Main menu

header

497 9 1de Cătălina Tăgârță

Gât iritat, senzație de uscăciune, tuse seacă, răgușeală sau nas înfundat? Tot mai multe persoane se confruntă în această perioadă cu inflamații la nivelul cavității bucale și faringelui. Și, evident, își doresc o calmare imediată și eficientă. Acest lucru este posibil datorită puterii de vindecare a unei plante legendare: mușchiul islandez (Cetraria islandica) - supranumit în medicina populară și „mușchiul plămânilor” sau „mușchiul febrei”.

Virusurile, cauze frecvente ale inflamației gâtului

Cavitatea bucală și căile respiratorii sunt căptușite cu o mucoasă respiratorie care menține umiditatea locală și protejează de agresiunile din mediul înconjurător. Dacă mucoasa este sănătoasă, ea se poate apăra cu succes de factori nocivi. Dar, când este inflamată, puterea ei de apărare scade și devine vulnerabilă la îmbolnăviri. Mucoasa respiratorie poate fi iritată de: tuse și răgușeală, solicitarea excesivă a corzilor vocale, aerul uscat din încăperi, respirația nazală deficitară.

Virusurile responsabile de răcelile de sezon sau bacteriile se numără printre cele mai frecvente cauze ale inflamațiilor de la nivelul gâtului. Adesea, acestea sunt însoțite de tuse iritativă, o tuse foarte seacă, extrem de neplăcută, mai ales în crizele acute, precum și de dureri în gât, nas înfundat. Răgușeala este cauzată de inflamarea laringelui. Astfel, corzile vocale nu mai pot vibra liber, iar vocea sună răgușit. Fumatul, alcoolul, vorbitul sau cântatul excesiv pot duce la o suprasolicitare a vocii, provocând inflamația mucoaselor. Senzația de uscăciune a gâtului apare din cauza expunerii la aer condiționat, în timpul călătoriilor cu avionul sau în timpul călătoriilor prelungite cu mașina ori cu trenul. Totodată, aerul provenit de la sistemele de încălzire centrală este foarte uscat, făcând gâtul să își piardă umiditatea. Astfel, mucoasele se „fisurează” ușor, devenind vulnerabile la virusuri și la bacterii, care vor declanșa infecții sau inflamații.

Planta reface mucoasa ca un balsam

Menținerea umidității locale este cel mai indicat lucru pentru protejarea gâtului și a corzilor vocale. O peliculă protectoare benefică și naturală, precum mușchiul islandez (o plantă miraculoasă pentru sănătatea căilor respiratorii), poate constitui o măsură utilă în cazul suprasolicitării vocii sau al agresiunilor externe (aer condiționat, aer uscat și încărcat de agenți poluanți, virusuri responsabile de răceli în anotimpurile reci și umede). Planta acționează cu blândețe și în mod natural exact acolo unde este nevoie de o calmare eficientă: în cazul inflamației mucoaselor din gură, gât și faringe. Substanța activă din mușchiul islandez acoperă mucoasa bucală și faringiană ca un balsam, având capacitatea de a o reface mai rapid.

Pasta din mușchi, prima specialitate farmaceutică

Mușchiul islandez este un lichen rezistent, care crește în condițiile unei clime foarte dure din ținuturile nordice. Din acest lichen, farmacistul german Karl Engelhard a fabricat, în 1865, una dintre primele specialități farmaceutice - „pasta din mușchi islandez”, un produs pentru tratarea tusei și a răgușelii. În 1915, rețeta a fost modificată, și atunci a început fabricarea unor tablete conținând substanța activă din această plantă. Sub această formă, preparatul se comercializează și în prezent în farmacii, ca produs fitoterapeutic. Iată cum acțiunea fitoterapeutică a unei plante legendare este recunoscută și exploatată cu succes și în prezent.

Recomandat pentru uscăciunea gurii

Indicațiile terapeutice ale extractului din mușchi islandez sunt multiple. Planta şi produsele care au la bază substanțele active din aceasta pot fi folosite pentru prevenirea și tratarea inflamațiilor cavității bucale și faringiene; pentru calmarea rapidă a tusei iritative și a răgușelii; pentru persoanele care își petrec multă vreme în spații cu aer uscat - provenit de la aparate de aer condiționat sau de la sisteme de încălzire centrală. De asemenea, planta e recomandată și celor care călătoresc frecvent cu avionul, cu trenul sau cu mașina; persoanelor care vorbesc sau cântă mult (spre exemplu, cadre didactice, avocați, artiști etc.); pentru prevenirea uscării mucoasei bucale și faringiene în momentul activităților sportive; pentru uscăciunea gurii și dificultăți la înghițire în cazul oamenilor în vârstă sau al celor care iau medicamente ce provoacă uscarea mucoasei respiratorii; ori pentru cei care își simt mereu gura și gâtul uscate din cauza fumatului.

Clătiți cavitatea bucală cu ceai

Pentru rezolvarea durerilor în gât, și nu numai, planta poate fi administrată în mai multe feluri. Spre exemplu, poate fi consumată sub formă de infuzie, obținută din o linguriță cu plantă, lăsată câteva ore în 250 ml apă, apoi fiartă cinci minute în altă apă (prima apă se aruncă). Se strecoară lichidul și se bea. E excelent și ca antivomitiv. Pentru bronșite, tuse și alte afecțiuni respiratorii puteți bea infuzia preparată în mod obișnuit, respectiv, o linguriță cu plantă mărunțită se va pune în 250 ml lapte timp de zece minute, apoi se strecoară și se bea. De asemenea, se poate clăti cavitatea bucală de mai multe ori pe zi cu un astfel de ceai, în acest caz, tratamentul fiind foarte util și contra amigdalitei. Tot pentru bronșite, dar și pentru tuse convulsivă, puteți administra, de trei ori pe zi, câte o linguriță cu pulbere (se macină planta cu ajutorul râșniței de cafea) și se ia cu jumătate de oră înainte de mese. Atenție însă! E bine să țineți puțin pulberea în gură înainte de a o înghiți cu apă. Astfel, se obțin cele mai bune rezultate, însă, fiindcă planta este foarte amară, multe persoane preferă tinctura. Pentru obținerea acesteia din urmă se pun 50 g praf de lichen într-o cană cu alcool alimentar sau farmaceutic de 70 de grade pentru 15 zile, agitând amestecul de mai multe ori pe zi. După această perioadă se va strecura și se va pune lichidul într-o sticlă de culoare închisă, cu capac etanș. Se va lua o linguriță diluată cu apă, de trei-patru ori pe zi, tot înainte de mese.

Tratamentul trebuie urmat până la dispariția simptomelor

Util şi în afecţiunile hepatice

Mușchiul islandez este și un excelent calmant al aparatului digestiv, liniștește spasmele abdominale și poate fi administrat și în caz de vomă. Mucilagiile sale au acțiune eficientă în hiperaciditatea gastrică, stimulând secreția pancreatică. Lichenul de Islanda mai este util și în cazuri de afecțiuni hepatice, atonie gastrică, diaree, dispepsii, inflamații ale tubului digestiv și chiar în tumori ale acestuia. Planta este însă contraindicată bolnavilor de ulcer gastric.