Main menu

header

497 8 1de Dana Purgaru

Gustoasele gulii sunt extraordinare atât gătite, cât și crude și, pe lângă gustul lor bun, ele sunt recunoscute pentru efectul extraordinar împotriva bolilor de piele, pentru purificarea sângelui, ca remedii anticancerigene și ca tratament pentru afecțiuni ale plămânilor și oaselor.

Eficientă în special în cazul tumorilor pulmonare

Atât bulbul, cât și frunzele de gulie sunt reprezentante de marcă în lupta împotriva cancerului, deoarece ele, ca și varza, broccoli sau varza de Bruxelles, aparțin familiei cruciferelor, recunoscută pentru compușii săi activi ce zădărnicesc dezvoltarea celulelor canceroase în organism. De altfel, s-a arătat în studii că persoanele care consumă legume din familia cruciferelor sunt mai puțin predispuse la cancer pulmonar. Cercetătorii britanici au studiat 2.141 de pacienți diagnosticați cu cancer pulmonar și 2.168 de indivizi sănătoși din Polonia, Slovacia, Cehia, România, Rusia și Ungaria, țări în care aceste legume se regăsesc des în alimentația de zi cu zi. S-a descoperit că, dacă se mănâncă gulii cel puțin o dată pe săptămână, efectul protector contra tumorilor crește cu 33%-72%. Cercetătorii au avertizat totuși că această legumă nu elimină riscurile asociate fumatului sau altor activități nocive.

Este bine să fie mâncată crudă

Luptători eficienți împotriva cancerului din familia cruciferelor sunt compușii numiți glucosinolate. În urma testelor efectuate pe animale de laborator, s-a descoperit că acești compuși blochează dezvoltarea celulelor canceroase. Analizele arată faptul că guliile au de la 39 mg la 166 mg de glocosinolate la 100 g. Gătite, concentrația scade cu 21-94 mg. Această cantitate este excepțională în comparație cu celelalte legume din familia cruciferelor.