Main menu

header

496 8 1de Gabriela Niculescu

Curcuma aparţine familiei Zingiberraceae, este înrudită cu ghimbirul sau cu gingerul, al cărui rizom se foloseşte drept condiment, și este răspândită în regiunile tropicale din Asia, India, Indonezia și Australia. Formează tufe mari şi are flori interesante, protejate de un fel de teci şi care sunt grupate în spice.

Preîntâmpină tromboza

Curcuma este foarte bogată în uleiuri eterice, menite să îmbunătăţească circuitul sangvin, ajută la vindecarea hematoamelor, la prevenirea trombozei şi a infarctului. Mai mult, curcuma reprezintă un adevărat purificator al sângelui, stimulând formarea globulelor roşii. Conţine curcumină, un antiinflamator puternic, ce reduce enzimele ce cauzează durerea şi umflăturile.

Eficientă pentru iritaţii ale gâtului

Curcumina din rădăcini stopează apariţia cancerelor de stomac, de sâni, de plămâni, fiind şi un bun apărător al pielii, prevenind apariţia tumorilor canceroase. Preparatele din curcumă stimulează puternic secreţia biliară, având acţiuni antiinflamatoare şi hepatoprotectoare. Curcuma reprezintă un ajutor eficient pentru răceli şi iritaţii ale gâtului. Amestecaţi jumătate de linguriţă cu pudră de turmeric proaspăt (curcuma longa) cu 30 ml lapte cald. Acest amestec se consumă o dată sau de două ori pe zi.

Are acțiune antibacteriană în măștile cosmetice

Uscată şi pisată, curcuma poate fi adăugată în măştile cosmetice, aceasta având o acţiune antibacteriană şi purificatoare. Atunci când o folosiţi trebuie să fiţi atenţi: când este uscată, planta se aprinde foarte repede şi lasă în urmă nişte pete galbene, ce pot fi eliminate foarte greu.

În stare proaspătă, rădăcina de curcumă are un parfum iute, iar la uscare, acesta face loc unei arome medicinale. De obicei, se găseşte pisată, sub formă de pulbere foarte fină, galben-aprins