Main menu

header

468 06 1de Cristina Cristache

Sunteţi obosiţi, aveţi dureri de cap, stări de somnolenţă nejustificate, probleme digestive, dureri de stomac sau gaze intestinale? Este posibil ca organismul să vă transmită că a acumulat prea multe toxine şi că are nevoie de o reîmprospătare. Cea mai bună soluţie pentru a scăpa de toate aceste simptome este detoxificarea. Procedeul elimină substanţele toxice acumulate în corp din cauza mediului, a hranei, a stresului, a medicamentelor, dar şi a produselor folosite pentru îngrijirea pielii sau a părului.

De ce apare toxicitatea?

Organismul uman este creat cu capacitatea de a elimina în mod natural substanţele toxice cu ajutorul colonului (prin materiile fecale), rinichilor (prin urină), pielii (prin transpiraţie) şi plămânilor (prin expiraţie). Un stil de viaţă echilibrat menţine toate aceste procese în limite normale, şi intoxicarea se petrece mult mai lent, iar detoxificarea survine mult mai uşor şi mai rapid. În caz contrar, organele nu mai reuşesc să îşi exercite sarcinile şi astfel îşi fac apariţia mai multe stări neplăcute, însoţite de balonare, constipaţie, probleme de respiraţie, indigestie, dureri diverse şi lipsă de energie.

Aportul de fibre este esenţial

Cel mai frecvent utilizată metodă este detoxificarea colonului. Sunt eliminate reziduurile intestinale, care, odată intrate în putrefacţie, elimină în întregul organism substanţe dăunătoare. Apoi, mai sunt utilizate procedee de detoxificare a ficatului, rinichilor, plămânilor şi altor organe vitale. Consumul ridicat de apă, reducerea cantităţii de carne ingerată, a alcoolului, dar şi aportul de fibre sunt esenţiale în orice cură de detoxificare.

Consumaţi fasole albă, prune uscate

Dacă aţi ajuns la momentul în care organismul nu reuşeşte să realizeze detoxificarea în mod natural, atunci acest proces trebuie stimulat prin curăţarea intestinului gros. Acest lucru se realizează prin orientarea alimentaţiei către cereale, fructe, legume, mult usturoi şi, desigur, apă. După această etapă, este recomandată detoxificarea ficatului. Acest organ curăţă toxinele ajunse în sânge din colon. Cel mai bun tratament pentru completarea procesului de detoxificare la nivelul ficatului sunt fibrele alimentare. Acestea se găsesc în alimente precum fasolea albă, prunele uscate, pâinea integrală şi de secară, alunele de pădure, cerealele, nucile şi stafidele.

Se bea foarte multă apă

Fibrele elimină toxinele şi glucidele în exces, aborb apă, împiedică asimilarea grăsimilor şi stimulează digestia. În afară de cele ingerate prin consumul de fructe şi legume crude, fibrele alimentare mai pot fi găsite sub formă de suplimente alimentare. Acestea se administrează împreună cu lichide şi pe tot parcursul terapiei se bea foarte multă apă, care ajută la creşterea dimensiunii acestora, sporindu-le beneficiile. Implicit se realizează şi detoxificarea prin purificarea rinichilor, stimulată fiind de consumul a cel puţin doi litri de apă pe zi. Pentru această perioadă este interzis consumul de lapte şi carne.

Previne diverse afecţiuni

Dietele de detoxificare pot aduce reale beneficii. Eliminarea toxinelor va aduce cu sine reducerea greutăţii corporale, îmbunătăţirea aspectului pielii, un plus de energie, lejeritate în mişcare, o mai bună concentrare, dinţi mai albi, îmbunătăţirea şi împrospătarea respiraţiei. Specialiştii atrag atenţia că un colon intoxicat, disfuncţional, poate fi cauza ficatului obosit, durerilor articulare, psoriazisului, eczemelor sau migrenelor. În exterior, această stare duce la piele iritată, lipsă de elasticitate şi fermitate, celulită, păr firav, şi lista efectelor negative poate continua. De aceea, deşi în primele zile pot apărea ameţeli şi lipsă de energie, o cură de detoxificare înseamnă prevenţie pentru diverse afecţiuni şi sănătate pe termen lung.

Pont! Detoxificarea nu constă în dietă vegetariană. Se pot consuma iaurt şi carne slabă o dată pe zi.

 

„Oil pulling“ sau „Mestecarea uleiului“ - remediu ayurvedic de eliberare a organismului

Pentru acest tip de detoxificare aveţi nevoie de ulei presat la rece şi puţin timp. Tehnica străveche implică plimbarea prin cavitatea bucală, timp de 20 de minute, în fiecare dimineaţă, a unei cantităţi mici de ulei, în scopul extragerii bacteriilor din organism. Pentru a obţine rezultate, tehnica se practică cel puţin o lună, în fiecare dimineaţă (imediat după trezire, înainte de a vă spăla pe dinţi). După 15-20 de minute, lichidul rezultat se aruncă, se clăteşte gura, iar dinţii se spală în mod obişnuit. Nu înghiţiţi nici un pic de lichid, pentru că este toxic! Se pot folosi uleiuri de susan, de floarea-soarelui, de cocos sau de măsline, desigur, presate la rece.

• Baza alimentaţiei în acest regim este reprezentată de fructe şi legume