Main menu

header

481 8 2de Raluca Grințescu

Salvia hispanică, ce este cunoscută sub denumirea de chia, este o specie de plantă cu flori din familia mentei, Lamiaceea, şi este originară din partea centrală şi de sud a Mexicului şi Guatemalei.

Au de două ori mai mult potasiu decât bananele

Minunatele beneficii ale acestor seminţe sunt: nu conţin gluten; sunt bogate în fibre dietetice, fapt ce le face ideale pentru digestie şi în vindecarea problemelor de digestie; conţin 20% Omega 3 - ceea ce le face un superaliment pentru creier şi inimă și 20% proteine; sunt bogate în antioxidanţi (conţinutul este de patru ori mai mare decât la afine); conţine de cinci ori mai mult calciu decât laptele, de șapte ori mai multă vitamina C decât portocalele, de trei ori mai mult fier decât spanacul și de două ori mai mult potasiu decât bananele. De asemenea, sunt un aliment bun pentru o piele sănătoasă, păr şi unghii. Semințele de Chia sunt un bun înlocuitor al oului - doar combinate cu apă, pentru a forma un gel, şi apoi adăugate în reţetele care necesită ouă.

Înlesnesc scăderea în greutate

Seminţele de Chia reduc pofta de mâncare prin prevenirea absorbţiei în corp a unora dintre alimentele ingerate. Acest blocaj al absorbţiei de calorii le transformă într-un excelent ajutor în dietă. Vă simțiți sătui mai repede, deoarece ele absorb de zece ori greutatea lor în apă, formând un gel consistent. De asemenea, hidratează corpul foarte bine, fiind recomandate îndeosebi sportivilor. În plus, reduc presiunea sângelui. Datorită faptului că vă oferă energie şi sunt bogate în fibre și proteine perfect digerabile şi ajută la regenerarea ţesuturilor, seminţele de Chia sunt aliatul perfect atunci când vreți să aveți un corp bine definit.

Controlează nivelul de zahăr din sânge

Studiile indică faptul că seminţele de chia pot controla nivelul de zahăr din sânge, transformând carbohidraţii în zahăr simplu. Acest lucru i-a făcut pe oamenii de ştiinţă să creadă că seminţele de Chia pot aduce mari beneficii persoanelor care au diabet. De asemenea, protejează organismul de factorii nocivi ai mediului înconjurător, cum ar fi: poluarea, alcoolul, fumul de ţigară sau razele UV. Pe lângă faptul că sunt nişte nutrienţi puternici care ajută la distrugerea radicalilor liberi, sunt, de asemenea, şi cei mai „longevivi”, rămânând proaspeţi mult timp. În plus, acizii Omega 3 pe care îi conţin seminţele de Chia ajută la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea completă a durerilor de articulaţii.

Ce cantitate ar fi suficientă?

Nutriţioniştii recomandă consumarea a 15 g (o linguriţă) cu semințe de Chia în fiecare zi. Asiguraţi-vă că beţi suficientă apă, deoarece sunt foarte bogate în fibre. În plus, puteți să presărați semințele în stare crudă în aproape orice mâncare, adăugaţi în cerealele de la micul dejun, salate sau supe, în reţetele de pâine şi brioşe sau mixați cu apă sau lapte de cocos pentru a forma un gel dens.

Seminţele de Chia erau folosite de indieni şi misionari la bandajarea rănilor, pentru grăbirea vindecării şi pentru evitarea infecţiei