Main menu

header

496 6 1de Iulian D. Moleianu

Căldăruşa este o superbă plantă decorativă, folosită cel mai adesea pentru înfrumuseţarea grădinilor, graţie aspectului ei deosebit, cu flori colorate şi rezistente. Planta se găseşte foarte rar în Europa, este ocrotită prin lege şi, folosită neatent, poate avea efecte letale. Totuşi, dincolo de aceste aspecte, ea dispune de o suită de proprietăţi terapeutice, care îi conferă personalitate în medicina naturistă.

Bună în stările de slăbiciune

Denumirea botanică a genului, Aquilegia vulgaris (Aquilegia derivă din latinescul aquila - vultur), se datorează formei deosebite a petalelor florilor, care se aseamănă cu ghearele vulturului. Cunoscută în popor şi sub numele de căndeluţă, cinci clopoţei, cinci coade, clopoţei cornuţi, este o plantă perenă, cu flori albastre (rareori albe sau roșiatice), cu o înălțime de 30-50 cm. Se foloseşte în fitoterapie, pentru tratarea stărilor de slăbiciune, de nervozitate şi a bolilor de piele. Pentru acestea din urmă, puteți face o infuzie din 25 g plantă uscată la o cană mare cu apă clocotită, iar după ce o lăsați puțin să se răcească, aplicați comprese locale pe zonele afectate ale pielii. Repetați procedura dimineața și seara, până la vindecare.

Somnifer în maladii neuropsihice

În medicina alternativă, planta este recomandată ca sedativ general şi somnifer în boli neuropsihice. Ceaiurile din amestec de căldărușă și tei sunt ideale pentru calmare. În afecţiuni hepatobiliare şi în calmarea durerilor abdominale sunt recomandate tot infuziile puțin concentrate în căldărușă, în amestec cu anghinare, dar nu mai mult de o cană pe zi, seara, înainte de culcare. Rezultate notabile s-au constatat şi în bronşite, afecţiuni renale, hipertensiune arterială, afecţiuni vasculare cu efect de vasodilataţie şi refacerea funcţionării aparatului locomotor cu ajutorul cataplasmelor aplicate, peste noapte, pe locul articulațiilor dureroase. Pentru că se găsește foarte greu, puteți să o cultivați chiar dumneavoastră. Există diferite soiuri, de felurite forme şi culori (există flori într-o singură nuanță, în două culori, cu flori simple sau duble și chiar și soiuri pitice, de rocărie), dar toate au același efect benefic. Florile preferă locurile luminoase, semiumbrite și solul bine drenat. Sunt plante foarte rezistente și ușor de crescut.

Compresele fierbinţi, soluția pentru ulceraţii

În trecut, planta era presată şi păstrată la loc uscat până iarna şi era folosită la ţară pentru alinarea durerilor reumatice şi gutoase, retragerea umflăturilor şi contuziilor, spălarea rănilor purulente şi în situaţii de ulceraţii, hemoroizi, varice şi tromboflebite, unde era aplicată sub formă de comprese fierbinţi cu infuzie din plantă.

Tinctura potoleşte spasmele abdominale

În satele româneşti, tinctura se prepara din 50 g rizom mărunţit, peste care se turna un sfert de litru de alcool de 70 de grade. După două săptămâni, lichidul era filtrat şi se păstra la rece, în sticle mici, de culoare închisă. Se spune despre tinctura de căldăruşă că ar calma spasmele abdominale şi că ar uşura naşterea, însă medicina convenţională nu a oferit o confirmare în acest sens.

Frunzele, folosite contra muşcăturilor de insecte

Căldăruşa este o plantă otrăvitoare, care, din punct de vedere homeopatic, are însă aplicaţii terapeutice. Frunzele sale sunt prelucrate şi utilizate ulterior ca bun remediu împotriva muşcăturilor de ţânţari sau de păienjeni. Printre substanţele sale active importante se găseşte un alcaloid puţin cercetat, dar despre care se ştie că este toxic. Cu toate acestea, planta era folosită în trecut în cazuri de insomnie, împotriva deochiului şi în descântece, iar în medicina contemporană, extractul său este folosit, în combinaţie cu alte substanţe, la diverse anestezii locale.

Atenție! Fiind o plantă toxică, infuziile trebuie să fie foarte slabe, maximum două frunze la o cană cu apă clocotită și în combinație cu alte plante! Înainte de a le întrebuinţa, cereți sfatul fitoterapeuților!

Gargara elimină aftele

Pulberea obţinută din această plantă are, de asemenea, o suită de întrebuinţări. Cataplasmele şi chiar împachetările cu lichid, în care se amestecă pulbere de căldăruşă, vă scapă de febră, convulsii şi procese inflamatorii. Împachetările pot fi reci sau calde şi pot fi făcute de trei ori pe zi, până dispare cauza. De asemenea, acest tratament este recomandat în cazuri de entorse, luxaţii, picioare rănite de prea mult umblat, arsuri, leziuni ulceroase şi plăgi usturătoare. Se spală o cantitate corespunzătoare de plante proaspete, se zdrobesc pe un fund de lemn cu un sucitor de tăiţei şi se aplică sub formă de împachetări sau comprese pentru vindecarea rănilor de suprafaţă, a înţepăturilor şi tăieturilor. O altă metodă este următoarea şi necesită lapte de capră. Se toarnă un litru de lapte de capră peste două linguri cu pulbere de căldăruşă şi se lasă să stea circa două-trei minute. Apoi, se strecoară şi se aplică prin tamponări asupra locului afectat. Tratamentul este recomandat în cazul durerilor de ochi, conjunctivitelor şi altor inflamaţii ale ochilor, în situaţii de erupţii cutanate care provoacă mâncărimi sau supuraţii, şi sub formă de gargară, în cazul durerilor de dinţii, precum şi la spălarea rănilor (aftelor) din gură.