Main menu

header

480 8 1de Diana Georgescu

Ardeiul iute a „apărut” în România cu circa 300 de ani în urmă, dar şi-a găsit foarte repede calea în bucătăria şi medicina populară, fiind consumat în stare proaspătă sau uscat. Succesul în tratarea diferitelor boli se datorează unei substanţe, capsaicina, care este răspunzătoare de senzaţia extrem de fierbinte pe care o generează.

„Topește” grăsimea

Mai multe studii au demonstrat că ardeiul iute, datorită proprietăţilor capsacinei, stimulează activitatea proteinelor care ajută la spargerea celulelor de grăsime, dar şi reduce senzaţia de foame şi creşte consumul de energie. În acelaşi timp, previne dezvoltarea celulelor mature de grăsime şi scăderea cantităţii de colesterol absorbit de organism, prin creşterea activităţii enzimelor responsabile de metabolismul grăsimilor. Are rezultate benefice şi în cazul aterosclerozei (împiedică dezvoltarea depunerilor de pe pereţii vaselor sangvine).

Preîntâmpină apariția aterosclerozei

Ardeiul roşu este o sursă excelentă de vitamina A, prin concentraţia mare de carotenoizi provitamina A, inclusiv betacaroten.

Betacarotenul este un antioxidant puternic, ce poate fi convertit de organism în vitamina A, un nutrient esenţial pentru sănătatea tuturor ţesuturilor epiteliale (cele care acoperă şi protejează toate cavităţile corpului, inclusiv tractul respirator, gastrointestinal şi cel reproductiv).

El are un rol major în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei şi artritei reumatoide. Activitatea antioxidantă previne apariţia sau efectele aterosclerozei, cancerului de colon, diabetului zaharat sau bolilor de inimă.

Decoctul îngrijește vocea

Ardeiul iute mai conţine vitaminele A, C, K, PP, E şi B, enzime, zaharoză, amidon, celuloză, lipide, carotenoide, potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, cupru, mangan, sulf, substanţe cu proprietăţi nutritive deosebite.

Cântăreţii de operă folosesc decoctul de ardei iute pentru tonifierea coardelor vocale. Pentru obţinerea lui se fierb doi ardei iuţi măcinaţi, peste care s-a turnat o cană cu apă şi care se lasă la fiert timp de zece minute. Se filtrează, iar cu lichidul rezultat se face gargară.

Pudra are importante proprietăţi vindecătoare. Ea se obţine după uscarea ardeilor, pentru că, astfel, sunt eliminaţi acizii care dau efectele negative.

Perierea dinţilor şi gingiilor cu periuţa pe care s-a pus pudră de ardei are efecte deosebite asupra infecţiilor, eliminând totodată durerile şi abcesele.

Recomandat şi pentru durerile de urechi

Se recomandă consumarea ardeiului iute drept condiment, mai ales în cazul ciorbelor şi al supelor fierbinţi, ce îi cresc efectul benefic. Substanţele conţinute de ardeiul iute vor desfunda rapid nasul, prin intensificarea circulaţiei în zona căilor respiratorii superioare şi creşterea temperaturii corpului.

Dacă din cauza răcelii dispare senzaţia de miros, se recomandă tăierea cu cuţitul a unei despicături în ardei, după care se va inspira în dreptul acesteia.

Extractul de ardei iute are efecte antiinfecţioase extrem de puternice, care pot opri răcelile chiar în faza incipientă. Pentru aceasta se pune un vârf de cuţit de seminţe de ardei iute într-un sfert de cană (50 ml) cu apă clocotită. Se lasă la infuzat timp de 20 de minute, apoi se combină cu miere. Se consumă lent cu înghiţituri mici. Efectele sunt imediate.

În Cuba, Brazilia şi Peru este folosit pentru aplicaţii externe pe piept sau gât, în cazul laringitelor, faringitelor sau amigdalelor inflamate. Se recomandă şi pentru durerile de urechi, dar şi pentru eliminarea mucozităţilor din sistemul respirator.

Util în crampele musculare

În cazul circulaţiei periferice deficitare, se masează foarte uşor mâinile şi picioarele cu o soluţie preparată din cinci linguriţe cu ardei iute mărunţit (poate fi şi boia de ardei iute), jumătate de pahar cu oţet şi jumătate de pahar cu spirt medicinal, care ce au stat timp de şapte zile la macerat. Pe lângă consumul zilnic a unu-doi ardei iuţi, aceeaşi soluţie li se recomandă şi celor care suferă de crampe musculare (cârcei).

Aceste efecte benefice se datorează faptulului că ardeiul iute este bogat în vitamina C, substanţă utilă sistemului circulator şi celui muscular, care produce intensificarea circulaţiei sangvine şi creşterea temperaturii corpului.

Pentru suferinzii de lombosciatică se prepară o tinctură de ardei iute. Se pisează bine 20 de ardei iuţi uscaţi, după care se pun într-un borcan în care se adaugă un pahar (200 ml) cu alcool alimentar de 50 de grade. Recipientul se va închide ermetic, iar conţinutul se va lăsa la macerat timp de zece zile, după care soluţia se filtrează prin tifon. Cu preparatul obţinut se fac comprese, care se pun pe zona dureroasă şi se ţin între 10 şi 30 de minute. Tratamentul se repetă de două ori pe zi, până la dispariţia durerilor. Are un puternic efect de înroşire şi iritare, de aceea persoanele cu pielea sensibilă trebuie să utilizeze tinctura diluată.

Capsaicina poate veni de hac diabetului

Tinctura pe bază de ardei iute se foloseşte în dezalcoolizare. Pentru aceasta se lasă la macerat 100 g de ardei iute în 100 ml de alcool alimentar. După o săptămână, se filtrează şi se administrează câte zece picături în ceai amar, de fiecare dată când apare nevoia de a consuma alcool.

Acţiunea antitumorală este un alt punct forte, implicit a capsaicinei, fiindcă are puternice efecte antiproliferative asupra celulelor maligne în cazul cancerului de prostată, al celor ovarian, mamar, de ficat, de plămâni sau în cazul leucemiei.

Studii recente realizate de cercetătorii de specialitate au demonstrat calităţile deosebite ale capsaicinei în diabetul zaharat de tip I sau II.

Cercetători de la Universitatea din Toronto, Canada, au reuşit să vindece şoareci diabetici de tip I (insulino-dependent), injectând în pancreasul acestora capsaicină, ceea ce a condus la funcţionarea normală a acestuia.

Fortifică părul

Consumul de capsaicină „pune la treabă” celulele sistemului imunitar, care ajută la distrugerea bacteriilor şi inactivarea substanţelor toxice rezultate din distrugerea celulară şi a reacţiilor alergice. Tinctura accelerează circulaţia la nivelul scalpului, ceea ce va îmbunătăţi regenerarea şi fortifierea firului de păr, va îndepărta mătreaţa sau excesul de sebum în cazul părului gras. În acest scop se masează energic scalpul cu tinctură de ardei iute, o dată la două seri.

PONT. Consumat în stare proaspătă, în cantităţi mici, ardeiul iute are efecte afrodiziace.

Consumul de ardei iute este benefic pentru cei care suferă de astm, bronşite cronice, sinuzite sau congestii provocate de răceală sau gripă, pentru că acesta acţionează ca un expectorant

Celor cu afecţiuni ale stomacului, ficatului, căilor urinare sau celor care au hemoroizi nu li se recomandă consumul de ardei iute, acesta putând să provoace agra­varea bolii

Ardeiul iute nu provoacă ulcer gastric şi chiar ajută la prevenirea acestuia, prin distrugerea bacteriilor care pot fi ingerate, stimulând celulele mucoasei stomacului să secrete sucuri de protecţie, care împiedică apariţia ulcerului