Main menu

header

482 6 1de Cătălina Tăgârță

Vița-de-vie roșie este originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei. Planta poate atinge o înălțime de 35 de metri și este cultivată pentru fructul său, strugurele de masă. Însă, în scopuri terapeutice s-a folosit din cele mai vechi timpuri seva viței-de-vie pentru tratarea bolilor de ochi și de piele; frunzele, pentru oprirea sângerărilor; strugurii necopți, pentru inflamațiile gâtului, boli infecțioase; stafidele, în tratarea tuberculozei. În plus, strugurii copți au și rol nutritiv, vitaminizant, mineralizant, antitumoral.

Macerat pentru afecțiunile cardiovasculare

Datorită substanțelor active pe care le conțin, frunzele viței-de-vie roșie au foarte multe proprietăți: scad colesterolul, reglează tensiunea arterială, au acțiune astringentă, hemostatică, antidiareică, antitumorală, antioxidantă. Frunzele pot fi administrate sub mai multe forme: suc natural, infuzie sau decoct. Iată și câteva exemple: frunzele verzi, zdrobite, se folosesc pentru oprirea hemoragiilor sau a diverselor răni, grăbind vindecarea acestora. Frunzele proaspete se pot pune la macerat în alcool de 60 de grade, timp de 15 zile, obținându-se o tinctură din care se administrează câte o linguriță de trei ori pe zi pentru afecțiuni cardiovasculare, tulburări circulatorii, hemoragii diverse și altele.

Ceaiul oprește hemoragiile uterine

Durerile de cap şi chiar epuizantele migrene pot fi anihilate rapid şi simplu cu comprese cu frunze proaspete de viţă-de-vie roșie. Tot ce trebuie să faceți este să rupeți frunzele, să le spălați, să le zdrobiți, apoi să le aplicați pe frunte și le țineți acolo circa un sfert de oră. Mai mult, arsurile solare, dar şi cele accidentale, se vindecă şi se cicatrizează mai uşor dacă oblojiţi rănile cu frunze zdrobite. Ceaiul din frunze de viță-de-vie roșie este folosit de medicina populară la tratarea tulburărilor menopauzei și pentru combaterea hemoragiilor uterine. În scop hemostatic se poate consuma alternativ cu ceaiul de piperul boaștei, caz în care se vor bea trei-patru căni pe zi.

Sevă versus conjunctivite

Seva viței-de-vie este folosită din timpuri străvechi pentru tratarea bolilor de piele (pete pigmentare, eczeme, psoriazis, cancer de piele) și de ochi (cataractă, conjunctivite acute și cronice). Spre exemplu, în caz de conjunctivite sau blefarite se ung pleoapele cu seva proaspăt recoltată sau se pun comprese pe ochii închişi pentru 10-15 minute.

Pentru un efect mai rapid, aceasta se poate administra și intern: câte o lingură de trei-patru ori pe zi, având acțiune antitumorală, regenerantă, revigorantă, detoxifiantă. Pentru a păstra seva cât mai mult timp, aceasta trebuie amestecată cu puțin alcool de 60 de grade și se îmbuteliază în sticluțe închise la culoare. Însă, cum recoltarea în cantități mari este destul de dificilă, majoritatea pacienților se aprovizionează de la magazinele de remedii naturiste. Infuziile din frunze de viţă combat eficient insomnia. Puneţi patru-cinci frunze tinere într-un ibric, lăsaţi să fiarbă, după care turnaţi licoarea într-un vas mai mare. Faceţi inhalaţii timp de cinci minute.

Stafidele rezolvă constipația

Fructele (strugurii) au efect nutritiv, vitaminizant, remineralizant, laxativ, energic muscular și nervos. În plus, sunt reglatori digestivi și decongestivi hepatici, excelenți antioxidanți și diuretici și elimină acidul uric din sânge. Sucul din struguri necopți are acțiune antiseptică, decongestivă, antimicrobiană în caz de angine. Stafidele (struguri copți stafidați) se folosesc pentru tratarea constipației.

Semințele pisate combat paraziții intestinali

Extractul din sâmburi de struguri acționează asupra bunei funcționări a celulelor nervoase. Pe de altă parte, seminţele de struguri proaspăt pisate combat paraziţii intestinali dacă se consumă dimineaţa câte o linguriţă. Presărate pe alimente, acestea înlătură mirosurile tari, acţionând ca un agent antibiotic. Extractul din muguri de viță-de-vie are efecte benefice asupra aparatului osteoarticular, este eficient în tratarea anginelor, rinofaringitelor recidivante, în reumatismul articular acut cu valori ridicate ale ASLO (ale streptolizinelor), artrite la nivelul articulațiilor mici, artrite deformante, imunodeficiență, leucocitoză, limfocitoză, antianemic, imunostimulator.

Previne apariţia nodulilor şi înlătură calculii renali

Planta are efecte benefice și asupra ficatului și bilei. În acest sens se iau trei-patru linguriţe cu sevă cu o jumătate de oră înainte de masă, apoi se stă culcat pe partea dreaptă timp de zece minute. Tratamentul se face cinci zile la rând. Mai mult, scăpaţi de calculii renali cu opt-zece linguriţe luate dimineaţa, pe stomacul gol, în puţină apă. În această situație, cura durează o săptămână. Mai mult, substanţele regăsite în frunza de viţă-de-vie determină o echilibrare a reacţiei celulelor mamare la hormonii sexuali feminini. Practic, viţa-de-vie previne apariţia nodulilor la sâni și are un efect benefic asupra ţesutului mamar.

Vinul (obținut din vița-de-vie roșie) fiert cu un vârf de cuțit cu scorțișoară și câteva bobițe de piper este un remediu bun în caz de gripă, răceală sau expunere îndelungată la frig