devenit un remediu de nădejde şi în Rusia şi Japonia, iar când împăratul Inyko s-a îmbolnavit, un medic numit Kombu l-a tratat cu o licoare miraculoasă, care i-a purtat apoi numele: Kombu-cha. Pentru că se înmulţea precum kefirul, fungul-minune a fost împrăştiat prin toată Europa, iar după Al Doilea Război Mondial, doctorul Rudolph Skelnar a început să îl prescrie pacienţilor cu tulburări metabolice, hipertensiune, diabet şi maladii oncologice.

Explozie de vitamine
Primele rezultate ale cercetărilor efectuate asupra ciupercii kombucha au arătat că în compoziţia acesteia se găsesc cantităţi importante de vitamina C, dar şi vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12). Nutriţioniştii şi medicii specializaţi în medicina naturistă spun că acest buchet de elemente vitale pentru organism justifică creşterea imunităţii şi reîntinerirea întregului organism. Ceaiul de kombucha, obţinut printr-un procedeu de fermentare, este un foarte bun revitaminizant, dar şi un foarte bun revigorant.

Linişteşte nervii
Într-un spital din Riga, Lituania, a fost testat efectul ceaiului de kombucha pe pacienţii care sufereau de hipertensiune şi arterioscleroză. După trei luni în care bolnavilor li s-au administrat trei pahare cu preparat pe zi, s-au remarcat efecte benefice, cu ameliorarea vizibilă a stării de sănătate. Aceleaşi rezultate pozitive s-au obţinut şi în tratarea migrenelor de origine nervoasă, dar şi în caz de depresie, anxietate, iritabilitate, stres şi suprasolicitare. Băutura din Kombucha, numită de ruşi cvas, linişteşte nervii, alungă tristeţea şi redă pofta de viaţă.

Îndepărtează surplusul de kilograme
Pentru a reda sănătatea aparatului digestiv sunt recomandate curele de lungă durată cu ceai de kombucha. Licoarea reechilibrează flora intestinală, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal, eliminând microbii dăunători. În plus, înlătură efectele nocive ale antibioticelor, stimulează digestia şi este considerat un bun remediu în candidoza digestivă. Ciuperca ajută chiar să menţină greutatea corpului sub control, cel mai recomandat în acest sens fiind oţetul de kombucha. Acesta se administrează cu un sfert de oră înainte de masă, în cantităţi mici, pentru a reduce pofta de mâncare şi pentru a stimula arderile metabolice ale grăsimilor.

Învinge cancerul
Ceaiul de kombucha e un cocteil de enzime şi vitamine naturale, care acţionează la nivelul celulelor, pentru a preveni îmbătrânirea şi deteriorarea acestora. Savanţii sovietici au demarat studii în regiunile Solikamsk şi Beresniki din vestul Munţilor Urali, unde se înregistrau foarte puţine cazuri de cancer şi alte boli cronice, din cauza poluării intense cu deşeuri industriale cu mercur, plumb, materiale radioactive. Concluzia a fost că băutura de Kombucha utilizată în mod tradiţional ajută la eliminarea acestor materii toxice din organism şi previne îmbolnăvirile. Susţinătorii acestui leac spun că antioxidanţii din compoziţie blochează acţiunea radicalilor liberi şi sunt ideali mai ales în etapele timpurii ale cancerului.

Înlătură constipaţia
O cană cu ceai din acest fung conţine substanţe cu efecte hormonale, fiind recomandat ca remediu pentru bolile geriatrice, dar şi pentru copiii aflaţi în creştere sau în plină pubertate, pentru a înlătura efectele neplăcute produse de schimbările hormonale. În această băutură au fost descoperite substanţe antibiotice şi antivirale foarte puternice, care, alături de multitudinea de vitamine, combat cu succes bolile infecţioase, reumatismul, guta, bolile de piele. Acelaşi leac dă rezultate bune în afecţiunile venoase, acţionând ca tonic şi antiinflamator al vaselor sangvine. Două căni cu ceai de kombucha băute în fiecare dimineaţă înlătură constipaţia şi duce la retragerea hemoroizilor.

• Ciuperca de kombucha este o colonie de bacterii şi ciuperci, în jur de 12 specii de microorganisme, care trăiesc în simbioză

Modul de preparare

Pentru început, preparaţi un ceai obişnuit, în care puneţi două linguriţe cu ceai negru sau verde la un litru de apă. După ce l-aţi preparat, lăsaţi-l să se odihnească un sfert de oră, apoi strecuraţi-l şi adăugaţi 70-100 g de zahăr pentru fiecare litru de ceai rezultat. Amestecaţi până când se topeşte, şi apoi aşteptaţi să se răcească în totalitate. Când a ajuns la temperatura camerei, puneţi soluţia într-un vas de sticlă sau de ceramică şi adăugaţi cultura vie de kombucha. Acoperiţi vasul cu o pânză strânsă, eventual o bucată de tifon împăturită de două ori, pentru a evita pătrunderea prafului sau a insectelor. Fermentaţia poate dura între opt şi zece zile, timp în care vasul trebuie să stea în acelaşi loc, la o temperatură cuprinsă între 23 şi 27 de grade Celsius, într-un spaţiu fără prea multă lumină. Când ceaiul a atins nivelul acid dorit (pH 2,7-3,2), scoateţi cultura cu mâinile curate, spălaţi-o sub jet de apă rece sau călduţă, umpleţi un nou recipient cu ceai şi adăugaţi imediat cultura, pentru păstrare. Se beau până la trei căni pe zi, dimineaţa şi seara.

• Compresele cu ceai de kombucha purifică tenul încărcat şi diminuează durerile de amigdale