Main menu

header

514 5 1de Gabriela Niculescu

Marsala a fost declarată culoarea anului 2015 și a creat o întreagă isterie în industria modei, a machiajului și a coafurilor. Se poartă orice, marsala să fie! Mai pe înțelesul tuturor, marsala este rezultatul acestei „ecuații” de culoare: 60% bordeaux + 30% maro + 10% bej. Nuanța va fi purtată atât în primăvară, în vară, cât și în sezonul toamnă-iarnă al acestui an, și va fi cuvântul pe care urmează să îl auziți tot mai des, fiind deja o culoare-vedetă.

Este culoarea bogăției și conferă putere

514 5 2Institutul Pantone este o autoritate internaţională în domeniul culorilor şi al sistemelor de culori, iar anul acesta au decretat ca marsala să fie culoarea reprezentativă. Marsala este asimilată cu nuanța bogăţiei, transmite căldura pământului și oferă stil. Totodată, culoarea oferă sentimentul de putere, de hotărâre, de energie şi de forţă, de intimitate şi de confort. Această culoare se poate regăsi atât în amenajările interioare, cât şi în domeniul modei, având avantajul de a nu impune restricţii. Ea poate fi adoptată în numeroase croieli şi nuanţe, de la vişiniu tern la contraste puternice de roşu burgund, mai ales dacă aveți tenul deschis la culoare şi părul negru. Pentru doamnele care iubesc culoarea roșie a părului, vopseaua marsala va readuce în tendințe acest obicei în saloanele de coafură.

Se potrivește evenimentelor fastuoase

514 5 3Marsala defineşte culorile naturii, în special toamna, însă contrastează perfect cu albul imaculat al zăpezii şi cu soarele arzător al verii, unde materialele vaporoase pun în evidenţă perfecţiunea acestei culori.

De asemenea, rochiile în această nuanţă sunt potrivite evenimentelor de tip cocteil sau la petreceri cu fast. Vedetele de la Hollywood și cele din industria muzicală au luat cu asalt covoarele roșii ale diverselor festivaluri internaționale și au făcut o adevărată demonstrație în acest sens. Însă, dacă aveți o fire discretă și preferați să nu ieşiți foarte mult în evidenţă, adoptați doar accesorii în această nuanţă-vedetă, cum ar fi brăţările late, cerceii sau pantofii cu toc cui, sau vopsiţi-vă unghiile cu ojă în această nuanță. Și bărbaţii pot purta cămăși, cravate, șosete sau pantofi marsala. De asemenea, accesoriile destinate sexului puternic pot fi în această nuanță. Cureaua ceasului, brățările, chiar şi șnururile pe care se pun pandantivele la gât pot da o notă de eleganță ținutelor bărbătești.

Își atinge farmecul pe materiale texturate

514 5 4Cea mai interesantă parte a culorii marsala este că, deşi are influenţe, subtonuri pământii, are în acelaşi timp o aură sofisticată şi este o nuanţă versatilă. Marsala se potriveşte materialelor mate şi celor lucioase, dar specialiştii o văd atingându-şi farmecul maxim pe materialele texturate şi în bijuteriile sau în hainele cu design futurist. Dacă v-a cucerit această culoare, nu ezitați să vă cumpărați o rochie marsala, un sacou sau alte piese din materiale deosebite, care să o pună în valoare. Vă sunt recomandate pielea, tricotajele sau chiar un material cu franjuri.

Se asortează perfect cu nuanțele neutre

Fiind o culoare caldă, bogată şi senzuală, marsala se asortează cel mai bine cu nuanţele neutre, cum ar fi negru sau bleumarin, sau complementare, cum este muştarul. Cea mai potrivită combinaţie cromatică este cea cu nuanţele nisipoase, dar la fel de bun gust pot fi asocierile cu auriu, nude, gri sau turcoaz. Specialiștii vă recomandă să începeți cu mici accente de marsala, pentru a descoperi combinaţiile care vă reprezintă cel mai bine. De exemplu, pentru o ținută de zi, puteți purta un tricou sau un pulover marsala cu o pereche de jeanşi bleu murdar. La un eveniment special puteți accesoriza o rochie sau o cămașă de mătase marsala cu bijuterii aurii, acestea potrivindu-se cel mai bine. O pereche de pantofi în nuanţa marsala vor adăuga culoare garderobei dumneavoastră și îi veți putea purta fără probleme şi în anii următori la o fustă, la o pereche de pantaloni sau la o rochie închise la culoare.

Designerii vestiți ai lumii se întrec nu doar în ținute vestimentare marsala, ci și în colecții de genți, curele și pantofi în această culoare, astfel că veți avea de unde alege

Institutul Pantone s-a inspirat în alegerea culorii-vedetă a acestui an din culoarea vinului rubiniu învechit de Marsala, faimoasa regiune din Sicilia

Machiajul în aceste culori evidenţiază frumos trăsăturile

514 5 5Cosmeticele în culoarea anului nu trebuie să lipsească din trusa dumneavoastră de machiaj, spun stiliștii. Rujul, fardul de pleoape, cel de obraz și oja marsala vor fi în trend tot anul acesta, de la machiajul discret de zi până la cel strident de seară. Vă putem recomanda un blush marsala pe care să îl asortați ziua cu un fard auriu şi cu un ruj nude, iar seara, pentru un look dramatic, puteți alege un ruj marsala şi un tuș negru de ochi aplicat peste un fard în nuanța-vedetă a anului.

Marsala are capacitatea de a vă evidenția trăsăturile frumoase ale feței, oferind o notă de senzualitate machiajului dumneavoastră, indiferent de momentul ales al zilei.