Main menu

header

505 5 1de Cătălina Tăgârță

Deşi numărul persoanelor care apelează la intervenţiile de chirurgie estetică este într-o continuă creştere, în mintea oamenilor încă gravitează numeroase mituri referitoare la procedurile de înfrumuseţare. De multe ori e vorba despre idei preconcepute, care pot afecta decizia de a apela la chirurgia estetică. În acest context, doctor Cristian Niţescu (medalion), unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi plasticieni din România, face apel la o informare corectă a populaţiei cu privire la domeniul chirurgiei estetice.

„Lipoaspirația e strict de remodelare corporală, nu pentru slăbit”

În anul 2013 au fost realizate, la nivel mondial, peste 23 de milioane de intervenţii de înfrumuseţare, în creştere cu aproape 8 milioane faţă de anul 2011, când au fost înregistrate aproximativ 15 milioane de astfel de intervenţii, arată ultimele statistici publicate în 2014 de Societatea Internaţională de Medicină Estetică. „La ora actuală există o multitudine de surse de informare despre intervenţiile chirurgicale de înfrumuseţare, ceea ce este un lucru bun, deoarece în acest fel oamenii se pot familiariza cu tipurile de proceduri. Din nefericire, există numeroase surse, nu tocmai avizate sau oficiale, şi astfel apar din ce în ce mai des cazuri în care multe informaţii eronate ajung la publicul larg. De exemplu, s-a întâmplat de nenumărate ori să vină la cabinet persoane care să ceară o lipoaspiraţie pentru a pierde în greutate, deşi această intervenţie este una strict de remodelare corporală, şi nu o metodă de slăbit. Alte persoane solicită măriri de sâni cu implanturi imense, când, de fapt, necesită o ridicare de sâni asociată unui implant mamar de dimensiuni uzuale. Consider că este extrem de important ca persoanele care doresc să apeleze la chirurgia estetică să meargă mai întâi în cabinetul unui chirurg estetician, pentru a vedea exact ce tip de intervenţie chirurgicală li se potriveşte, nu să vină cu idei preconcepute”, a declarat doctor Cristian Niţescu, medic primar în chirurgie estetică.

„Liftingurile şi rinoplastiile au cea mai mare popularitate”

505 5 2Pentru o informare cât mai corectă a populaţiei, specialistul demontează cinci dintre cele mai comune mituri despre chirurgia estetică.

E fals că în chirurgia plastică este vorba numai despre frumusețe și capriciu. Deși intervenţiile de mărire a sânilor, tratamentele cu Botox, liftingurile faciale şi rinoplastiile se bucură de cea mai mare popularitate în rândul oamenilor, chirurgia plastică înseamnă mult mai mult. Potrivit doctorului Cristian Niţescu, acest domeniu cuprinde şi intervenţii de corectare a defectelor congenitale, dar şi operaţii de reconstrucţie a sânilor după mastectomii. „Chirurgia plastică vizează cumulat rezultatele funcționale și generale după intervenţiile chirurgicale, nu ţine doar de partea estetică. Chirurgia estetică este doar o ramură a chirurgiei plastice, la fel cum este şi microchirurgia reconstructivă. Deşi un pacient alege o intervenție chirurgicală din motive de estetică, de multe ori decizia sa are la bază dorinţa de a corecta zonele care nu pot fi modificate prin dietă, scădere în greutate sau proceduri nechirurgicale”, a explicat medicul.

Tratamentul cu laser oferă bărbaților un aspect proaspăt

E falsă afirmația potrivit căreia chirurgia estetică este numai pentru femei. Deși doamnele alcătuiesc marea masă a persoanelor care apelează la intervenţiile de înfrumuseţare, aceste proceduri au început să fie din ce în ce mai căutate şi de bărbaţi. Spre exemplu, proceduri mai puțin invazive, cum ar fi tratamentele cu Botox sau cu laser, pot oferi bărbaţilor un ten proaspăt, natural şi mult mai tânăr, la costuri relativ reduse. Aceste intervenţii, împreună cu liposucţia şi rinoplastia, sunt tratamentele cel mai populare de chirurgie estetică în rândul reprezentanţilor sexului tare, susţine doctorul Cristian Niţescu.

Modul de cicatrizare ține de bagajul genetic și hormonal

505 5 3Chirurgii esteticieni se pricep foarte bine în a reduce dimensiunile şi aspectul cicatricelor postoperatorii. Totuși, concepția potrivit căreia plasticienii nu lasă cicatrice, iar rezultatele lucrărilor durează pentru totdeauna este greșită. Din păcate, orice tip de intervenţie chirurgicală lasă în urmă anumite semne, care pot fi şi inestetice, în funcţie de modul de cicatrizare a fiecărui organism - lucru ce nu se poate prevedea preoperator. În ceea ce priveşte rezultatele obţinute în urma intervenţiilor de chirurgie estetică, doctorul Cristian Niţescu precizează că durata acestora (menţinerea rezultatelor) depinde de foarte multe aspecte, cum ar fi calitatea pielii pacientului, respectarea recomandărilor postoperatorii, starea generală de sănătate a fiecărei persoane, bagajul genetic, factorii hormonali sau cei legaţi de pierderea/creşterea în greutate etc.

Retuşarea anumitor zone inestetice îmbunătăţește aspectul fizic

Liposucția ca metodă de a pierde în greutate este o afirmație falsă. Liposucţia sau procedura de remodelare corporală este recomandată persoanelor care nu reuşesc să scape de grăsimea depozitată în anumite zone după ce toate celelalte metode au dat greş. Altfel spus, liposucţia este o procedură de retuşare a anumitor zone inestetice pentru a îmbunătăţi aspectul fizic. Candidați pentru acest tip de intervenție sunt femeile şi bărbaţii nemulţumiţi de depozitele adipoase localizate pe abdomen, coapse, fese, brațe sau gușă, adică pe zone cu grăsime persistentă, care nu pot fi îndepărtate prin regimuri de slăbire sau prin activitate fizică intensă.

„Unele persoane solicită măriri de sâni cu implanturi imense, când, de fapt, necesită o ridicare de sâni asociată unui implant mamar de dimensiuni uzuale. De aceea e importantă o vizită la chirurgul estetician, pentru a vedea exact ce tip de intervenţie se potriveşte fiecăruia“

Nu doar persoanele foarte bogate apelează la aceste proceduri

E fals și că doar persoanele foarte bogate apelează la intervenţii chirurgicale de înfrumuseţare. Dacă această afirmaţie ar fi fost adevărată, chirurgia estetică nu ar fi acum o specialitate

cu adresabilitate crescută în întreaga lume, susţine doctorul Niţescu. În realitate, cei mai mulți pacienţi sunt pur și simplu oameni de toate felurile, care doresc să-şi modifice anumite imperfecţiuni, pentru a duce o viaţă mai bună pe plan social şi profesional.