Main menu

header

511 5 1de Cătălina Tăgârță

Unghiile lungi sunt la modă sezonul acesta, însă, din păcate, nu toată lumea reușește să le lase să crească. Fie că se exfoliază, fie că se rup, pur și simplu, acestea au ajuns o adevărată provocare pentru unele doamne. Saloanele de înfrumusețare le vin însă în ajutor, oferindu-le trei soluții la îndemână pentru a avea o manichiură impecabilă: oja semipermanentă, gelul sau acrilul. Mirela Apostol (foto), manichiuristă la Centrul Shakti, din Capitală, ne-a dezvăluit mai multe despre acestea.

„Apelați la soluţiile pentru întărire şi hidratare”

- Mirela, indiferent că optează sau nu pentru tipsuri (unghii false), multe doamne și domnișoare doresc să-și facă manichiura cu gel, care este mult controversat din cauza vătămării unghiei în momentul în care se decide renunțarea la el.

- Într-adevăr, în momentul în care se decide renunțarea la gel - indiferent de motiv - procedura este destul de drastică, în sensul că se pilește mult din unghie pentru decolare (n.r. - „decopertare”, îndepărtarea gelului), aceasta rămâne subțire, și riscul de a se rupe este cu mult mai mare. Însă, eu prefer să nu merg pe varianta clasică, astfel încât clientele noastre să nu aibă foarte mult de suferit.

- Și ce soluție ai găsit?

- Gelul nu se poate îndepărta decât cu freză sau cu pilă. Dar eu mă gândesc că unghia trebuie să aibă un scut protector deasupra, fiindcă altfel va fi foarte moale după ce scoatem gelul și, practic, nu va mai avea niciun fel de rezistență. Așa că tai unghia cât se poate de scurt, scot din gel circa 80% (la fel ca la întreținere), îi dau unghiei o formă și deasupra aplic ojă semipermanentă, ca să o protejez. Și ar fi nevoie cam de două-trei aplicări (ședințe) cu semipermanentă, puse una după alta, apoi clienta poate renunța și la aceasta, căci unghia afectată s-a îndepărtat între timp și rămâne cu unghia naturală. E adevărat că, în unele cazuri, poate avea nevoie de ajutor și unghia naturală (căci după aplicarea ojei semipermanente am mai povestit că pot apărea pete), dar cu un tratament pentru întărire, hidratare și contra exfolierii, situația se va rezolva rapid.

- Deci, se recomandă ca unghia să crească normal, să nu se brutalizeze, iar pe măsură ce crește se pierde din gel...

- Exact. În caz contrar, ea devine vulnerabilă, absoarbe apă, și de aici încep probleme de exfoliere, unghii rupte și altele.

„Acrilul oferă rezistență mai mare”

511 5 2- Te rog să ne spui câte ceva și despre aplicarea gelului. Cam cât durează procedura?

- Dacă aplicarea ojei semipermanente durează cu circa zece minute în plus față de o manichiură obișnuită, aplicarea gelului poate duce și la trei ore, în funcție de complexitatea lucrării. La Shakti se procedează astfel: mai întâi se efectuează o curățare a unghiei, după care se aranjează, în funcție de ce hotărăște manichiurista după consultația cu clienta. Căci aceasta din urmă poate să spună: „Eu vreau unghii false”. Dar tu, ca specialist, trebuie să observi ce gen de unghii are, dacă i se potrivește o construcție, iar în funcție de lungimea sau de activitatea clientei alegi fie gel, fie acril (care e un material mai dur și oferă rezistență unghiei, deci automat poți face o lungime mai mare). Cu acrilul se poate construi unghia sau se îmbracă tipsul, depinde ce metodă ne alegem. Dacă, spre exemplu, clienta este foarte activă - merge la sală, face multă treabă, stă tot timpul cu mâna în apă -, alegem acril. Dacă avem o clientă care vrea o lucrare mai finuță, mai apropiată de natural, alegem gelul. Dar îi atragem atenția că nu vom face unghiile foarte lungi, iar clienta trebuie să fie puțin atentă să nu le plesnească, să nu le prindă în ușa liftului, în portiera de la mașină și așa mai departe...

„La întreținere se îndepărtează doar suprafețele «decolate»”

- Există deosebiri în ceea ce privește aplicarea fiecăreia dintre cele două proceduri (gel sau acril)?

- Pașii pregătitori sunt aceiași și la acril, și la gel, plus că în ambele cazuri se pot aplica și tipsuri. Mai întâi curățăm unghia - e de preferat să nu se facă o manichiură cu tăierea cuticulei în aceeași zi cu construcția unghiei sau cu aplicarea unghiei false; apoi pilim foarte bine suprafața unghiei, ca să îndepărtăm luciul de deasupra și să creăm un strat de aderență foarte bun. Pentru tipsuri se procedează astfel: le aplicăm, le prelucrăm, ca să nu se vadă locul unde se îmbină cu unghia, apoi dăm forma și lungimea dorite, și abia după aceea le îmbrăcăm fie în gel, fie în acril, căci ele singure nu au rezistență.

- Pentru reaplicare, gelul va fi dat jos de fiecare dată?

- Nu. La întreținere, se îndepărtează doar ce se decolează de pe suprafața unghiei, apoi se completează. Acest lucru e valabil și la gel, și la acril. Dacă îl dăm jos de fiecare dată la întreținere va fi afectată unghia. De aceea e recomandat să se scoată doar ce nu mai e bun.

Porțiunea crescută, camuflată cu lac sau cu ojă naturală

- Dacă, de exemplu, s-a rupt o unghie, ce se întâmplă?

- Fie le dăm jos pe toate, fie i se face o reconstrucție doar celei problematice, pentru a „păcăli” vizual...

- Cât rezistă pe unghii gelul și cât acrilul?

- Ca și timp, acrilul (al cărui avantaj este că se îndepărtează prin înmuiere în soluție cu acetonă, la fel ca oja semipermanentă, deci nu este brutalizată unghia) poate rezista până la două luni, iar gelul, cam o lună fără întreținere.

- Și în două luni unghia nu crește? Nu se vede ciudat?

- Dacă lucrarea e făcută așa cum trebuie și se folosește un roz natural, diferența de culoare dintre unghia crescută și material nu e foarte vizibilă. Eventual, se poate camufla foarte ușor cu un lac dat deasupra sau cu o ojă naturală.

„Pentru tipsuri se procedează așa: le aplicăm, le prelucrăm (ca să nu se vadă locul unde se îmbină cu unghia), apoi dăm forma și lungimea dorite, și abia după aceea le îmbrăcăm fie în gel, fie în acril, căci ele singure nu au rezistență“

E posibil să apară micoze!

- Ce probleme ar mai putea apărea în cazul persoanelor care poartă tipsuri sau gel/acril?

- Pot apărea diverse micoze care mănâncă unghia, și având tips deasupra nu se sesizează asta. Pot apărea și alergii. Spre exemplu, după ce o clientă a purtat unghii false un an, doi, trei... la un moment dat se poate trezi cu alergie la materialul respectiv. Și chiar am cunoștință de un astfel de caz...

- Și cum și-a dat seama persoana respectivă că e ceva în neregulă?

- După ce i s-a făcut cam aceeași procedură timp de un an, ultima oară i s-a înroșit mult zona cuticulei la câteva ore după ce a ajuns acasă. Apoi i s-au umflat degetele, iar dermatologul, luând-o prin excludere, și-a dat seama că alergia vine de la unghii. Dar astfel de alergii ar putea apărea și de la o ojă obișnuită, de la un parfum, de la o simplă cremă de față...