Main menu

header

502 5 1de Cătălina Tăgârță

Natura nu a împărțit frumusețea în mod egal: cu unii a fost mai darnică, iar cu alții mai puțin. Însă, cu ajutorul unui cosmetician profesionist, orice „rățușcă” se poate transforma în prințesă. Așadar, dacă vă pregătiți de un eveniment important și vreți să impresionați pe toată lumea, urmați cu încredere sfaturile Elenei Pîțîliga (alias Nutzi, medalion), make up artist la Etno TV.

„La căprui și negru puteți folosi orice nuanță”

- Nutzi, în cabina ta de machiaj intră multe persoane, iar la ieșire par cu totul alți oameni, mult mai veseli, mai luminoși. Care este secretul unui machiaj reușit?

- E foarte important să pui multă pasiune în tot ceea ce faci, să îți placă în primul rând ție, ca artist, cum iese omul din mâna ta...

- Cum reușești să scoți ochii în evidență atât de bine? Am înțeles că la cei albaștri sau verzi, spre exemplu, nu trebuie folosit fard de aceeași culoare...

- Am avut o clientă cu ochi verzi care a remarcat un verde metalic superb în trusa mea, mi-a spus că va îmbrăca o rochie galben la un eveniment și m-a rugat să-i fac un machiaj pe verde. Având rochița galben, mi-am permis să folosesc nuanțe de verde și galben, iar ochii au fost puși în evidență extraordinar. Nu puteam folosi doar verde...

- Ce nuanțe se mai potrivesc?

- Pentru ochi căprui și negri nu există neapărat culori. Puteți folosi aproape orice nuanță, numai că trebuie să țineți cont de forma feței, de culoarea părului, de comportament, de caracter... de absolut orice. La ochi căprui sau negri și ten deschis se poate folosi mov, maro, negru, aici merge aproape orice culoare, dar fiecare trebuie să aibă grijă de ce i se potrivește. Eu folosesc albastru și verde mai mult la cererea clientei, dar cu răbdare și multă muncă rezultatele sunt excelente.

„Galben nu se aplică decât pe bulbul interior al pleoapei”

502 5 2- Pentru cineva cu ten mai închis și ochi de culoare închisă pe ce nuanțe se merge?

- Dacă tenul e mai închis, cu ochi căprui și păr roșcat, spre exemplu, puteți merge pe nuanțe de mov, dacă părul este șaten, pe o combinație de negru și culori calde, care chiar sunt în vogă - se poartă galben, verde, pastel...

- Dar unde se pune galben, spre exemplu, și unde negru?

- Galben nu se pune decât pe bulbul interior al pleoapei, să dea luminozitate, dar nu puteți pune totul numai gri sau galben, ci se vine în completare cu negru. Unele doamne se dau doar cu o culoare deschisă și apoi cu rimel, dar nu-i în regulă. Dacă nu știți să realizați un machiaj mai bine vă dați cu eyeliner sau rimel și nu vă faceți umbre dacă nu știți despre ele.

„Merg foarte mult după caracterul clientului”

- Atunci haide să le învățăm pe cititoare despre umbre! Ce ne poți spune despre acestea?

- Umbrele se fac în felul următor: aplicați fond de ten pe pleoapa mobilă și pe arcadă, după care veniți cu pudră și începeți să folosiți culorile deschide pentru a aduce lumină. De exemplu, la un smokey eye se pune foarte mult negru pe pleoapa mobilă și începeți să faceți estompări spre arcadă cu o altă culoare. Puteți pune maro cărămidă, verde, corai, roșu, orice considerați că vi se potrivește. La un alt fel de machiaj, cel din două culori, puneți culoarea deschisă în partea interioară, cu arcada, și cea închisă în partea exterioră: negru, maro, mov, absolut tot ce vreți. Dar în munca de make up artist, ca să faci niște ochi wow, e foarte important să ai puțin curaj, să te fi născut cu niște abilități de simț estetic, artistic și... să citești omul. Eu, spre exemplu, merg foarte mult după caracterul clientului. Dacă femeia are un caracter mai morocănos, spre exemplu, îi fac un machiaj mai light, mai cuminte, dacă e o persoană mai îndrăzneață, și machiajul va fi la fel, culorile vor fi tari, aprinse.

„Culorile puternice scot în evidență trăsăturile”

- Am stabilit că nu folosim aceeași culoare la ochi albaștri. Totuși, ce pot utiliza aceste persoane?

- În niciun caz din paleta de bleu. Și, oricum, când puneți albastru la ochi, automat veniți în coadă cu negru, pentru că atunci puneți în unghiul exterior negru, eyeliner negru, doar așa scoateți ochiul în evidență. Dacă puneți doar albastru pe ochi albaștri e clar că nu vă mai iese nimic în evidență. Nici culorile de gri foarte deschis nu evidențiază ochiul. Regula e următoarea: în momentul când puneţi culori deschise pe ochiul deschis e clar că veniți și cu cele închise, puternice. Chiar dacă faceți un machiaj light, tot trebuie nuanțe puternice pentru a vă pune trăsăturile în evidență. Decât să nu scoateți nimic în valoare, mai bine nu vă mai machiați, e păcat de ochii frumoși pe care-i aveți. La ochi albaștri merg mult pe indigo, roz, cărămidă, portocaliu...

- Creionarea corectă cum se face?

- Din partea interioară spre exterior. Și diferă în funcție de ochi. De exemplu, la cel migdalat se face până la jumătate, din exterior spre interior de data asta. La ochiul lung faceţi totul, obligatoriu. Trebuie să vă orientați... Și ca să nu se întindă folosiți creion rezistent la apă.

„De exemplu, la un smokey eye se pune foarte mult negru pe pleoapa mobilă și începeţi să faceţi estompări spre arcadă cu o altă culoare. Puteți pune maro cărămidă, verde, corai, roșu, orice consideraţi că se potrivește“

„Gomaj din lapte dulce puţin încălzit şi mălai“

- Ești adepta remediilor naturiste? Ce măști folosești pentru față?

- Se poate face o mască din ulei de măsline cu iaurt sau cu zeamă de lămâie. Eu, de exemplu, îmi fac săptămânal un fel de gomaj din lapte dulce puțin încălzit și mălai. Trebuie lăsat puțin mai tare, să nu fie apos, și frec fața circular. E excelent. De exemplu, pentru cearcăne mai puteți folosi ceaiul de albăstrele - faceți infuzie și puneți comprese, dar pe pielea curată și demachiată. Ceaiul de mușețel nu e bun pentru ochi - e total interzis de medicii oftalmologi. Sau mai puteți face tot felul de infuzii, să staţi cu fața deasupra unei oale și cu un prosop pe cap - aburul emanat e foarte bun pentru ten. De exemplu, dacă puneți și sare în ceaiul de mușețel în care faceți asta vă veți curăța mai ușor fața, se vor dilata porii și veți scoate mai ușor coșurile, punctele negre. Însă după mască e bine să vă dați și cu o cremă hidratantă.

- Apropo de creme, ce trebuie făcut în cazul în care folosim o cremă acneică, spre exemplu, dar tot apar coșurile?

- Trebuie să mergem la un dermatolog specializat, să vedem care este cauza. Noi, make up artiștii, nu putem spune cauza. Dar e adevărat că pot apărea și de la produse expirate, în general de la creme, de la nedemachierea feței seara. Deci curățarea și hidratarea cu cremă de noapte sunt obligatorii.