Main menu

header

de Iulian D. Moleianu

Uleiul de neem sau „tămăduitorul tuturor bolilor” este folosit în scop medicinal şi cosmetic de sute de ani, fiind cu adevărat un produs care a rezistat testului timpului. Copac popular la tropice, arborele de neem este cultivat atât pentru valoarea sa ornamentală, cât şi pentru cea terapeutică.

„Copacul sacru”
Supranumit şi „copacul sacru”, arborele este folosit atât în medicina tradiţională, cât şi în agricultură. Are o creştere rapidă, rămâne veşnic verde şi atinge o mărime de circa 15-20 de metri, dar în condiţii favorabile poate ajunge şi până la 40 de metri. Trăieşte circa 200 de ani.  Fructele apar prima oară după vârsta de 4 ani, iar după 10 ani, arborele furnizează în medie 40 kg de fructe, care sunt asemănătoare măslinelor cu pulpă gălbuie. Neemul conţine peste 100 de componente chimice, care se găsesc în procente şi combinaţii diferite în scoarţă, frunze şi fructe. Este un copac de la care se poate folosi aproape orice parte, începând cu frunzele şi continuând cu coaja, seminţele, florile şi fructele.

Atenţie la mirosul greu!
Neemul este extrem de bogat în proprietăţi, dar are un miros greu, iar din acest motiv trebuie diluat şi, de regulă, este încălzit uşor înainte de a-l adăuga la compoziţiile cosmetice. Vă recomandăm experimentarea în loturi mici, pentru ca mirosul să nu afecteze negativ produsul final. Uleiul de neem este un foarte bun contraceptiv, proprietate datorată unui principiu volatil numit NIM-76. Aplicarea intravaginală a uleiului de neem înainte de contactul sexual poate să prevină apariţia sarcinii. Mecanismul prin care acesta acţionează nu este unul hormonal şi nu are deci efectele secundare pe care le au celelalte contraceptive steroidiene.

„Medicament” pentru păr şi scalp
Uleiul de neem este inclus în compoziţii cosmetice în concentraţie de 5%-20%. Se foloseşte pentru tratamentul părului şi scalpului, iar pentru a elimina mătreaţa masaţi cu un alt ulei purtător zona în care se pun câteva picături de neem. Se lasă să acţioneze timp de o oră, iar apoi se spală părul. Includeţi câteva picături în şamponul natural, preparat acasă.
Pentru tratarea acneelor, se aplică sub formă de mască, alături de argilă şi de alte extracte, sau în crema de noapte. Acest ulei ajută la regenerarea pielii uscate, crăpate sau deteriorate, fiind bogat în minerale şi în vitamine. Are proprietăţi dovedite antimicrobiene şi antifungice, astfel că protejează unghiile de infecţii, de candida şi de alte ciuperci, eczeme sau dermatite. Totuşi, uleiul de neem trebuie folosit cu precauţie, deoarece, dacă este consumat în cantităţi mari, poate provoca unele forme toxice de encefalopatii şi oftalmopatii. Folosit pentru proprietăţile sale terapeutice de mii de ani în medicina ayurvedică din India, în Europa este utilizat cu precădere pentru tratarea diverselor  afecţiuni ale pielii, febră sau dureri reumatice, dar şi în scop cosmetic, pentru realizarea săpunurilor, şampoanelor etc.

Unguent sau şampon pentru animale de casă
Uleiul de neem poate fi folosit inclusiv pentru animalele de casă, ca şi unguent sau inclus în şampon. Nu este toxic dacă animalul îşi linge blana sau pielea. În ciuda prezenţei substanţelor active puternice, uleiul de neem nu este toxic pentru mamifere, păsări sau albine, şi de aceea este utilizat cu mult succes ca biopesticid în agricultura ecologică.

Folosit cu succes contra viermilor inelaţi
Uleiul de neem este cunoscut ca putând fi folosit cu succes în tratamentul reumatismului, eczemelor, viermilor inelaţi, piciorului atletului (micoza piciorului), psoriazisului, negilor, rănilor cronice sifilitice, rănilor pielii infectate sau care se vindecă greu, precum şi pentru tratarea altor infecţii ale pielii. Este foarte eficient în lupta împotriva fungilor umani, inclusiv celor de tipul trichophyton, epidermophyton, microsporum etc. Are, de asemenea, proprietăţi antibacteriene, acţionând cu succes împotriva unui spectru larg de bacterii şi micoorganisme gram pozitive şi gram negative, cum sunt cele tip Salmonella typhora, Klebsiella pneumoniae, M. Tuberculosis şi M. Pyogenes. De asemenea, s-a demonstrat eficienţa acestuia împotriva păduchilor atunci când este aplicat pe păr, şi este foarte des folosit în produse cosmetice cum sunt şampoanele pentru înlăturarea mătreţii.

Antidot eficient împotriva insectelor
Uleiul de neem poate fi folosit ca şi pesticid, deoarece are în compoziţia sa o substanţă numită „azadirachtin”, care este eficientă împotriva insectelor, acţionând în două moduri: fie prin alungarea acestora, fie prin acţiunea sa asupra sistemului hormonal al insectelor în aşa fel încât împiedică creşterea lor şi deci ajungerea la maturitate, oprindu-le astfel să depună ouă. Alte componente ale uleiul de neem omoară pur şi simplu insectele, nelăsându-le posibilitatea de a se hrăni. Componentele uleiului de neem sunt distruse de microbi şi lumină când ajung în sol, pe frunzele plantelor sau în apă, ceea ce recomandă uleiul de neem a fi un pesticid foarte eficient şi în acelaşi timp ecologic (este biodegradabil). El este folosit în unele ţări şi în agricultură, la dezinfectarea grajdurilor şi la deparazitarea animalelor sau pentru a le proteja de înţepăturile diferitelor insecte, fiind eficient împotriva căpuşelor, păduchilor, muştelor, scabiei, acarienilor, gândacilor etc. Uleiul de neem se poate utiliza şi ca îngrăşământ foliar, pulverizarea acestuia în soluţie diluată de 1 la 100 pe dosul frunzelor plantelor aducându-le un aport crescut de substanţe nutritive, cum ar fi azot, aminoacizi şi hormoni.

Cicatrizează rapid rănile
Testele efectuate recent în Germania au demonstrat că extractele din neem sunt toxice pentru virusul herpetic, pe care îl distruge, grăbind vindecarea rapidă a rănilor. Uleiul de neem se foloseşte cu succes şi în cazurile de alergii. Neemul are proprietăţi antihistaminice, care ajută la inhibarea reacţiilor alergice atunci când este aplicat extern sau consumat intern, într-un decoct de frunze.

• S-a demonstrat eficienţa uleiului de neem împotriva păduchilor atunci când este aplicat pe păr, şi este foarte des folosit în produse cosmetice cum sunt şampoanele pentru înlăturarea mătreţii

Crema vă scapă de dermatite

În străinătate sunt folosite de mulţi ani crema şi săpunul cu ulei de neem. Crema este folosită cu precădere în tratamentul unei boli numite dermatită atopică şi care se manifestă foarte urât, mai ales la copii. Pielea se usucă foarte tare, până se îngroaşă şi apar cojile sau chiar solzii. Tratamentul cel mai indicat în această boală este hidratarea intensă şi dezinfectarea pielii cu ulei de neem. În numai câteva zile de tratament se observă îmbunătăţiri semnificative la nivelul pielii.