Main menu

header

485 10 2de Gabriela Niculescu

Năsturelul este o plantă erbacee, perenă, întâlnită pe lângă izvoare, râuri, în locuri cu exces de umiditate, mlăştinoase, pe malul bălţilor, fiind folosită încă din Antichitate în tratarea diverselor afecţiuni. Efectul tonic, depurativ şi vitaminizant al năsturelului este dat de conţinutul bogat în vitaminele A, B2, C, PP, heterozide, uleiuri eterice, săruri de fosfor, iod, calciu, fier.

Uleiul are efect asemănător penicilinei

În perioadele reci sau de tranziție, femeile au mai mult de suferit şi răcesc mai uşor, cistitele fiind destul de frecvente, deoarece schimbările bruște de temperatură și frigul favorizează fixarea bacteriilor în vezica urinară. Se recomandă salată şi ceai de năsturel neîndulcit (o lingură cu plantă la o cană cu apă clocotită, dimineața și seara). Uleiul de năsturel are un efect antibacterian asemănător cu cel al penicilinei. De asemenea, de ajutor în lupta cu cistitele sunt şi lichidele (apa plată în special), băute în cantităţi mari, deoarece curăţă vezica urinară.

Face să crească podoaba capilară

Năsturelul este, de asemenea, util şi în lupta împotriva căderii părului, sucul său fiind utilizat pentru stimularea creşterii podoabei capilare. Se freacă scalpul cu acest suc şi se clăteşte părul după spălare, având un excelent rol tonifiant. Sebumul în exces este şi el combătut cu banalul năsturel. Remediul este simplu. Din plante verzi, zdrobite şi strecurate se obţine un suc cu care se spală zona afectată de acnee. Pe acelaşi principiu se pot aplica frunze şi tulpini pisate, sub formă de cataplasme, direct pe piele: la 30 g de frunze zdrobite adăugați un albuş bătut spumă, amestecați bine, pansați porţiunea de piele dorită şi lăsați să se usuce. După 20 de minute clătiți cu apă rece. Rezultatele sunt uimitoare.

Sfat! Năsturelul se utilizează exclusiv proaspăt, deoarece planta uscată îşi pierde proprietăţile.