Main menu

header

500 4 01de Gabriela Niculescu

Albăstrelele sunt plante ce cresc la câmpie şi le veţi găsi cu uşurinţă în zonele în care sunt plantate cereale şi în special printre culturile de porumb. Au înălţimea de până la un metru şi, în ciuda numelui, trebuie să ştiţi că florile nu sunt numai albastre, ci şi roz-violacee. Însă, micuțele flori aduc un beneficiu important frumuseții, indiferent de sezon, datorită extractelor nutritive.

Au calități calmante și emoliente

Planta este utilizată în special în scopuri cosmetice, cu uz extern, dar are şi proprietăţi care o fac să fie un bun diuretic şi astringent - în uz intern. De la albăstrele se folosesc în medicină doar florile, pe care trebuie să le culegeţi când ajung la maturitate, adică în lunile iulie-septembrie. După ce le culegeţi, aşezaţi-le la uscat, într-un strat subţire, la soare sau în poduri acoperite de tablă. Păstrarea plantelor se face în săculeţi de pânză sau de hârtie. Polifenolii, centaurina, ciocorina, taninul, flavanoidele, cianina, antocianidinele, sărurile de potasiu, magneziul conţinute de delicata albăstrea îi conferă calităţi calmante, antiinflamatoare, hidratante, astringente, emoliente.

Atenuează cearcănele și pungile de sub ochi

500 4 02Albăstrelele se utilizează în special în oftalmologie şi în cosmetică. Peste o linguriţă cu flori de albăstrele uscate turnaţi 250 ml apă clocotită, apoi lăsaţi vasul acoperit cel puţin un sfert de oră. Faceţi comprese cu această infuzie, care vă va ajuta să scăpaţi de senzaţia de ochi obosiţi, de pungile de sub ochi, de cearcăne şi va atenua ridurile. Pentru că planta este un bun antiinflamator, nu ezitaţi să folosiţi compresele cu infuzie de albăstrele şi în cazul conjunctivitelor sau al orjeletului (urciorului). Este recomandat ca pentru aceste afecţiuni să faceţi o infuzie mai concentrată, cu o cantitate mai mare de flori. Compresele cu albăstrele folosite în scop cosmetic se aplică seara şi dimineaţa şi se ţin 15 minute. Tratamentul trebuie urmat cel puţin două luni, ca să puteţi vedea efectele scontate.

Utilizate în produsele cosmetice

Veţi găsi extractul de albăstrele în compoziţia a numeroase produse cosmetice şi de îngrijire: loţiuni de plajă, demachiante, farduri de ochi sau de obraz, creme şi loţiuni hidratante, pudră de faţă, fond de ten, creme pentru îngrijirea zonelor din jurul ochilor, tratamente şi măşti antiîmbătrânire, rimel. Dacă în alte ţări cosmeticele care au la bază albăstrele sunt printre cele mai scumpe, la magazinele cu profil naturist din ţara noastră puteţi găsi produse autohtone la preţuri accesibile. Infuzia de albăstrele se foloseşte şi intern, datorită proprietăţilor diuretice şi astringente pe care le are această plantă-minune. Consumaţi ceai de albăstrele pentru a scăpa mai repede de răceli, de boli ale rinichilor şi ale aparatului urinar, de litiaza biliară, de dispepsie sau de diaree.

Datorită substanțelor active conținute de albăstrele, aceste delicate flori au și efecte antiîmbătrânire