Main menu

header

512 4 2de Dana Purgaru

O mare varietate de plante medicinale și aromatice sunt folosite în industria cosmetică pentru prepararea unor loțiuni, creme, săpunuri ori parfumuri. Proprietățile decongestionante, emoliente, tonifiante, antiinflamatoare ale acestora le recomandă ca materie primă de neînlocuit. De aceea, plantele pot fi folosite ca atare, proaspete, sau sub formă de infuzie, decoct și macerate, pentru a prepara acasă măști pentru un ten mai frumos și mai sănătos.

Compresele cu mușețel au acțiune antialergică

Mușețelul are cele mai multe aplicații în cosmetică. Datorită azulenului din compoziția sa, acesta are acțiune dezinfectantă, antiiflamatoare, emolientă, decongestivă și chiar anestezică și antialergică. Compresele cu infuzie de mușețel, aplicate pe față, alternativ calde și apoi reci, se țin fiecare câte un minut. În acest timp se produce vasodilatația, urmată de vasoconstricția, ceea ce asigură pielii o mai bună hrănire și hidratare. Se repetă de patru-cinci ori. De asemenea, infuzia de mușețel este recomandată pentru pielea fragilă din jurul ochilor.

Teiul menține prospețimea și catifelează

Florile de tei conțin saponine, mucilagii, zahăr, colin și acetilcolină. Aplicarea sub formă de comprese menține prospețimea și catifelarea tenului, atenuează aspectul „obosit” al ochilor și cearcănele. Compresele se mențin 15 minute. De asemenea, infuzia de flori este benefică pentru derma cu tendință de îmbătrânire prematură.

Nalba are proprietăți emoliente

Datorită substanțelor mucilaginoase pe care le conține, nalba are proprietăți emoliente. Din rădăcina de nalbă mărunțită și apoi supusă macerării se obține un lichid care, aplicat pe față sub formă de comprese, înviorează, frăgezește și catifelează tenul. Compresele cu flori de nalbă sunt emoliente datorită mucilagiilor conținute.

Urzica înviorează tenul

Urzicile au multiple întrebuințări în cosmetică. Acestea sunt bogate în clorofilă, în mucilagii și în vitaminele A, B2, C și K. Pentru proprietățile lor dezodorizante și tonifiante, urzicile sunt folosite în cosmetică și în dermatologie.

Trandafirul înviorează ochii

De la trandafir, în cosmetică se întrebuințează petalele, care conțin uleiuri eterice folosite în industria parfumurilor. Infuzia de petale de trandafir se întrebuințează și sub formă de comprese, care se aplică pe pleoapele „obosite” sau pe cele iritate de machiaj.

Levănțica atenuează ridurile

Celebra levănțică are în compoziție un ulei volatil - tanin și o substanță amară, și are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare. Ea are multiple efecte benefice în cosmetică - împrospătează pielea, curăță porii, vindecă acneea, iritațiile și eczemele și atenuează ridurile. Cel mai bine este să se pună câteva picături de ulei de levănțică în crema de față. Compresele aplicate pe față cu infuzie de levănțică au proprietăți antiseptice și ușor calmante.

Albăstrelele combat cearcănele

Datorită proprietăților tonifiante, albăstrelele sunt indicate pentru combaterea diminuării tonusului mușchilor faciali, a ridurilor și a cearcănelor.

Gălbenelele, bune contra acneei

Florile de gălbenele, preparate sub formă de infuzie, au proprietăți antifungice, antiinflamatorii și antiseptice. Compresele sunt foarte bune pentru tenurile acneice sau pentru curățare.

Socul reduce iritațiile

Socul curăță pielea, are proprietăți astringente și acționează ca tonic. Compresele cu infuzie din această plantă pot fi utilizate în special pentru a reduce inflamațiile.

Coada-șoricelului calmează și dezinfectează

De la coada-șoricelului se folosesc în scop cosmetic florile și frunzele. Conține uleiuri volatile și alte substanțe cu efect calmant, antiinflamator și dezinfectant. Datorită conținutului bogat în azulen, această plantă are proprietăți puternic antiseptice, asemănătoare mușețelului.

Pentru calmarea tenurilor iritate se pun comprese sau spălături cu infuzie. În plus, coada-șoricelului micșorează porii.

Menta, un tonic de excepție

Menta este o plantă indicată în scop cosmetic, în special persoanelor în vârstă, deoarece este un foarte bun tonic pentru piele. Ea curăță și împrospătează, iar efectele se pot observa destul de repede.

Rozmarinul revitalizează

Una dintre plantele cu cele mai evidente efecte antiseptice, tonice și vitalizante este rozmarinul. În plus, compresele cu infuzie din această plantă îmbunătățesc circulația din capilare, dar au și efect astringent potrivit persoanelor cu ten cu pori mari, deschiși.

Cimbrul distruge bacteriile

În cazul în care aveți tenul acneic sau vă confruntați cu diverse eczeme la acest nivel, cimbrul este cea mai bună alegere, deoarece are puternice calități antibacteriene. Infuzia este foarte eficientă ca soluție pentru spălat.

Aloe vera are efect de întinerire

Aloe vera conține aminoacizi importanți pentru piele și vitaminele A și C, care întineresc tenul. Ajută la tratarea problemelor pielii. Frunzele se taie pe lung și se extrage gelul din acestea, ce poate fi folosit pentru măști, simple sau în combinație cu alte plante. Se aplică pe ten, se lasă 15-20 de minute și apoi se spală cu apă rece.

PONT. Aplicarea oricărei măști cosmetice se completează cu comprese îmbibate în infuzii de plante, în special de mușețel, care se țin pe față 15-20 de minute