Main menu

header

479 9 1de Daniela Anton

Busuiocul este o plantă aromatică, fiind cunoscut pentru utilizările sale în lumea culinară, dar și ca remediu naturist care reface organismul și întărește sistemul imunitar.

Medicament pentru durerile de cap și oboseală

Datorită faptului că busuiocul este un tonic al sistemului nervos și are acțiune antidepresivă, s-a constatat că este remediu benefic și în tratarea oboselilor și a eforturilor intelectuale. Consumul de infuzie de busuioc stimulează circulația cerebrală și ajută la relaxarea și refacerea psihomentală. Se recomandă administrarea a patru linguri cu pulbere măcinată amestecate cu 12 linguri cu miere și patru cu polen, în cure de zece zile, cu cinci zile pauză, câte cinci linguri pe zi. De asemenea, busuiocul este un remediu util pentru durerile de cap, utilizat sub forma decoctului de frunze de busuioc, amestecate cu pastă de santal și aplicat pe frunte. Compoziția este revigorantă și ameliorează durerile de cap.

Evită și vindecă toxiinfecțiile alimentare

Pentru a evita sau a vindeca toxiinfecțiile alimentare se recomandă consumarea busuiocului crud în salate, ca și condiment în prepararea mâncărurilor sau sub formă de ulei volatil în apă. Busuiocul distruge E.Coli, stafilococul auriu și listeria. El este un remediu excelent și în cazurile de diaree.

Cercetătorii au descoperit că frunzele de busuioc conțin substanțe care acționează direct asupra celulelor hepatice, crescând potențialul lor metabolic și determinând o reacție în lanț: crește viteza de metabolizare a toxinelor (carne, prăjeli, E-uri, coloranți, pesticide etc.), crește sinteza enzimei care distruge alcoolul din corp, scade efectul nicotinei, scade absorbția grăsimilor etc. Toate aceste efecte se pot vedea după trei săptămâni de consumat câte două căni cu ceai de busuioc în fiecare zi.

Scade glicemia și riscul de infarct

479 9 2Pentru cei care suferă de diabet, busuiocul, atât proaspăt, cât și cel uscat, poate scădea nivelul zahărului în sânge. De asemenea, consumul de busuioc protejează arterele coronare, subțiază sângele, îl purifică, previne depunerea colesterolului și scade tensiunea arterială datorită substanțelor antioxidante pe care acesta le conține. Este recomandată consumarea a trei căni cu ceai de busuioc pe zi, după fiecare masă principală.

Tonic al sistemului nervos

Oamenii de știință au descoperit că busuiocul conține substanțe active, care ajută la o mai bună oxigenare celulară. De asemenea, el reduce nivelul de cortizol din organism. Astfel, organismul nostru reacționează mai bine în fața condițiilor de stres, inducând un sentiment de bine, o stare de optimism și de încredere. Chiar și persoanele sănătoase pot mesteca 12 frunze de busuioc de două ori pe zi pentru prevenirea stresului. Acestea au rolul de a purifica sângele și ajută la prevenirea mai multor manifestări specifice stresului.

Omoară viermii intestinali

Busuiocul are proprietăți antibacteriene și diuretice și ajută la eliminarea viermilor intestinali, acționând ca un antibiotic, fără să afecteze flora bacteriană. De asemenea, busuiocul acționează ca tonic asupra stomacului și întărește sistemul imunitar. Se va bea ceai de busuioc între mese, de trei ori pe zi.

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, diuretice, antivirale și antibiotice, o cură cu busuioc poate trata cistita. Tratamentul se ține 7-14 zile, timp în care, zilnic, se beau trei căni cu infuzie în care se adaugă câte trei picături de ulei volatil de busuioc.

Potrivit cercetătorilor, tinctura de busuioc reduce cu 73% inflamațiile reumatice. Este indicată folosirea cataplasmelor cu tinctură sau cu infuzie de busuioc în locurile dureroase, de câteva ori pe zi. De asemenea, tinctura de busuioc se poate administra și intern, diluată în apă, o linguriță la 100 ml.

Indicat contra răcelii

Datorită proprietăților sale antiinflamatoare, revigorante și energizante, busuiocul este remediul perfect pentru afecțiunile respiratorii. Consumul de ceai sau de pulbere de busuioc este foarte eficient în cazurile de bronșită, răceli sau astm. Se va bea ceaiul între mese, de trei ori pe zi. Când apar dureri de gât se va bea apă fiartă în care s-a adăugat puțin busuioc. La fel de utilă în acest sens este și gargara cu ceai de busuioc.

Preîntâmpină îmbătrânirea prematură

Pentru prevenirea îmbătrânirii premature şi pentru menţinerea tinereţii faceţi cure de minimum două luni pe an sau în consum constant de busuioc sub formă de macerat la rece. Se pot consuma două-patru căni cu ceai de busuioc pe zi. Mai mult, pentru combaterea căderii părului, pentru a-i conferi stălucire şi volum, infuzaţi 150 g frunze de busuioc într-un litru cu apă timp de 20 de minute. Presaţi frunzele şi filtraţi. Folosiţi lichidul obţinut pentru clătirea părului după spălare.

Modalităţi de preparare a busuiocului

Ceai / infuzie

O linguriță cu busuioc la 200 ml apă clocotită - se beau trei căni cu ceai de busuioc călduț pe zi, după mesele principale, de preferință unul seara la culcare.

Busuioc proaspăt

Câteva rămurele puse la un litru de apă, şi lăsate pentru 12 ore, de seara până dimineaţa, şi se poate consuma în cursul zilei după strecurare.

Praf uscat

Se obţine cu râşniţa de cafea. Se poate lua câte un vârf de cuţit, până la o linguriţă, care se va pune sub limbă timp de zece minute. Se înghite apoi cu puţină apă. Se poate lua de trei ori pe zi.

Macerat la rece

Două linguriţe cu plantă mărunţită se pun în 250 ml apă rece. Se lasă apoi timp de 12 ore la temperatura camerei. Se strecoară. Se poate consuma dimineaţa. Se beau două-trei căni pe zi.

Tinctură

50 g plantă mărunţită se pun într-o sticlă, care se închide ermetic, cu 250 ml alcool alimentar de 70 de grade. Se ţine la temperatura camerei timp de 15 zile, agitând des sticla, după care se strecoară. Se poate lua apoi câte o linguriţă de trei ori pe zi, diluându-se cu 100 ml apă.