Main menu

header

484 6 1de Raluca Grințescu

Plantă din familia solanaceelor, beladona, cunoscută și ca iarba diavolului sau mătrăgună, este deosebit de otrăvitoare dacă se foloseşte în cantităţi mari. Frunzele şi rădăcinile sale sunt folosite pentru extragerea unor alcaloizi (atropină, hiosciamină) cu utilizări terapeutice.

Influenţă pozitivă în astm bronșic

Frunzele conţin hiosciamină, scopolamină, atropină, atropamină, beladonină, amidon, atrozină şi alte substanţe chimice. Preparatele din beladonă sunt folosite în calitate de spasmolitice şi analgezice în cadrul următoarelor afecţiuni: boala ulceroasă a stomacului şi a duodenului, gastrita hiperacidă cronică, afecţiunile căilor biliare şi ale vezicii biliare, unele forme de pancreatite, litiaza biliară şi hepatică şi alte afecţiuni însoţite de spasme ale musculaturii netede. Sunt recomandate, de asemenea, în bradicardia de origine vagală, blocada atrioventriculară şi stenocardie. S-au observat efecte pozitive ale mătrăgunei în cadrul astmului bronşic, hipersecreţiei glandelor salivare şi sudoripare.

Benefică în afecțiuni oculare

Datorită acţiunii sale asupra circulaţiei este administrată în colapsul din cadrul pneumoniei, în febră tifoidă şi în alte afecţiuni acute. În plus, beladona creşte rata cardiacă cu 20-40 bătăi/minut, fără a diminua forţa contracţiei. Totodată, se administrează în durerile de gât, reducând inflamația şi congestia locală. Planta este utilizată în tratamentul afecţiunilor oculare. Este recomandată începerea tratamentului cu doze mici. O mică supradoză poate produce uscăciunea gurii, tulburări de acomodaţiei dilatarea pupilei, urinare dificilă, tahicardie şi diaree. În cazul unei intoxicaţii mai puternice, apar excitarea motorie, tulburări ale coordonării motorii, halucinaţii, delir, temperatură corporală crescută, dilatarea pupilelor şi fotofobie. Într-o intoxicaţie gravă, apar afecţiuni psihice acute. Intoxicaţia cu beladonă apare cel mai frecvent la copii.

Alifia, bună pentru fisuri anale

Pentru tratarea astmului, bronșitelor astmatiforme, encefalitei, colicilor gastrointestinale, colicilor căilor biliare, ulcerului gastric, gastritei şi ca antivomitiv se ia tinctură din frunze uscate de beladonă şi alcool 40% (1:10). Se recomandă 5-10 picături la o administrare în tratamentul ulcerului şi gastritei (de trei ori pe zi, câte opt picături pentru bărbaţi şi câte șase picături pentru femei). Pentru uz extern, în tratarea fisurilor anale, fisurilor sânilor, ulcerelor varicoase, durerilor nevralgice se foloseşte alifie, pregătită din 1-2 g extract alcoolic la 8-10 g bază unguent. Se amestecă foarte bine, până la uniformizare. Se aplică local.

Picăturile, excelente analgezice

Carol Davila, ilustru medic și farmacist român, de origine franceză, a folosit cu succes picăturile inventate de el în combaterea epidemiei de holeră izbucnită în Franţa în 1849, picături care îi poartă numele şi sunt utilizate şi astăzi. Aceste picături, pe care mi le dădea și mie bunica atunci când aveam crampe sau dureri de burtă, au la bază și extract de beladonă. Țin să precizez faptul că natura ne pune la îndemână plante cu adevărat vindecătoare. E și păcat să cheltuiți bani și să irosiți nervi pe tot felul de așa-zise medicamente (care fac și mai mult rău, în special ficatului - de unde pleacă majoritatea bolilor), când plantele sunt gratuite și le găsiți uneori și lângă casa dumneavoastră! Amintiți-vă că bunicii dumneavoastră foloseau aceste plante ca tratament și aveau și viață lungă!

ATENȚIE! Administrarea beladonei este contraindicată în cazul glaucomului și al schimbărilor organice bruşte din partea sistemului cardiovascular

Toate părţile plantei sunt otrăvitoare

Alcaloidul principal, hiosciamina, se transformă în atropină în timpul uscării plantei. La om, semnele intoxicației se manifestă prin înroșirea feței, respiraţie accelerată, urticarie, eczemă cutanată, excitaţii, halucinaţii, furie, sete accentuată, constipaţie, mărirea pupilei, uscarea gâtului, răguşeală, agitaţie, delir, moarte. Se apreciază că două-trei fructe consumate provoacă moartea unui copil şi 10-20 de fructe consumate ucid un adult. Se intervine cu spălături stomacale, tratament cu cărbune activ, purgative cu sare amară, comprese umede pe piept, administrarea de medic de tonice respiratorii şi cardiace.