Main menu

header

495 8 2de Raluca Grințescu

Cojile anumitor fructe deţin unele dintre cele mai puter­nice substanţe nutritive din lume. Există mai multe utilizări, atât medicinale, cât şi practice, pentru co­jile de portocale, care nu sunt cu­noscute însă de foarte mulţi dintre noi. Deci, data viitoare când vă gân­diți să aruncați la gunoi aceste coji, poate ar fi bine să vă amintiți câteva informaţii utile despre acestea.

Conțin 170 de fitonutrienți

Este întotdeauna o idee bună să re­du­cem la minimum nivelul de pesticide prin alegerea portocalelor organice. Portoca­lele au tendinţa de a fi cultivate prin uti­li­zarea pesticidelor în cantităţi mai mici faţă de celelalte fructe. Însă, vă dezvăluim un secret: o linguriţă cu suc de lămâie şi una cu oţet, amestecate cu o cană cu apă, re­prezintă soluţia perfectă pentru elimina­rea aproape în totalitate a oricărui pesti­cid acumulat pe portocală. Coaja unei portocale şi pielea unui măr sunt similare, deoarece cele mai multe dintre substan­ţele nutritive sunt în pielea acestor fructe. O portocală medie conţine peste 60 de flavonoide şi 170 de fitonutrienți diferiţi. Dr. Jaishree Bhattacharjee, consultant ayurveda, ne ajută să aflăm diversele uti­lizări ale cojilor acestor fructe.

Accelerează metabolismul

Conform ayurveda, coaja de porto­cală este tikta (amară), îmbunătăţeşte di­gestia şi poate accelera metabolismul. Cojile de portocale ajută în mod natural la eliminarea arsurilor la stomac, vărsă­tu­ri­lor şi eructaţiilor acide. Sunt, de aseme­nea, foarte bune pentru a elimina pofta de mâncare şi greaţa. Datorită proprie­tă­ţilor sale de pacificare, praful din coajă de portocală ajută la dizolvarea mucusului acumulat în sistemul respirator, atenuând tusea şi ajutând la tratarea astmului.

Dizolvă nivelul trigliceridelor

Cele mai multe dintre aspectele be­nefice ale cojilor de portocale provin din uleiuri esenţiale, care au proprietăţi anti­microbiene şi antiinflamatorii. Uleiul esen­ţial „d-limonen” are capacitatea de a deza­morsa acizii din stomac, de a menţine tranzitul intestinal în limite normale şi de a promova funcţia hepatică normală. Stu­diile au arătat că poate di­zol­va nivelul co­lesterolului şi al trigliceri­de­lor. De consu­mul unei coji de por­tocale pot beneficia persoanele obeze, care au un nivel ridicat al co­les­te­rolului. Acest beneficiu se rea­li­zează da­to­rită unui conţinut bogat de flavanoide cunos­cute ca hesperidine, sub­stanţe care au fost declarate a fi eficiente împotriva cancerului de colon şi a osteo­porozei. Uleiurile esenţiale din cojile de portocale sunt sedative naturale, ele aju­tând la calmarea stărilor de ner­vozitate. Folosiți coji de porto­cale atunci când fa­ceţi o baie fier­binte, şi cu siguranţă vă veţi simţi mult mai relaxaţi.

Împotriva coşurilor şi acneelor

Frecaţi cojile de portocale pe piele uşor dacă aveţi tenul gras. Ele ajută la echilibrarea pH-ului pielii şi o vor face mai fină şi mai moale. Coaja de portocală poa­te ac­ţiona ca un exfoliant natural, prin elimi­na­rea celulelor moarte şi a punctelor negre într-un mod cât mai natural. Da­to­rită pro­prietăţilor antiinflamatoare, anti­bacte­rie­ne şi antifungice, funcţionează bine îm­potriva coşurilor şi acneelor.

Arome în bucătărie

Dacă utilizaţi coji organice în bu­cătărie, acestea pot îmbunătăţi gus­tul şi aroma multor feluri de mân­care. Prăjiturile la care se adaugă co­jile de portocale pot influenţa pofta de mâncare şi pot suplimenta apor­tul vitaminei C, astfel sistemul imu­nitar fiind întărit. Deşi conţinutul de zahăr din cele mai multe bomboa­ne slăbeşte sistemul imunitar, bom­boa­nele făcute cu coji de portocale sunt alegerea cea mai bună în cazul în care nu puteţi rezista fără dulciuri.