Main menu

header

496 9 1de Raluca Grințescu

Refluxul acid este o afecţiune comună, în care acizii digestivi se ridică din stomac în esofag. Acest lucru duce la un esofag iritat, rezultând într-o senzaţie de arsură. În timp ce refluxul gastro-esofagian este rareori o problemă gravă, el este întotdeauna neplăcut şi poate ruina viaţa oamenilor care suferă de cazurile cronice. De fapt, medicamente pentru refluxul acid sunt o industrie de miliarde de euro. Însă aceste medicamente sunt aproape întotdeauna create din ingrediente nenaturale şi care fac de multe ori mai multe probleme decât rezolvă. Din fericire, natura ne-a oferit mai multe remedii naturiste pentru refluxul de acid, care pot trata starea mult mai natural şi uşor decât medicamentele.

Apa caldă cu lămâie

Prin consumul unei căni cu apă caldă cu lămâie în fiecare dimineaţă, cu 15-20 de minute înainte de a mânca, organismul îşi poate echilibra în mod natural nivelul de acid (nu este recomandat persoanelor care suferă de boli la stomac).

Oţetul de mere

496 9 2Ar putea părea ciudată recomandarea unui produs extrem de acid ca oţet din cidrul de mere pentru a trata o afecţiune marcată de excesul de acid gastric. O teorie este că acidul acetic din oţet reduce aciditatea gastrică, deoarece acidul acetic este mult mai slab decât acidul clorhidric. O altă teorie este că acidul acetic poate fi un tampon, menţinând acidul din stomac la un nivel pH de aproximativ 3,0, care este suficient de puternic pentru a continua digestia alimentelor, dar prea uşor pentru a ataca esofagul. Amestecați două sau trei linguriţe într-o ceșcuță cu apă caldă şi beți. Unii oameni au raportat că acest amestec băut înainte de o masă grea previne refluxul de acid care apare după aceea.

Ceaiul de muşeţel

Muşeţelul calmează senzaţia de arsură şi reduce inflamația. 30 g plantă se pun într-un litru de apă fiartă. Se acoperă vasul şi se lasă să infuzeze 30 de minute. Se consumă una-trei căni pe zi, între mese.

Sucul de aloe vera

Sucul de aloe reduce aciditatea din stomac şi este un bun pansament gastric. Două linguri pe zi sau mai multe cu suc de aloe vera fac minuni. Se bea la primul semn de reflux acid, fiind şi un pansament pentru stomac şi un întăritor al sistemului imunitar. De asemenea, în timp, vindecă ulcerul şi orice altă afecţiune a stomacului.

Bicarbonatul de sodiu

Este greu de găsit un produs alimentar mai versatil decât bicarbonatul de sodiu. Acest compus alb solubil a fost utilizat încă din Egiptul Antic ca deodorant eficient, pastă de dinţi, chiar şi detergent de rufe. Pe lângă toate acestea, bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, foarte eficient în tratarea refluxului gastro-esofagian, prin natura sa alcalină poate neutraliza excesul de acid gastric într-un timp scurt. Pentru a utiliza bicarbonatul de sodiu în acest scop, dizolvați o linguriţă într-o cană cu apă caldă şi beți amestecul încet.

Propolisul

Propolisul are efect cicatrizant, antiinflamator şi antimicrobian. Dacă se foloseşte tinctura se iau 30-40 de picături în apă sau pe o bucăţică de pâine după masă. Mai eficient este propolisul brut, care se mestecă timp de 10-15 minute după masă sau seara înainte de culcare.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline extravirgin poate ameliora senzaţia de acreală sau de amărăciune care se simte în gură după regurgitare. O lingură cu ulei de măsline în momentul episodului de RGE ar trebui să ajute.

Rădăcina de ghimbir

Beneficiile gastrointestinale ale rădăcinii de ghimbir au fost cunoscute de secole, rămânând una dintre cele mai populare şi binecunoscute remedii pentru tratarea afecţiunilor legate de stomac, cum ar fi greaţa, indigestia şi răul de dimineaţă. Acum înţelegem că acest lucru se datorează faptului că ghimbirul conţine compuşi similari pentru enzimele care se găsesc în tractul digestiv. Datorită capacităţii sale de a reduce acidul din stomac, ghimbirul este însă ideal pentru tratarea refluxului acid. Cei mai mulţi oameni preferă să-l consume sub formă de ceai. Pentru a face acest lucru, se înmoaie rădăcina (sau se amestecă pudra de ghimbir) într-o cană cu apă fierbinte şi se bea după ce s-a răcit.

Ceaiul de fenicul

Feniculul este un pansament pentru stomac, calmează imediat arsurile gastrice şi ajută la digestie. Dacă beţi înainte de masă, ceaiul cu fenicul taie pofta de mâncare, şi astfel ajută persoanele care doresc să slăbească. În plus, feniculul ameliorează şi durerile menstruale, având un efect calmant. Este indicat şi în cazul colicilor la copii.

Ceaiul de gălbenele

Se pun două linguri cu gălbenele la un litru de apă rece, şi totul se fierbe timp de 15 minute. Se beau cel mult trei căni pe zi, pe o durată de maximum două săptămâni. Nu reluaţi cura mai devreme de șase săptămâni. Planta nu e indicată celor cu hipertensiune.

Consumul de migdale crude

Migdalele crude sunt alimente alcaline, care pot echilibra pH-ul, întrucât reprezintă o sursă bună de calciu.

Dacă o persoană pierde 10 procente din grăsimea corporală, simptomele bolii de reflux gastro-esofagian se pot ameliora

Sfaturi nutriţionale care pot reduce simptomele de reflux gastro-esofagian:

  • mâncați alimente antioxidante, inclusiv fructe (afine, cireşe şi roşii) şi legume (ardei gras);
  • consumați alimente bogate în vitamina B şi calciu (migdale, fasole, cereale integrale, spanac, varză creață);
  • mâncați mai puţină carne roşie şi mai multă carne slabă şi pește;
  • folosiți uleiuri sănătoase, cum ar fi cel de măsline;
  • eliminați acizii graşi (produse de patiserie, margarină);
  • evitați băuturile care pot irita mucoasa stomacului şi pot creşte aciditatea din stomac (cafea, alcool, băuturi carbogazoase);
  • beți șase-opt pahare cu apă plată pe zi;
  • faceți exerciţii fizice cel puţin 30 de minute în fiecare zi.