Main menu

header

483 11 1de Raluca Grințescu

Hildegard von Bingen a trăit în urmă cu 1.000 de ani în Germania şi a devenit cunoscută în toată lumea prin leacurile sale de sănătate transmise oral vreme de aproape un mileniu. Potrivit călugăriței Hildegard, vindecarea este un proces care se petrece pe mai multe planuri, la care participă nu numai corpul, ci şi sufletul, spiritul - deci şi Dumnezeu - şi cosmosul. Iată câteva remedii naturiste pentru bolile de ficat de la Hildegard von Bingen!

Elixir din dude

„Cine suferă cu ficatul să bea des elixirul de dude, căci boala de ficat vine des din cauza la prea mult sânge cauzat de mâncare. Căldura şi sucul de dude elimină acest sânge, căci sucul de dude este asemănător sângelui. Şi în mâncarea pe care o mâncați să puneți un pic de oţet de vin (nu din altceva), căci ficatul se strânge din cauza tăriei şi a iuţelii oţetului”. Reţeta se face astfel: 50 g dude, 2 linguri cu oţet de vin, 1 litru vin de calitate. Se fierb toate împreună timp de cinci minute, se filtrează printr-o pânză şi se pun într-o sticlă curată care a fost sterilizată cu alcool în prealabil. Se bea un păhărel mic, ca acela de ţuică (20 ml), înainte de masă.

Praf de aloe vera

„Cine are gălbinare (hepatită) să pună aloe în apă şi, dimineaţa ca şi seara când se duce la culcare, să bea apa asta şi să facă asta de trei, patru ori şi va fi vindecat”. Pentru tratament aveți nevoie de 0,5 g praf de aloe vera, pe care-l puneți într-un pahar cu apă peste noapte. A doua zi, turnați apa într-un alt pahar, fără să se deranjeze sedimentul de la fundul paharului, şi beți jumătate din ea dimineaţa şi cealaltă jumătate seara. Acest procedeu se repetă de trei, patru ori. După trei, patru zile dispare culoarea galbenă a pielii, şi pofta de mâncare revine.

Vin cu flori de levănţică

„Cine bea des vinul acesta cu levănţică îşi micșorează durerile din ficat şi din plămâni, abureala din piept şi îşi limpezeşte cunoaşterea şi gândurile”. Reţeta se prepară astfel: 20 g flori proaspete sau 10 g flori uscate de levănţică se fierb cinci minute într-un litru de vin. Se foloseşte un vin de calitate, preferabil roşu şi de cel puţin doi-trei ani vechime. Se bea de trei ori pe zi, cald, câte 20-30 ml. În loc de vin se poate folosi miere fiartă cu apă. Asta e valabil pentru toate remediile unde vinul nu se poate bea. Vinul fiert însă nu mai are decât 2%-3% alcool, şi la 20 ml alcoolul nu are un efect dăunător, ci chiar transportă substanţele la creier, care are o barieră naturală.

Seminţe de saxifraga în vin

483 11 2„Cine are gălbinare (hepatită) să zdrobească seminţe de saxifraga (pătrunjel de câmp sau ochiul-şoricelului) în vin şi să bea vinul ăsta des după masă, şi hepatita va dispărea, căci de multe ori ea este cauzată de o vărsare a fierii, şi aşa ceva duce des la o împietrire a omului sub forma unei pietre”. Reţeta e simplă: 10 g seminţe de saxifraga, 1 litru vin. Praful se lasă o oră în vin, după care se strecoară şi se bea, de trei ori pe zi, câte 20 ml după masă. Elimină pietrele de la fiere.

Folosirea îndelungată de aloe duce la demineralizare, în special la pierderea de potasiu, în urma căreia inima va suferi. Nu se ia aloe mai mult de patru-șase săptămâni şi nici în cazul când   pacientul are pietre la fiere sau cancer la ficat cu metastaze