Main menu

header

503 5 2de Cătălina Tăgârță

Vă pregătiți de o petrecere la care doriți să arătați impecabil? Dacă nu aveți timp sau bani să apelați la un profesionist, vă recomandăm cel puțin să țineți cont de sfaturile unuia. Elena Pîțîliga (alias Nutzi, foto), make-up artist la Etno TV, ne-a oferit câteva ponturi despre machiajele la modă.

„Mai întâi se face machiajul ochilor”

- În cazul în care ne pregătim de o petrecere, spre exemplu, și vrem să facem un machiaj complex, care este ordinea? Cu ce începem?

- Mai întâi se face machiajul ochilor, umbrele, după care se dă cu eyeliner,

tuș/creion (eu prefer tușul), apoi rimel și abia la final cu ruj. La persoanele cu defecte se pot face tot felul de corecții. De exemplu, nasul mare sau ascuțit poate fi estompat cu un fond de ten închis. Ai pomeții mai proeminenți și nu-i vrei sau, din contră, vrei să-i scoți în evidență? Din nou se pot face corecții ale feței. Din punctul meu de vedere, fața cel mai ușor de machiat este cea ovală, căci ai puține corecții de făcut. Dacă e una mai pătrată ai de micșorat maxilarul, fruntea, de retușat pomeții...

Anticearcănul se dă în straturi

- Cum se pot face corecțiile feței?

503 5 3- Se folosește fondul de ten mult mai închis, peste care se aplică fond de aceeași culoare peste tot. Astfel se fac umbre și poți da feței exact forma pe care o dorești, creezi iluzii optice. Deși se pot face multe corecții, asta ia timp, și puține persoane cunosc tehnicile. Tocmai din acest motiv mulți fotografi lucrează pozele în photoshop ca să obțină o față perfectă. Pentru estomparea ridurilor trebuie evitată pudra și folosit fondul de ten doar în jurul ochilor, iar în rest, doar cremă. Pentru cearcăne se folosește un anticearcăn mai deschis la culoare, peste care se pune fond de ten, după care din nou anticearcăn. De ce așa? Pentru că, dacă e vorba despre cearcăne foarte puternice, nu poți pune un strat foarte gros de la început, mai bine mergi din aproape în aproape. E adevărat că lucrezi mai mult, dar trebuie să iasă bine. În acest caz, eu, de obicei, nu mai folosesc buretele, ci direct degetele inelare. Mi se pare că estompez mult mai bine cu ele. Multe persoane au ten acneic. Există fonduri de ten care pot camufla excelent, dar asta nu este decât o soluție de moment. Eu le recomand tuturor să meargă la medicul dermatolog. Acesta știe cel mai bine ce trebuie făcut pentru tratarea problemei.

„Folosiți farduri speciale de sprâncene”

- La multe persoane le retușezi sprâncenele. Ce ne poți spune despre asta?

- Dacă nu ai sprâncene frumoase de la mama natură și nicio cosmeticiană bună care să te ajute trebuie aranjate din machiaj. Spre exemplu, eu folosesc un gel și farduri speciale de sprâncene... Unele persoane le colorează cu vopseaua de păr, ceea ce nu e rău, dar unde lipsesc fire tot trebuie intervenit. Am văzut că este utilizat în acest scop și creionul de ochi, dar eu nu îl recomand, pentru că se întinde la cea mai mică atingere. Prefer produsele amintite.

- Cum se face creionarea corectă?

- Din partea interioară spre exterior, dar diferă și în funcție de ochi. De exemplu, la cel migdalat faci până la jumătate, din exterior spre interior de data asta.

Ulei de argan pentru demachiere

- Ce părere ai despre demachierea cu ulei de măsline?

- Uleiul de măsline e foarte bun și pentru păr, și pentru corp, dar eu, în general, folosesc ulei de argan, pentru că ajută puțin și la riduri.

Soluțiile pentru ten acneic camuflează excelent, dar nu sunt decât o soluție de moment