Main menu

header

497 8 2de Cătălina Tăgârță

După orele epuizante de educație fizică, profesorii le recomandă adesea elevilor să mănânce ceva dulce, pentru a nu face febră musculară. E adevărat că zahărul este foarte util în acest sens, dar pentru a nu pune la loc kilogramele pierdute în timpul mișcării, sportivii preferă ca după antrenament să consume fructe dulci. Și e bine de știut că unele fructe sunt mai dulci decât altele, prin urmare sunt mai indicate în acest sens.

Sucul de cireșe grăbește recuperarea

Febra musculară de a doua zi după antrenament nu are legătură cu acidul lactic ce produce arsuri şi dureri de muşchi în timpul efortului, ci cu inflamarea musculară. Din fericire, există soluţii naturale şi pentru această problemă: fructele! Spre exemplu, unii sportivi consumă cireşe imediat după maraton, pentru a reduce febra musculară ulterioară şi pentru a grăbi recuperarea. Acest remediu nu este un leac băbesc, ci ştiinţă, arată un articol publicat în „Journal of Medicine&Science in Sports”, în 2010. În plus, și mai înainte de acest studiu, specialiștii au publicat o cercetare asemănătoare și în publicația „Journal of Nutrition”. Potrivit acesteia din urmă, 45 de cireşe pe zi adăugate în dietă reduc nivelul de inflamaţie din organism. Mai mult, datele oficiale indică faptul că sucul de cireșe consumat regulat (circa 350 ml, de două ori pe zi, timp de o săptămână) reduce considerabil și febra.

Căpșunile, bogate în flavonoizi

Nu doar cireșele fac minuni în acest sens, așa că nu trebuie să vă îngrijorați că a trecut sezonul lor și le găsiți greu. Se pare că şi afinele au calităţi similare. Un studiu american a arătat că 250 g afine consumate zilnic, timp de șase săptămâni, plus 375 g fructe consumate cu circa o oră înainte de mersul la sală/activități fizice intense reduc considerabil stresul oxidativ şi inflamația în cazul sportivilor de performanță. Însă, pentru mişcarea de menţinere, puteți consuma și căpşuni sau orice fel de fructe de pădure. Eventual optați pentru alt sortiment în fiecare zi, pentru a nu vă plictisi. Oricum, consumate înainte şi după antrenamente, căpşunile, cireşele sau fructele de pădure reduc febra musculară, datorită conţinutului lor ridicat de flavonoizi.

Puteţi găsi cireşe, vişine sau afine congelate şi în extrasezon. Merită să mâncați zilnic 30-50 g şi 200 g înainte şi după un efort intens, pentru a vă menține silueta și a ține durerile musculare la distanță