Main menu

header

497 11 1de Raluca Grințescu

Odată cu sosirea anotimpului rece, organismul uman trebuie să facă faţă agresiunii variaţiilor de temperatură şi microbilor care determină, în principal, infecţii de tot felul. Pentru aceasta, este bine să vă luați din timp măsuri care să vizeze creşterea imunităţii nespecifice a organismului şi, implicit, rezistenţa faţă de factorii externi nocivi. Există o mulţime de remedii naturiste care sunt de un real folos în lupta cu agenţii patogeni cauzatori de boală. Aceste plante pot fi folosite sub formă de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri.

Echinacea

Echinacea şi-a dovedit, în timp, extraordinara capacitate de creştere a imunităţii nespecifice a organismului, prin stimularea producţiei de globule albe, în special de limfocite, şi a cantităţii de interferon. Planta poate fi administrată sub formă de tinctură, o linguriţă, de trei-patru ori/zi, dizolvată în puţină apă sau comprimate cu pulbere de echinacea, 300 mg, de trei ori/zi. Copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani pot lua 400 mg/zi, sau comprimate cu ulei de echinacea, una-două capsule/zi. Tratamentul durează în general 30 de zile cu pauză. Persoanele alergice trebuie să fie foarte atente la produsele pe bază de echinacea, deoarece planta poate declanşa crize alergice la nivel respirator.

Răşina Mumie

Răşina Mumie este medicamentul-minune utilizat de câteva milenii în nenumărate ţări precum India, Iran, Arabia, Asia Centrală, Caucaz şi o parte din Europa, el având capacitatea de a trata zeci de afecţiuni, dar mai ales de a crește imunitatea organismului. Se spune că, pentru a trăi, organismul uman are nevoie de 50 de microelemente, toate regăsindu-se în această răşină. Printre ele se numără acidul benzoic, arginină, acidul glutamic şi cel aspartic, dar şi steroizi, vitamine din grupele B şi P, calciu, magneziu, mangan, seleniu, nichel, până la cupru, iod, bismut, crom, beriliu sau zirconiu.

Măceşele

Cum toamna a bătut deja la uşă, iar vremea umedă creează un teren favorabil afecţiunilor respiratorii, măceşele intervin prin creşterea imunităţii. Pe lângă vitamina C, măceşele mai conţin şi vitaminele B1, B2, K şi PP, proteine, acizi, celuloză, substanţe minerale, provitamina A şi zaharuri. Blindaţi cu o doză de măceşe, virusurile şi bacteriile nu mai au nicio şansă. O linguriţă cu măceşe descojite şi măcinate, zilnic, acoperă necesarul de vitamina C pe toată ziua.

Cătina

497 11 2Datorită compoziţiei sale deosebit de bogate şi de variate, cătina vă menţine la fel de sănătoși şi de zdraveni la minte şi la trup ca şi în celelalte perioade ale anului. Este bogată în vitaminele C, A şi tot complexul B, D, E, F, PP, în betacaroten şi minerale, aminoacizi şi acizi graşi esenţiali. Fructele de cătină reprezintă un foarte bun stimulator al imunităţii. Cătina se poate consuma în stare proaspătă sau congelată sau sub formă de diferite preparate, precum sucul sau ceaiul din fructe sau din frunze, pulbere. În stare proaspătă, se administrează câte patru-cinci linguriţe cu boabe, de trei ori pe zi.

Arnica

Arnica este una dintre plantele cel mai preţioase, având proprietăţi imunostimulente generale foarte puternice. Stimulează în special imunitatea nespecifică la nivelul gâtului şi al căilor respiratorii superioare, în adminstrare internă. Adulţii pot lua câte 30-40 de picături de tinctură, de trei ori pe zi, diluate în apă, pe stomacul gol, timp de 30 de zile, pentru stimularea imunităţii.

PONT. Tinctura de propolis are proprietăți extraordinare în lupta cu infecțiile și pentru întărirea sistemului imunitar; luați câte 30-40 de picături, de trei ori pe zi