Main menu

header

de Daniela Anton

Otita este o infecţie bacteriană sau virală la nivelul urechii, care duce la inflamaţii, acumularea de secreţii, durere şi, uneori, febră. La primele semne ale otitei este bine să vă prezentaţi la medic, însă, pe lângă tratamentul prescris, puteţi grăbi vindecarea bolii şi cu ajutorul remediilor naturiste.

Spălături cu amestec de plante
Amestecaţi în părţi egale următoarele plante: gălbenele, tătăneasă, salvie şi coada-şoricelului. Preparaţi un ceai dintr-o linguriţă cu amestec la 200 ml apă fiartă şi lăsaţi la infuzat 15 minute. Faceţi spălături ale urechii cu acest preparat de două ori pe zi. Un alt remediu pentru tratarea neplăcerilor provocate de otită e să faceţi o infuzie din o lingură cu flori de muşeţel la 250 ml apă clocotită. Se infuzează cinci minute, se strecoară şi se beau patru căni pe zi. De asemenea, cu această infuzie se pot face şi spălături auriculare (în urechi). Şi infuzia de urzică e de folos în cazul otitei. O lingură cu flori la 250 ml apă clocotită, se infuzează cinci minute, se strecoară şi se beau patru căni pe zi, iar cu infuzia se pot face şi spălături în urechi.

Tinctura de propolis, efect antiinflamator
Pentru a înlătura infecţia şi pentru a reduce inflamaţiile puteţi face un tratament cu tinctură de propolis. Până la vindecarea otitei este bine să luaţi 10 picături de tinctură de câte trei ori pe zi. O altă metodă este să îmbibaţi un tampon de tifon în tinctură de propolis, pe care să-l introduceţi seara în ureche. Această compresă trebuie ţinută de seara până dimineaţa. Şi uleiul volatil de eucalipt are acţiune antiinflamatoare şi antiinfecţioasă. Puteţi lua acest remediu intern câte trei picături de trei ori pe zi cu apă sau ceai. Util este să faceţi şi inhalaţii cu 10 picături de ulei la 100 ml apă fierbinte.

Compresele cu sare atenuează durerea
Un alt remediu foarte cunoscut pentru efectele benefice pe care le are împotriva durerilor provocate de otită este şi uleiul de migdale. Se încălzesc patru-cinci picături de ulei de migdale într-o lingură şi apoi se toarnă câte două picături în fiecare ureche seara, înainte de culcare.
Pentru a atenua durerile specifice otitei, puteţi folosi ca tratament şi compresele cu sare. Se încălzesc 10 linguri cu sare, apoi se pun într-un săculeţ de pânză deasă, care se ţine aproape de ureche. Vaporii degajaţi de sare calmează durerea şi grăbesc vindecarea.

Usturoiul, un antibiotic natural
Un leac cu efecte benefice pentru a ameliora simptomele otitei este să îmbibaţi puţină vată în suc de usturoi, pe care să o puneţi în ureche. Puteţi folosi usturoiul şi sub formă de comprese, în amestec de pelin, astfel: zdrobiţi un căţel de usturoi şi amestecaţi-l cu 10 g pelin mărunţit şi 20 g tărâţe, pentru a obţine o pastă. Folosiţi aceste comprese pe timpul nopţii.

Aplicaţii cu varză şi ceapă
Puteţi calma durerile cauzate de otită dacă veţi face aplicaţii cu frunze de varză sau cu ceapă. Pentru a face compresa cu ceapă, tocaţi leguma, puneţi-o pe un tifon şi aplicaţi pe urechea dureroasă. Fixaţi compresa cu o căciulă.
Şi busuiocul este de ajutor în tratarea otitei. Preparaţi un macerat dintr-o crenguţă de busuioc mărunţit, pe care o puneţi într-o jumătate de pahar cu apă. Lăsaţi la macerat de seara până dimineaţa. Încălziţi uşor preparatul într-o linguriţă şi, cu ajutorul unei pipete, picuraţi lichidul în ureche. Repetaţi procedura până la dispariţia simptomelor. Benefic este şi uleiul esenţial de busuioc, din care se pun zilnic câte două-trei picături în urechea bolnavă.

Cataplasme cu argilă
Cataplasmele cu argilă aplicate pe ureche calmează durerile şi mâncărimile apărute la nivelul urechii. Puneţi argilă într-un vas de sticlă sau de porţelan şi adăugaţi apă, amestecând continuu până obţineţi o pastă densă. Din această compoziţie puteţi face cataplasme de mărimi potrivite, pe care să le aşezaţi în aşa fel încât să acopere întreaga ureche. Pasta se ţine astfel o oră sau două. Repetaţi această procedură de două sau de trei ori pe zi.

Uleiul de măsline, contra senzaţiei de mâncărime
Dacă vă confruntaţi cu o stare de disconfort în urechi, iar mâncărimile persistă, puteţi să încălziţi o linguriţă cu ulei de măsline. Cu ajutorul unei pipete, turnaţi în urechea bolnavă câte trei picături de ulei de două ori pe zi, până când mâncărimea dispare.

Sucul din frunze de podbal ţine la distanţă infecţiile
Şi sucul obţinut prin stoarcerea frunzelor de podbal grăbeşte vindecarea infecţiilor de la nivelul urechii. Frunzele trebuie spălate bine şi stoarse la robot. Se pun câte trei picături în urechea bolnavă, cu pipeta, seara.

Pont! Un remediu foarte cunoscut pentru efectele benefice pe care le are de a calma o durere de ureche este o sursă de căldură aşezată lângă aceasta. Puteţi folosi un prosop înmuiat în apă caldă sau o sticlă cu apă caldă, înfăşurată în prosop.

Apă oxigenată sau suc de lămâie pentru dezinfectare

Înainte de a aplica orice tratament naturist este recomandat să dezinfectaţi urechea bolnavă. Pentru aceasta este recomandat să folosiţi o bucată de vată înmuiată în apă oxigenată, oţet de mere sau suc de lămâie. Cu tamponul de vată se curăţă bine interiorul urechii. De asemenea, dacă durerea este insuportabilă şi nu vreţi ca urechea să vă fie atinsă, puteţi introduce patru-cinci picături de apă oxigenată în ureche.

• În cazul sugarilor şi al copiilor mici este contraindicată tratarea acasă a durerilor de urechi. Orice astfel de suferinţă trebuie semnalată medicului