Main menu

header

480 11 1de Iulian D. Moleianu

Cunoscut aliment-medicament, ca şi usturoiul, ceapa, păpădia, morcovul sau prazul, pătrunjelul este unul dintre cele mai preţioase trufandale care garantează securitatea organismului şi pe care, din fericire, le consumăm foarte des, mai ales incluzându-le în compoziţia ciorbelor. Pentru că este extrem de popular mai ales în rândurile gurmanzilor, acest „ombelifer” este gustos şi dă o aromă teribilă mâncărurilor.

Excelent întăritor al sistemului imunitar

Graţie aromei puternice şi gustului său deosebit, pătrunjelul este considerat, de multă vreme, cel mai popular condiment, dar şi un remediu în ameliorarea multor afecţiuni. Puţini ştiu că pătrunjelul are mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau orice alt fruct. Este bogat în vitaminele A, B, E, K, betacaroten, magneziu, fosfor, fier, mangan, sodiu, potasiu, calciu şi sulf. Frunzele de pătrunjel elimină toxinele şi menţin elasticitatea vaselor de sânge. De altfel, pătrunjelul este un excelent diuretic, antiseptic, întăreşte sistemul imunitar şi are efecte benefice asupra sistemului endocrin şi digestiv. O legătură de pătrunjel consumată zilnic neutralizează efectele negative ale alcoolului şi fumatului asupra organismului, fapt care i-a făcut pe celebrii medici nutriţionişti

L. Randoin şi P. Fournier să noteze într-o lucrare comună: „Pătrunjelul este unul dintre cele mai preţioase alimente de securitate pe care natura le-a pus cu generozitate la dispoziţia speciei umane”. În tratamentul contra beţiei, se fierbe într-un litru de apă, până se reduce la jumătate, următoarea compoziţie: 50 g pătrunjel, 1 g coajă de grepfrut şi 1 g coajă de portocală. Se îndulceşte şi se ia dimineaţa, pe nemâncate. Mai mult, această plantă poate reprezenta un leac eficace în tratarea astmului, anemiei, obezităţii, reumatismului, durerilor de dinţi, indigestiei, paraziţilor intestinali şi a tumorilor. În plus, datorită compoziţiei sale, pătrunjelul are grijă de frumuseţea dumneavoastră şi vă ajută să scăpaţi de pistrui sau de alte probleme ale tenului.

Uleiul inhibă formarea tumorilor canceroase

Specialiştii susţin că uleiul esenţial din pătrunjel inhibă inclusiv formarea tumorilor şi ar neutraliza substanţele cancerigene care pătrund în organism. De asemenea, această plantă are capacitatea de a activa enzima care combate stresul şi stările de anxietate. Vitaminele C, A, K din compoziţia pătrunjelului cresc rezistenţa organismului la bacterii. De altfel, aceste substanţe active accelerează vindecarea rănilor, întăresc oasele şi dinţii. Acidul folic (vitamina B9) din compoziţia frunzelor de pătrunjel tonifică vasele sangvine şi previne, astfel, accidentele vasculare, infarctul miocardic şi ateroscleroza.

Infuzii împotriva diareii şi oxiurilor

Pătrunjelul este folosit cu succes şi împotriva diareii şi a oxiurilor. Medicamentul contra diareii se obţine astfel: se fierb, la foc domol, 25 g rădăcină de pătrunjel cu 10 g scoarţă de stejar şi cu o mână cu boabe de linte. Se strecoară şi se bea câte o cană dimineaţa şi seara, până la vindecare. Împotriva oxiurilor, se prepară următoarea combinaţie: într-un ibric cu apă se fierb o mână cu pătrunjel, una cu ţelină şi una cu violete. Se va bea dimineaţa, pe nemâncate.

Seminţele îndepărtează tulburările menstruale

Seminţele de pătrunjel sunt, de asemenea, utilizate împotriva tulburărilor menstruale. Reţeta este simplă. Aveţi nevoie de numai câteva linguri cu seminţe de pătrunjel. Cu ajutorul unei râşniţe, măcinaţi seminţele şi puneţi-le la frigider, într-un borcan închis ermetic. Este suficient să luaţi câte o jumătate de linguriţă cu pulbere de pătrunjel de două-trei ori pe zi, la intervale regulate de timp, pentru a vă rezolva problemele de sănătate. Pătrunjelul are efect depurativ, este regulator al menstruaţiei, dar şi anticelulitic. S-a dovedit extrem de eficient în eliminarea surplusului de apă din ţesuturi, fiind astfel considerat un supliment alimentar potrivit în curele de slăbire. Pătrunjelul trebuie mâncat crud, în salate sau în alte mâncăruri, dar şi sub formă de sucuri naturale, preparate în casă. Adăugat crud peste ciorba proaspăt fiartă îi oferă acesteia un gust delicios şi un parfum pe măsură. La rândul său, tinctura de pătrunjel îndepărtează coşurile de pe corp. E nevoie de numai două linguri cu frunze de pătrunjel tocate mărunt şi de două căni cu apă caldă ca să preparaţi leacul perfect. Turnaţi apa caldă peste frunzele tocate şi după o oră strecuraţi infuzia şi consumaţi-o înainte de fiecare masă, de trei ori pe zi. Graţie conţinutului bogat de vitaminele A şi E, această compoziţie îmbunătăţeşte aspectul tenului. De asemenea, poate fi folosită şi ca tonic, pentru faţă. Pasta obţinută din frunzele de pătrunjel zdrobite poate fi folosită şi pentru tratarea rănilor lăsate de înţepăturile de ţânţari. Aplicaţi comprese cu această pastă pe zonele afectate şi lăsaţi-le să acţioneze timp de o oră.

În cazul nevralgiilor dentare, se aplică pe traseul nervului, pe gingii şi pe faţă

Ca uz intern, pătrunjelul mai este recomandat în situaţii de anemie, tulburări ale nutriţiei, astenie, lipsă de poftă de mâncare, dispepsie, flatulenţă, putrefacţie intestinală, vicii ale sângelui, pletoră, hepatism, nervozitate şi paraziţi intestinali. Este un excelent vermifug, stimulant al fibrelor muscular netede, vasodilatator, diuretic, depurativ, antitoxic, stomahic, antiscorbutic şi antixeroftalmic. În privinţa utilizării externe, remarcăm că pătrunjelul diminuează secreţia lactată şi este rezolutiv (resorbant). Contra pistruilor şi a erupţiilor de pe faţă, folosiţi loţiunea de două ori pe zi, sub formă de suc sau de infuzie. Pentru curăţirea tenului se recomandă spălături dimineaţa şi seara, timp de o săptămână, cu un decoct călduţ de pătrunjel, alcătuit astfel: o mână cu pătrunjel la o jumătate de litru de apă, iar compoziţia se fierbe timp de 15 minute. Decoctul de seminţe (100 g la 1 litru de apă) se combină cu alcool de 70 de grade şi se aplică în părţi egale, contra nevralgiilor. În cazul nevralgiilor dentare, se aplică cu degetul pe traseul nervului, pe gingii şi pe faţă, iar flaconul trebuie păstrat bine astupat.

Pătrunjelul conţine mai multă vitamina C decât lămâia, portocala sau orice alt fruct