Main menu

header

486 11 1de Carmen Ciripoiu

Vă simțiți picioarele obosite? Observați la nivelul pielii vinișoare de sânge sparte? Natura vă oferă un ajutor valoros în tratarea varicelor. Trebuie doar să aveți răbdare și încredere în puterea vindecătoare a plantelor.

Oțetul de mere îmbunătățește circulația sângelui

Un tratament grozav pentru varice e oțetul de mere, care curăță și îmbunătățește circulația sângelui. Se aplică oțet de mere pe porțiunea cu varice și se masează zona foarte ușor. Tratamentul se face de două ori pe zi, timp de câteva luni.

Un alt tratament considerat miraculos în boala varicoasă este piperul cayenne. Acesta crește circulația sangvină și reduce durerea. Se recomandă consumul unei căni cu apă fierbinte în care a fost adăugată o linguriță cu piper cayenne, de trei ori pe zi. Tratamentul durează două luni.

Usturoiul este excelent în eliminarea toxinelor

Pentru a avea o circulație sangvină bună se folosește cu succes și uleiul de măsline amestecat cu vitamina E. Se masează venele cu ulei călduț, de două ori pe zi, timp de câteva luni. Usturoiul este excelent în îmbunătățirea circulației și în eliminarea toxinelor. În lupta cu varicele se folosește cu succes următorul tratament: se taie în felii șase căței de usturoi și se pun într-un pahar, peste care se adaugă sucul a trei portocale și două linguri cu ulei de măsline. Amestecul se lasă la macerat 12 ore. Se masează locurile afectate timp de un sfert de oră, apoi se bandajează zona cu bumbac. Se lasă să acționeze peste noapte, apoi se clătește cu apă. La fel de util este și tratamentul naturist cu usturoi și miere. Se amestecă 250 g usturoi pisat cu 250 g miere și se lasă o săptămână la macerat. Timp de două luni se consumă o lingură din acest preparat cu o jumătate de oră înainte de masă, de trei ori pe zi.

Rădăcina de spânz are rezultate spectaculoase

Un aliat în lupta cu varicele este salata verde. Se aplică pe zona dureroasă cataplasme calde cu frunze de salată, care se schimbă după ce s-au răcit. La final, se masează zona afectată cu un prosop îmbibat în apă rece. De asemenea, se recomandă aplicarea pe zonele afectate a unguentului de gălbenele. Spânzul are, la rândul său, rezultate spectaculoase în lupta cu venele varicoase. Se taie rădăcina de spânz în bucățele foarte mici, peste care se toarnă alcool. Se lasă la macerat trei săptămâni. Cu soluția obținută se masează, în fiecare seară, locul afectat. Preparată sub formă de alifie, turița mare vine în ajutor persoanelor care suferă de varice și de ulcerații ale gambei. Se toacă mărunt două mâini cu turiță mare și se amestecă bine cu 250 g grăsime. Se prăjește la foc iute și se lasă la macerat peste noapte. A doua zi, preparatul se încălzește puțin și se strecoară printr-un tifon curat, apoi se păstrează la rece. Se ung locurile afectate cu această compoziție.

Venele se resorb cu tinctură de salcâm

Rezultate excepționale are și tinctura de salcâm. Peste patru linguri cu flori mărunțite se toarnă 100 ml alcool, se lasă la macerat zece zile, apoi se filtrează. Cu această tinctură se masează locurile dureroase. Vechiul remediu al bunicilor, varza albă, face și acum minuni în tratarea varicelor. O foaie de varză albă se presează cu un sucitor și se aplică pe zona afectată. Compresa se ține 24 de ore, apoi se schimbă. Tratamentul durează o lună. Pasta de cartof are, de asemenea, efecte foarte bune în tratamentul varicos. Se dă cartoful pe răzătoarea mare, iar pasta se întinde pe zona bolnavă, într-un strat de un centimetru. Se acoperă cu un tifon și se lasă câteva ore, apoi cataplasma se înlocuiește.

Faceţi băi cu pulbere din coajă de salcie albă

Un tratament eficient în fazele de debut ale bolii este cel cu ceai de urzici. Peste două linguri cu plantă uscată se toarnă jumătate de litru de apă clocotită, se lasă la infuziat o jumătate de oră și se strecoară. Se bea o ceșcuță pe zi, împărțită în trei reprize. Ceaiul se consumă la o oră după masă. Foarte bun pentru ulcerele varicoase și hemoroizi este și ceaiul din coajă de alun. Se pun la fiert 500 ml apă și când dă în clocot se adaugă o lingură cu pulbere de scoarță de alun și se lasă să mai fiarbă zece minute. Se recomandă a se bea o jumătate de cană, de patru ori pe zi, înainte de masă. Indicate de specialiști în tratamentul varicelor sunt și băile la picioare cu pulbere din coajă de salcie albă. Peste două linguri cu plantă se pun două cești cu apă clocotită și se fierb 20 de minute. Preparatul se toarnă într-un lighean, unde se introduc picioarele.

De ajutor este şi pelinul

Să nu uităm însă și de remediile cu pelin, de real succes în vindecarea bolii varicoase. Într-un mojar se pisează bine flori și frunze de pelin. O lingură din compoziția obținută se amestecă împreună cu o lingură cu lapte acru și se unge locul dureros. Tratamentul se face trei zile. Un leac deosebit de puternic pentru formele severe de varicoză sau de tromboflebită este tinctura de nucșoară. Peste 100 g plantă pisată se toarnă o jumătate de litru de vodcă și se lasă la macerat, apoi se filtrează. Se recomandă 20 de picături, de trei ori pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă.

Sfat! Pentru prevenirea apariției varicelor, nu stați pe scaun sau în picioare, nemișcați, mult timp.

În cazuri de tromboflebită şi ulcer varicos, consumați cât mai multe afine, smochine și cătină. Evitați alimentele care cauzează constipația. Renunțați la tocurile înalte. Aplicați comprese reci pe gambe timp de 20 de minute

Excludeţi condimentele şi dulciurile

Pacienții suferinzi de varicoză trebuie să țină și o dietă alimentară de o săptămână. Pe parcursul acesteia se consumă doar fructe sau sucuri de legume și fructe, nimic altceva, și se beau minimum doi litri de apă pe zi. Ulterior, se trece treptat la un regim alimentar normal, punându-se accentul pe semințe, nuci, cereale, legume crude și fructe proaspete. Se recomandă excluderea din alimentație a condimentelor, alcoolului, cafelei, zahărului alb, dulciurilor și a mâncărurilor grase.