Main menu

header

507 5 1de Gabriela Niculescu

Ochii pot fi cei mai puternici aliaţi ai frumuseţii feminine sau ne pot demasca atunci când ne e lumea mai dragă. Ochii nu sunt numai „oglinda sufletului”, ci şi o adevărată reflecţie a felului în care arătăm şi ne simţim. Ridurile, inesteticele pleoape lăsate, pungile de sub ochi, cearcănele, toate acestea ne trădează atunci când încercăm să camuflăm trecerea anilor sau stilul de viaţă nepotrivit. Blefaroplastia estetică reprezintă soluția tuturor acestor probleme, iar doctor Călin Doboş (medalion), medic specialist în chirurgie facială şi în chirurgie plastică, ne-a oferit detaliile privind această intervenție.

Adio riduri, cearcăne și pungi!

Nu este de mirare că majoritatea femeilor sunt preocupate să păstreze un aspect cât mai natural şi mai tânăr al ochilor. Medicii chirurgi esteticieni vin în întâmpinarea persoanelor care au probleme cu pleoapele lăsate, cu ridurile sau cu pungile inestetice, eliminând semnele trecerii timpului şi oferind chipului un aspect cu cinci sau chiar cu zece ani mai tânăr. „Blefaroplastia estetică este o procedură de chirurgie plastică ce vine în ajutorul acestor probleme, cu rolul de a îndepărta excesul de tegument şi de grăsime, care alcătuiesc pungile şi excesul de piele al pleoapelor. De asemenea, se poate reda plenitudinea lor prin transfer de grăsime sau acid hialuronic. Astfel, se elimină aspectul obosit şi îmbătrânit al ochilor şi se pot ridica şi sprâncenele”, a precizat doctor Călin Doboş.

Rezultat îndelungat, cu cicatrice invizibile

507 5 2Chirurgia pleoapelor este una dintre intervenţiile chirurgicale estetice cel mai spectaculoase, care se adresează ambelor sexe, având un rezultat stabil pentru mult timp, cu cicatrice invizibile în majoritatea cazurilor. Conform unui studiu, numărul persoanelor care se operează de blefaroplastie este în creştere. În ultimii trei ani, în Statele Unite a existat o creştere anuală de 10% a numărului de pacienţi care solicită această operaţie. În total, se efectuază în jur de 100.000 de operaţii de blefaroplastie pe an.

Pleoapele căzute, o reală problemă de sănătate

507 5 3Căderea pleoapelor apare ca urmare a unui exces de piele şi/sau a scăderii tonusului musculaturii care controlează mişcările pleoapelor. Ochii devin iritaţi şi uscaţi dacă pleoapele inferioare se răsfrâng în afară şi nu-şi mai pot exercita funcţia protectoare, iar dacă răsfrângerea pleoapei se realizează spre interior, genele vor produce iritaţii şi chiar răni ale conjunctivei. Căderea pleoapei superioare spre gene, numită şi dermato-chalasis, împiedică machierea ochilor şi uneori poate împiedica vederea în sus. Există cazuri în care această cădere se însoţeşte de o ptoză (o coborâre) a sprâncenelor destul de frecventă la bărbaţi. „Pentru a corecta căderea pleoapei superioare, se îndepărtează pielea în exces şi, la nevoie, se îndepărtează şi din grăsimea herniată sau chiar o fâşie din muşchiul pleoapei. Linia de incizie va fi ascunsă în şanţul de deasupra ochiului, astfel încât nu va fi vizibilă. Intervenţia se face, de obicei, cu anestezie locală şi durează 20-30 de minute”, conform afirmațiilor doctorului Călin Doboş.

O intervenție amplă durează cam 60 de minute

Există diverse tipuri de proceduri pentru corectarea pleoapele inferioare, adaptate fiecărei probleme în parte. „Dacă e vorba despre o persoană tânără, cu pungi sub ochi, se face doar o intervenţie de îndepărtare a acestui exces de grăsime. În anestezie locală, se face o incizie pe partea internă a pleoapei (transconjunctivală) şi se ajunge exact la pungile de grăsime. Se îndepărtează excesul şi se încheie operaţia”, a explicat chirurgul estetician. „Dacă este vorba despre exces de grăsime şi de piele, e nevoie de o intervenţie mai amplă (transcutanată), în care se face o incizie sub gene, prelungită un centimetru la colţul ochiului. Apoi se ridică muşchiul pleoapei şi se ajunge la grăsime. Se îndepărtează sau se rearanjează grăsimea, se suturează muşchiul - eventual într-o nouă poziţie -, se îndepărtează pielea în exces şi se suturează. Această intervenţie e mai de anvergură decât precedenta, aşa că poate necesita anestezie generală, şi durează cam 60 de minute”, a precizat plasticianul.

Puteţi arăta cu până la zece ani mai tânără într-o singură zi

Se pot face în aceeaşi zi intervenţii combinate - atât la peoapele de sus, cât şi la cele de jos - sau asociate cu liftinguri faciale, injectări de substanaţe, în funcţie de dorinţele pacientului. Durerile intervenţiilor sunt minime sau absente şi cedează la calmante obişnuite. Efectele operaţiei se pot vedea în câteva zile, iar rezultatul definitiv va fi observabil în câteva săptămâni. Costul unei intervenţii de blefaroplastie variază între 600 şi 1.000 de euro.

„Intervenţia pentru corectarea pleoapei superioare se face, de obicei, cu anestezie locală şi durează 20-30 de minute. Linia de incizie va fi ascunsă în şanţul de deasupra ochiului, astfel încât nu va fi vizibilă“