Main menu

header

497 10 1de Dana Purgaru

Natura are leacuri și pentru reglarea afecțiunilor digestive și a poftei de mâncare. Acestea sunt folositoare în special pentru copii, bătrâni și persoane anemice.

Se poate utiliza în combinație cu trifoi

Una dintre rețetele vechi pe care le puteți încerca pentru a vă alina problemele digestive și a vă recăpăta pofta de mâncare este următoarea: se iau câte o linguriță cu iarbă de pelin, una cu frunze de trifoi-mare și una cu ierburi de Centauria nigra și se amestecă. Din acest preparat se ia o lingură plină și se pune într-o cană și jumătate cu apă clocotită. Se lasă timp de 30 de minute, și apoi se strecoară. Doza: o lingură cu 15-20 de minute înainte de mese, de trei-patru ori pe zi.

Coada-șoricelului are efecte benefice

O altă rețetă care vă poate fi de folos este pe bază de pelin şi coada-şoricelului. Se iau trei linguri cu ierburi de pelin și se combină cu o lingură cu coada-șoricelului. O lingură plină cu acest amestec se pune într-o cană și jumătate de apă fierbinte și se lasă să stea o jumătate de oră, apoi se strecoară. Doza: se ia o lingură cu 15-20 de minute înainte de mese, de trei-patru ori pe zi.

Cea de-a treia reţetă recomandată conţine, pe lângă pelin şi coada-şoricelului, şi păpădie. Se amestecă două linguri cu ierburi de pelin cu două linguri cu coada-șoricelului și cu o lingură cu rădăcină de păpădie. Din acest preparat se ia o lingură plină și se pune într-o cană și jumătate de apă clocotită. Se lasă timp de 30 de minute, și apoi se strecoară. Doza: o lingură cu 15-20 de minute înainte de mese, de trei ori pe zi.

Utilizarea pelinului în tratamentul diverselor afecțiuni se face în cură de maximum opt zile. În doze mari este toxic din cauza uleiului volatil și prezintă, la început, o acțiune psihoexcitantă, convulsivă, narcotică, urmată de tremor, convulsii epileptiforme