Main menu

header

468 10 1de Daniela Anton

Indigestia este un disconfort major ce se poate manifesta de fiecare dată când faceţi un exces culinar sau când combinaţi alimente care au o durată diferită de digerare. Durerile abdominale, senzaţia de greaţă, senzaţia de stomac prea plin şi balonarea sunt principalele semne care vă anunţă că aveţi o indigestie. Iată câteva remedii naturiste recomandate în caz de indigestie.

Orzul creşte efectul benefic al scoarţei de ulm

Scorţişoara este un remediu natural foarte eficient împotriva indigestiei. Puneţi jumătate de linguriţă cu scorţişoară într-un pahar cu apă caldă şi lăsaţi condimentul la infuzat pentru câteva minute.

Un alt leac pentru a trata crampele stomacale este decoctul cu pulbere din scoarţă de ulm. Puneţi două linguriţe cu scoarţă de ulm într-un borcan cu 200 ml apă rece. Adăugaţi 250 ml apă clocotită şi un pahar cu lapte fierbinte, obţinându-se astfel un terci cald. În acest amestec se mai adaugă o linguriţă cu pulbere de ulm şi un ou crud, care se omogenizează cu mixerul şi se fierbe până la îngroşare. Eficienţa acestui tratament creşte dacă se adaugă terci de orz germinat care conţine enzime active în convertirea amidonului la nivel de glucoză, maltoză şi dextrine, uşor digerabile. După îndulcire cu miere, întreaga cantitate se consumă pe parcursul unei zile.

Pelinul taie greaţa

O cură cu ceai de pelin elimină senzaţia de greaţă provocată de indigestie. Preparaţi un ceai dintr-un sfert de linguriţă cu pelin, 200 ml apă clocotită. Se infuzează planta timp de trei-patru minute. Se bea câte o lingură, la interval de 60 de minute, în primele 24 de ore de la apariţia simptomelor indigestiei. Pentru a diminua gustul amar al infuziei, puteţi adăuga miere sau suc de lămâie.

Frunzele de rozmarin combat crampele abdominale şi normalizează digestia. Pentru a prepara un ceai de rozmarin aveţi nevoie de o linguriţă cu frunze de rozmarin şi de 250 ml apă clocotită. Turnaţi apa fierbinte peste frunzele plantei şi lăsaţi-o la infuzat timp de şapte-opt minute. Puteţi bea câte două căni pe zi din momentul apariţiei senzaţiei de greaţă.

Tot în cazul crampelor stomacale se recomandă consumul de ceai de busuioc. Faceţi o infuzie dintr-o linguriţă cu pulbere de busuioc şi 250 ml apă clocotită. Se consumă câte o cană înainte de culcare. Tratamentul se repetă până la vindecare.

Cimbrul protejează de bacterii

Cimbrul ajută la detoxificarea organismului şi-l protejează de bacterii, dar elimină şi senzaţia de balonare provocată de indigestie. Pentru a scăpa de aceste neplăceri, aveţi nevoie de o linguriţă cu cimbru, o lingură cu apă rece, 250 ml apă clocotită. Planta se macerează în lingura cu apă rece timp de cinci minute. Ulterior, maceratul se introduce în apa clocotită şi se lasă la infuzat timp de 15 minute. Se strecoară şi se beau câte două căni pe zi.

Arsurile stomacale de după masă sunt semnele unei dereglări din cauza unor alimente. Pentru a trata aceste tulburări, beţi un ceai de iarbă-mare, care are un efect antiparazitar şi calmant. Aveţi nevoie de patru linguri cu pulbere de iarbă-mare şi 300 ml apă. Se fierbe planta în apă timp de 20 de minute. Se beau câte patru linguri pe zi, dimineaţa pe stomacul gol, până când dispar simptomele indigestiei.

Cicoarea, la fel de eficace ca şi cărbunele medicinal

Pentru a trata indigestia, şi ceaiul de cicoare este un leac extrem de benefic. Se prepară o infuzie dintr-o lingură cu plantă şi 250 ml apă clocotită, care se lasă acoperită timp de şase-şapte minute. Se consumă câte trei căni pe zi, 15 zile pe lună. De asemenea, pulberea de cărbune medicinal are rolul de a calma crampele provocate de indigestii. Se administrează câte un gram de pulbere zilnic, dimineaţa şi seara.

Ghimbirul este un condiment cu proprietăţi excelente pentru sănătate, iar printre beneficiile lui se numără şi tratarea rapidă a indigestiei. Sunt două modalităţi în care puteţi consuma ghimbirul: fie faceţi ceai de ghimbir, fie amestecaţi o linguriţă cu ghimbir ras cu o jumătate de linguriţă cu miere. Ambele tratamente trebuie luate după fiecare masă, pentru îmbunătăţirea digestiei şi combaterea disconfortului abdominal.

Ananasul fluidizează tranzitul intestinal

Ananasul proaspăt conţine o enzimă numită bromelaină, care îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi combate indigestia. La jumătate de oră după o masă copioasă, bogată în grăsimi, consumaţi una-două felii de ananas, pentru a stimula digestia.

Bicarbonatul de sodiu este unul dintre cele mai bune remedii pentru indigestie. Dizolvaţi jumătate de linguriţă cu praf de bicarbonat într-un pahar cu apă şi consumaţi lichidul când aveţi indigestie. Bicarbonatul de sodiu neutralizează acidul din stomac, vă scapă de senzaţia de balonare şi stimulează digestia.

Atunci când alimentele pe care le consumaţi au nevoie de un timp îndelungat de digerare, este recomandat să beţi un iaurt degresat. Acesta conţine bacterii probiotice, care reglează tranzitul intestinal, combat indigestia şi vă ajută să scăpaţi rapid de balonare.

Pont! Pentru a trata crampele stomacale provocate de indigestie, puneţi cataplasme calde pe stomac cu mămăligă unsă cu ulei şi oţet sau cu ceapă rasă în oţet sau cu făină de in amestecată cu făină de muştar. De asemenea, un efect benefic au şi frecţiile pe abdomen cu oţet de usturoi sau oţet cu petale de trandafir, având rol răcoritor şi antiseptic.

Cum preveniţi suprasolicitarea stomacului?

Pentru a împiedica apariţia indigestiei, beţi cel puţin doi litri de lichide pe zi. Aşa, rinichii vor funcţiona optim şi vor putea elimina toate toxinele acumulate în timpul meselor copioase. Sunt preferabile apa plată, sucurile de fructe şi de legume, ceaiurile, supele. Lăsaţi să treacă cel puţin patru ore între mese, şi drept gustare mâncaţi fructe proaspete, legume, cereale. În plus, evitaţi să combinaţi la o masă prea multe tipuri de alimente, mai ales dacă acestea sunt grase. Folosiţi la mâncare condimente care îmbunătăţesc digestia: coriandru, mentă, muştar, scorţişoară, salvie, cimbru, hrean, ghimbir. Nu mâncaţi prea târziu seara.

Reţetă - Compot revigorant de mere, citrice şi busuioc

Ingrediente: 1 măr, 1 lămâie, 1 grepfrut, 1 lingură cu frunze de busuioc.

Mod de preparare: mărul se curăţă de coajă şi se taie în cuburi mici. Lămâia şi grepfrutul se curăţă şi ele de coajă, pieliţe şi seminţe, apoi se taie în feliuţe subţiri. Se pun toate fructele la fiert în 500 ml apă, timp de 15-20 de minute, iar la final, când sunt moi, se adaugă frunzele de busuioc. Compotul de mere, citrice şi busuioc se consumă călduţ, pe tot parcursul zilei.